Σχεδόν βέβαια εμφανίζονται τα γαλάζια στελέχη ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου ανεβάζοντας τον πήχη για την άνοδο στην Βουλή από 3% στο 5%. Με αυτό τον τρόπο άλλωστε η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να κάνει άλλες αλλαγές που να αφορούν την αυτοδυναμία αφού με αυτό τον τρόπο το πρώτο κόμμα θα έχει περισσότερες έδρες .
Οι πληροφορίες λένε ότι παρασκηνιακά υπάρχει μεγάλη συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου παρά το γεγονός ότι οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και ο υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος έχουν διαψεύσει .
Όσοι προτείνουν την αλλαγή του εκλογικού νόμου θεωρούν ότι αυτή η αλλαγή είναι απαραίτητη καθώς δεν υπάρχει καμία περίπτωση η ΝΔ στις επόμενες εκλογές να αγγίξει την αυτοδυναμία.
Προκειμένου μάλιστα να στρωθεί το έδαφος γι αυτή την αλλαγή έχουν ξεκινήσει τα σενάρια από τον κατακερματισμό της βουλής, η οποία ξεκίνησε οκτακομματική, σήμερα είναι εννεακομματική και, στην περίπτωση που ο Στέφανος Κασσελάκης κατορθώσει να αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, θα γίνει δεκα-κομματική .
Φυσικά η αλλαγή αυτή έχει να κάνει και με το γεγονός ότι δεξιότερα της ΝΔ βρίσκονται πολλά μικρότερα κόμματα τα οποία απομυζούν ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος.
Θεωρούν δηλαδή ότι πολλοί δύσκολα μπορεί να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα σε αυτά τα κόμματα και άρα οι ψηφοφόροι θα επιστρέψουν και πάλι στην ΝΔ.
Το γεγονός ακόμα ότι αυτή την περίοδο, όλες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τουλάχιστον τρία-τέσσερα κόμματα να κινούνται γύρω του 3%, δηλαδή του ορίου εισόδου στη Βουλή ενισχύει το αφήγημα αυτό.
Στην περίπτωση, ωστόσο, που ο πήχης ανέβει, τότε ανάλογος αριθμός κομμάτων δεν θα αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Και αυτό γιατί σύμφωνα με την ενισχυμένη αναλογική, το πρώτο κόμμα παίρνει κλιμακωτό μπόνους εδρών, ενώ ο πήχης της αυτοδυναμίας εξαρτάται από το ποσοστό που συγκεντρώνουν τα κόμματα που δεν καταφέρνουν να περάσουν το κατώφλι της εισόδου στη βουλή που είναι 3%.
Όπως γίνεται αντιληπτό όσο μεγαλύτερο είναι το άθροισμα των ποσοστών των εκτός βουλής κομμάτων τόσο χαμηλώνει ο πήχης της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα.
Ωστόσο με αυτό το σενάριο διαφωνούν και αρκετοί μέσα στο κυβερνών κόμμα καθώς θεωρούν ότι σε ένα βαθμό το μέτρο αυτό είναι αντιδημοκρατικό.