Σε μια κλωστή κρέμεται η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι σχετικές επιστολές των Πέτρου Παππά, Κυριακής Μάλαμα, Αλέξανδρου Αυλωνίτη και Ραλλίας Χρηστίδου έχουν φθάσει ήδη στα χέρια του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασιούλα και σήμερα στις 3 το μεσημέρι, με την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας θα ανακοινωθούν και επίσημα.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, μετά τα όσα έγιναν στο “συνέδριο”, το διαζύγιο Κασσελάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις ανεξαρτητοποιήσεις κλονίζουν πάντως, τις ισορροπίες στη Βουλή και τα βλέμματα όλων είναι πλέον στραμμένα στη Θεοδώρα Τζάκρη.
Η στενή συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη η οποία από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 εκλέγεται βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να ανεξαρτητοποιηθεί, κάνοντας πράξη αυτό που άφησε σαφώς να εννοηθεί σε δηλώσεις της το Σάββατο, στον Ταύρο. Μία κίνηση που θα στοιχίσει στον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και σε αυτό έχουν “βοηθήσει” ήδη οι αποχωρήσεις πολλών βουλευτών (όπως της Νέας Αριστεράς), αλλά και ο ομάδα των 87, που έφτασε τη σύγκρουση στα άκρα τορπιλίζοντας το πρόσφατο συνέδριο.
Η Κουμουνδούρου θα μείνει με 30 βουλευτές, έναν λιγότερο από την κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ που θα αποτελεί πλέον και επίσημα δεύτερο κόμμα στη Βουλή, αναλαμβάνοντας το θεσμικό βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Τη Δευτέρα με έναν τρόπο συγκροτημένο που θα ανοίξει η Βουλή θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας», ανέφερε σε δηλώσεις της, στον Ταύρο η κ. Τζάκρη και στο ερώτημα ποια είναι η δική της απόφαση απάντησε «ότι δεν υπάρχει πλέον ΣΥΡΙΖΑ». Και χθες Κυριακή πάντως, ήταν στον Ταύρο, όπου είχε συνάντηση για αρκετή ώρα με τον Στέφανο Κασσελάκη. Στην περίπτωση που η κ. Τζάκρη δεν αποφασίσει να πατήσει -άμεσα τουλάχιστον- το κόκκινο κουμπί, ο ΣΥΡΙΖΑ που αυτή την ώρα διαθέτει 31 βουλευτές, όσους και η κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ, παραμένει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής σε περίπτωση ισοδυναμίας προηγείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα που έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις εθνικές εκλογές από τις οποίες προήλθε η Βουλή. Όπως αναφέρεται «η νεoϊδρυόμενη Koινoβoυλευτική Oμάδα έπεται της ισoδύναμης παλαιότερης».
Αλλά η απόφαση να αποχωρήσει φαινεται να έχει ληφθεί.
Σε στάση αναμονής φαίνεται να βρίσκονται επτά βουλευτές που βρίσκονται κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη. Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι πάντως, Γιώργος Γαβρήλος και Γιάννης Σαρακιώτης, καθώς και η συντονίστρια κοινοβουλευτικού έργου Γιώτα Πούλου δεν φαίνεται προς ώρας να διαβαίνουν τον Ρουβίκωνα, παραμένοντας στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνομιλητές τους ανέφεραν πως σήμερα προγραμματίζουν να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκο Παππά για να δηλώσουν παραίτηση από τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα.
Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει ότι μπορεί να αντλήσει δυνάμεις από τη δεξαμενή των 18 ανεξάρτητων βουλευτών για να κρατηθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι 7 εξ αυτών προέρχονται από τους Σπαρτιάτες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Αθηνάς Λινού που προέρχεται μεν από μεν τον ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο ωστόσο, υπάρχει και ο Παύλος Πολάκης. Η Νέα Αριστερά ολοκλήρωσε το συνέδριο της εκλέγοντας πρόεδρο τον Αλέξη Χαρίση και δεν φαίνεται να υπάρχει έδαφος σύγκλισης. Μιχάλης Χουρδάκης και Αρετή Παπαϊωάννου που εξελέγησαν με την Πλεύση Ελευθερίας παραμένουν προς ώρας ανεξάρτητοι.
Εάν τελικά υπάρξουν κι άλλες ανεξαρτητοποιήσεις, θα είναι η πρώτη φορά όπου κόμμα που έλαβε τη δεύτερη θέση στις εθνικές εκλογές, έχασε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεσούσης της κοινοβουλευτικής περιόδου. «Όποιος, δε, τολμήσει να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κουβαλά ένα ιστορικό στίγμα», ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου ο Νίκος Παππάς, ενώ ο Παύλος Πολάκης τους κάλεσε να το ξανασκεφθούν.
Σύμφωνα πάντως, με τον Κανονισμό της Βουλής εάν οι ανεξαρτητοποιήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα αγγίξουν τις «10», θα μπορούν να συγκροτήσουν νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα.