Η αγορά των κρυπτονομισμάτων ενδέχεται να αποτελέσει δυναμική αγορά στο άμεσο μέλλον, λόγω της παγκόσμιας αναγνώρισης και επιρροής, αλλά και της αναμενόμενης στήριξης που έχει δηλώσει ότι θα προσφέρει ο νεοεκλεγής Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ , αλλά στην Ελλάδα παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη, με το νομικό πλαίσιο που τη διέπει να είναι θολό. Το κενό αυτό επιχειρείται να καλυφθεί με τη βοήθεια μιας νέας Ομάδας Εργασίας στο Υπουργείο Οικονομικών και ενδεχομένως με τη συμβολή της αμερικανικής Εφορίας (IRS).
Η νέα Ομάδα Εργασίας έχει ως στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη φορολόγηση των κερδών από τα κρυπτονομίσματα. Ειδικότερα, η ομάδα θα αναλάβει την ανάπτυξη ενός φορολογικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα, ενώ παράλληλα θα εξετάσει τρόπους ελέγχου των επενδύσεων σε αυτά, προκειμένου να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρημάτων.
Μια από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι η επιβολή φόρου υπεραξίας στα κέρδη από τα κρυπτονομίσματα. Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει στην αναγνώριση των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί, καθώς τα κρυπτονομίσματα, μέχρι σήμερα, είναι σχεδόν αόρατα για την εφορία. Οι κάτοχοι των crypto δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη τους για να δικαιολογήσουν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα ή σκάφη αναψυχής.
Η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε στενές επαφές με φορολογικές διοικήσεις άλλων χωρών, κυρίως με την αμερικανική Εφορία (IRS), για τη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας και την απόκτηση τεχνογνωσίας στην παρακολούθηση των κρυπτονομισμάτων. Η αμερικανική φορολογική διοίκηση διαθέτει εξειδικευμένα εργαλεία για τον εντοπισμό συναλλαγών και κατόχων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αναμένεται να αξιοποιήσει η ελληνική ΑΑΔΕ. Ειδικότερα, θα επικεντρωθεί στην παρακολούθηση δραστηριοτήτων στο dark web, στην εκπαίδευση του προσωπικού και στη δημιουργία του απαραίτητου κανονιστικού πλαισίου.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε πρόσφατα την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει «ένα αποτελεσματικό και δίκαιο θεσμικό πλαίσιο» για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων, ταυτόχρονα με την ενσωμάτωση διεθνών κανονισμών για την προστασία των καταναλωτών. Όπως ανέφερε, τα κρυπτονομίσματα αποτελούν μια νέα πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί, ενώ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του ελέγχου τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Η δημιουργία του νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα συνδιαμορφωθεί με την Τράπεζα της Ελλάδος, θα επικεντρωθεί σε τρεις βασικούς άξονες:
- Ανάπτυξη του κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία και παρακολούθηση των κρυπτονομισμάτων και άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
- Δημιουργία πλαισίου φορολογικής μεταχείρισης των κρυπτονομισμάτων ως μορφή επένδυσης, με τη χρήση διεθνών βέλτιστων πρακτικών.
- Ανάπτυξη ενός πλαισίου ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και καταπολέμησης της χρήσης τους για παράνομες δραστηριότητες.
Η Ελλάδα προγραμματίζει να ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία τις βασικές προβλέψεις του κανονιστικού πλαισίου της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για τα κρυπτονομίσματα, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή το 2027. Η χώρα είναι μία από τις 59 που συμμετέχουν στο Πλαίσιο Αναφοράς για τα Κρυπτονομίσματα (CARF), το οποίο θα επεκτείνει την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς και στον τομέα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε συγκεκριμένα βήματα για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και δίκαιου φορολογικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα, το οποίο θα ενσωματώνει διεθνείς κανόνες και θα προστατεύει τους καταναλωτές, συμβάλλοντας παράλληλα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.