Μαθήματα γεωγραφίας φαίνεται πως χρειάζεται να κάνει άμεσα ο Αυστραλός τενίστας με ρίζες από την Ελλάδα και τη Μαλαισία, Νικ Κύργιος.
Η οικογένεια του πατέρα του είναι από τα Γιάννενα και για αυτόν και την καταγωγή του μίλησε στο podcast του Louis Theroux ο Νικ. Τα μπέρδεψε όμως. Μάλλον επειδή υπάρχει η λίμνη στα Γιάννενα ο Νικ νόμιζε ότι η πόλη του πατέρα του είναι νησί.
«Αν σκεφτείς ότι κάποτε η μάνα μου ζούσε σε μια ξύλινη καλύβα και ο πατέρας μου έφυγε από την Ελλάδα το 1965, από τα Γιάννενα, ένα μικρό νησί, μαζί με τη γιαγιά μου και τον θείο μου. Ήρθαν στην Αυστραλία για μια καλύτερη ζωή.
Δεν έχω πετύχει αρκετά μετά απ’ όλα αυτά; Η καριέρα μου έφτασε σε τόσο υψηλό επίπεδο, που μπορώ να συμβουλεύω σήμερα νέα παιδιά. Εγώ αυτό κρατάω» είπε αρχικά και συμπλήρωσε:
«Δεν μιλάω και δεν καταλαβαίνω ελληνικά, αλλά νιώθω συνδεδεμένος με την Ελλάδα. Έζησα δυο χρόνια στη Μελβούρνη, που είναι η μεγαλύτερη ελληνική πόλη στον κόσμο μετά την Αθήνα. Κάθε φορά που έπαιζα στο Australian Open ένιωθα απίστευτη αγάπη από τους Έλληνες ομογενείς».
Ο Νικ Κύργιος μίλησε και για την πρώτη και δύσκολη επαφή του με το τένις. «Είχα δυο μεγαλύτερα ξαδέρφια που έπαιζαν τένις, εγώ δεν είχα κολλήσει με το άθλημα. Η πρώτη μου μεγάλη αγάπη ήταν το μπάσκετ. Είχα μια μπασκέτα έξω από το σπίτι μου, σχεδόν ετοιμόρροπη. Εκεί έπαιζα συνέχεια. Μια μέρα ήρθε ο πατέρας μου και μου πρότεινε να πάμε να παίξουμε μαζί τένις. Λίγο καιρό αργότερα έρχεται ένας προπονητής και του λέει ‘το παιδί έχει ταλέντο, αντιλαμβάνεται το παιχνίδι πιο γρήγορα από άλλα παιδιά’. Ήμουν 9-10 ετών. Τότε ξεκινήσαμε με τους γονείς μου, με σακίδια, με το αυτοκίνητο μας, να πηγαίνουμε σε τουρνουά ανά τη χώρα. Οδηγούσαν 6-8 ώρες. Η μάνα μου ετοίμαζε το αγαπημένο μου φαγητό, mac and cheese. Είχαμε μπάτζετ 20 δολάρια για το φαγητό μας. Μέναμε σε καραβάνια με τροχόσπιτα. Ίσως ακούγεται κουραστικό όλο αυτό, αλλά για μένα ήταν η ωραιότερη ανάμνηση μου. Δεν έβγαλα το ταλέντο από το τένις σαν τρικ από το καπέλο μου. Δούλεψα 10 φορές πιο σκληρά από κάθε άνθρωπο».
Βέβαια στη λίμνη των Ιωαννίνων υπάρχει ένα μικρό νησάκι αλλά προφανώς δεν εννοούσε αυτό ο Κύργιος, ενώ η Μελβούρνη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική πόλη μετά την Αθήνα καθώς… «μεσολαβεί» η Θεσσαλονίκη.