Η απόφαση της Federal Reserve (Fed) να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης πέρασε σε δεύτερη μοίρα, καθώς τα βλέμματα επικεντρώθηκαν κυρίως στον Τζερόμ Πάουελ, τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Ο Πάουελ, στη διάρκεια της καθιερωμένης Συνέντευξης Τύπου, απάντησε κατηγορηματικά «όχι» στην ερώτηση αν θα παραιτηθεί, εάν του το ζητούσε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Τόνισε πως κάτι τέτοιο είναι παράνομο και πως η ανεξαρτησία της Fed προστατεύεται αυστηρά από το νόμο, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της Τράπεζας παραμένει απρόσβλητη από οποιαδήποτε πολιτική πίεση.
Ο Πάουελ επεσήμανε επίσης ότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών δεν αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τις μελλοντικές αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Όπως τόνισε, η Fed δεν κάνει εικασίες ή προβλέψεις σχετικά με τις κυβερνητικές πολιτικές ή τις αποφάσεις του Κογκρέσου, επισημαίνοντας πως οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη θα αξιολογηθεί με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν στην πορεία.
Σχετικά με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και τις ενδεχόμενες οικονομικές συνέπειες, ο Πάουελ απέφυγε να σχολιάσει πολιτικά θέματα, όπως τις φορολογικές περικοπές, επισημαίνοντας πως οι αποφάσεις αυτές θα ενταχθούν σε οικονομικά μοντέλα προκειμένου να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος τους στην οικονομία. Ανέφερε ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή, με την αγορά εργασίας να βρίσκεται σε καλό επίπεδο και τον πληθωρισμό να έχει μειωθεί σημαντικά, φτάνοντας το 2,1% τον Σεπτέμβριο.
Αναφορικά με την απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια, ο Πάουελ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι με την επαναξιολόγηση της νομισματικής πολιτικής, η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας και η ευρωστία της αγοράς εργασίας θα παραμείνουν σταθερές. Τόνισε ωστόσο ότι η Fed δεν αποκλείει την πιθανότητα μιας νέας μείωσης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, καθώς οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα που θα προκύψουν μέχρι τότε. «Θα περιμένουμε και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Πάουελ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο υψηλό επίπεδο χρέους των ΗΠΑ, το οποίο χαρακτήρισε μη βιώσιμο και ως σοβαρή απειλή για την οικονομία. Όσον αφορά τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στους πολίτες, ανέφερε πως θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι οι Αμερικανοί να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους, σημειώνοντας πως ο κύριος στόχος της Fed είναι να αποφευχθεί ο στασιμοπληθωρισμός, δηλαδή η συνύπαρξη πληθωρισμού και στασιμότητας στην οικονομία.
Από οικονομική άποψη, η «μπάλα» περνάει πλέον στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η ΕΚΤ καλείται να αντιδράσει και να λάβει αποφάσεις που θα επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η εκλογή Τραμπ μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, μειώνοντάς την κατά τουλάχιστον μισή ποσοστιαία μονάδα. Τα βλέμματα στρέφονται στην Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ, και τις προθέσεις της, με πολλές εκτιμήσεις να συγκλίνουν στο ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει σε νέες ρυθμίσεις ή μέτρα εντός των επόμενων ημερών για να διαχειριστεί τις οικονομικές συνθήκες της περιοχής.