Αν και η νέα διάσπαση είναι γεγονός εδώ και δύο μέρες, οι κόντρες Κασσελάκη – ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζουν με μεγαλύτερη ένταση, τόσο για την διαχείριση των εντυπώσεων, όσο και για το ζήτημα της διαφαινόμενης απώλειας της θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης λόγω των ανεξαρτητοποιήσεων.
Χθες, ο πόλεμος έλαβε νέες διαστάσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ να θέτει με ανακοίνωση θέμα ελέγχου του πόθεν έσχες Κασσελάκη από τη Δικαιοσύνη, υπό το φως των αποκαλύψεων Πολάκη για τις offshore και την ψευδή δήλωση Πόθεν έσχες. Ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε ότι προσφεύγει άμεσα στη Δικαιοσύνη «κατά των συκοφαντών και λασπολόγων».
Μένει να φανεί αν αυτή η μάχη θα έχει συνέχεια και θα προσθέσει και μια νομική διάσταση στην σφοδρή διαμάχη ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκη. Ή αν θα εκτονωθεί, καθώς μια μερίδα του κόμματος θέλει να προχωρήσει αυτό με μια σχετική ηρεμία στις εσωκομματικές εκλογές, για τις οποίες πλέον μπαίνει έντονα το στοίχημα της συμμετοχής, μετά τα όσα συνέβησαν στο συνέδριο που μπορεί να έχουν απογοητεύσει πολλούς στη βάση, ακόμη κι αν στήριζαν την πλειοψηφία.
Πάντως τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στην Θεοδώρα Τζάκρη και τις ανακοινώσεις που από το Σάββατο προανήγγειλε ότι θα κάνει.
Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά 4 επίσημες ανεξαρτητοποιήσεις, αυτές των Πέτρου Παππά, Αλέξανδρου Αυλωνίτη, Ραλλίας Χρηστίδου και Κυριακής Μάλαμα. Πλέον δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 31 βουλευτές, όσους ακριβώς έχει και το ΠΑΣΟΚ. Η ανεξαρτητοποίηση Τζάκρη, εφόσον ανακοινωθεί, θα δώσει τη χαριστική βολή καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα είναι το τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα με βάση της κοινοβουλευτική δύναμη.
Η «διάσπαση» της ΚΟ σε δόσεις και τα καρφιά σε Τζάκρη περί «νέου Συμπιλίδη»
Ήδη η Θεοδώρα Τζάκρη δέχεται πυρά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που την αποκαλούν «νέο Συμπιλίδη». Γενικώς η ρητορική της Κουμουνδούρου μιλά για «αποστασίες» και στήριξη του σχεδίου της διαπλοκής για διάλυση του πάλαι ποτέ κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και της διακυβέρνησης 2015- 2019. Είτε για να στιγματίσει όσους αποχωρούν, είτε για να πιέσει και να φρενάρει όσους ακόμη ταλαντεύονται.
Καθώς η διάσπαση δεν έχει χαρακτηριστικά «μια κι έξω» αλλά δείχνει ότι θα ολοκληρωθεί σταδιακά, είναι με ερωτηματικό τι θα κάνουν 7 με 8 ακόμη βουλευτές – στο επίπεδο των μη εκλεγμένων στελεχών, προβεβλημένων ή μη, τα πράγματα είναι μάλλον πιο εύκολα.
Ερωτηματικά για «8»
Υπάρχουν 8 ακόμη βουλευτές που στήριζαν τον Στέφανο Κασσελάκη, με διαφορετική ένταση ο καθένας, οι οποίοι θα ζυγίσουν τη στάση τους το επόμενο διάστημα, είτε μιλάμε για κάποιες μέρες είτε για εβδομάδες. Αν φύγουν, θα είναι σε κύματα και όχι όλοι μαζί, κάτι που μοιραία θα διατηρήσει την ένταση για αρκετό διάστημα.
Ο προβολέας της Κουμουνδούρου πέφτει ιδιαιτέρως πάνω στους βουλευτές Επικρατείας όπως η Έλενα Ακρίτα (που έχει δηλώσει ότι δε θα φύγει πάντως) και τον Ευάγγελο Αποστολάκη (ο οποίος θεωρείται εκ των στενών συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη). Αμφότεροι είναι επιλογές του Αλέξη Τσίπρα για το Επικρατείας και επομένως δεν αναδείχθηκαν με σταυρό από τους ψηφοφόρους. Κοινώς γι’ αυτούς θα υπάρξει μια παραπάνω πίεση πολιτική και ηθική, αν και προς το παρόν από την Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι δεν διαφαίνεται διάθεση αποχώρησης και περιμένουν αν θα επιβεβαιωθούν.
Επίσης, η Νίνα Κασιμάτη η οποία έχει δύναμη στη Β’ Πειραιά, έχει δηλώσει ότι δεν θα φύγει, από την άλλη είναι ένα ερώτημα πώς θα συνυπάρξει πλέον με την πλειοψηφία με την οποία ουσιαστικά συγκρούστηκε το προηγούμενο διάστημα.
Στους «κασσελακικούς» βουλευτές προσμετρώνται επίσης ο Γιώργος Γαβρήλος, ο Γιάννης Σαρακιώτης, η Ράνια Θρασκιά, ενώ και ο Βασίλης Κόκκαλης, είχε στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά τις τελευταίες εβδομάδες δεν έχει δώσει κανένα στίγμα.
Η Γιώτα Πούλου, μιλώντας σε εκπομπή χθες το βράδυ (Attica) επέμεινε πως φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και, χωρίς να ανεξαρτητοποιείται, παραμένει συνεργαζόμενη με την κοινοβουλευτική του ομάδα. Από τη μία ανέφερε ότι θα εκτιμήσει τη στάση της ανάλογα με το πώς θα κινηθούν τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ (αν θα συνεχιστεί η «αντιδημοκρατική εκτροπή»), από την άλλη δηλώνει ότι δεν γυρίζει πίσω μετά τα όσα αντιδημοκρατικά έγιναν στο συνέδριο που κατά την ίδια δεν ξεγράφονται. Παράλληλα θα παρακολουθήσει το κόμμα Κασσελάκη. Σε κάθε περίπτωση, είπε ότι δεν βιάζεται να αποφασίσει.
Σημειώνεται ότι τόσο ο Πέτρος Παππάς όσο και ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης τηρούν στάση αναμονής. Ο πρώτος σε δηλώσεις του στο Μέγκα είπε ότι θα παραμείνει ανεξάρτητος και δεν έδωσε σήμα άμεσης μετακίνησης στο νέο φορέα του Κασσελάκη, δημιουργώντας υπόνοιες ότι ενδιαφέρεται πρωτίστως για μια μεταπήδηση στο ΠΑΣΟΚ. Ο δεύτερος, έθεσε όρο για να πάει στο κόμμα Κασσελάκη «να συμμετέχω στην συνδιαμόρφωσή του».
Είναι σαφές πως οι Πούλου, Παππάς και Αυλωνίτης, σε αυτή τη φάση ουσιαστικά προσπαθούν να δείξουν ότι έφυγαν τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω αντιδημοκρατικών πρακτικών και όχι για να πάνε στο κόμμα Κασσελάκη, ενδεχομένως για να μην κατηγορηθούν ότι μετείχαν σε έναν προϋπάρχοντα σχεδιασμό του Κασσελάκη.
Εκτιμάται πάντως ότι οι βουλευτές που δεν έχουν αποφασίσει θα αξιολογήσουν αν μπορούν να μείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα ή θεωρούν ότι θα απομονωθούν και θα περιοριστούν. Ή από την άλλη αν θα ανεξαρτητοποιηθούν σε πρώτη φάση, ζυγίζοντας στη συνέχεια αν θα κατευθυνθούν ή όχι προς το κόμμα του Ταύρου. Διότι φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν βεβαιότητες, ούτε για την αξιοποίησή τους και την διασφάλιση της επανεκλογής τους, ούτε για την προοπτική του νέου κόμματος συνολικά.