Το ειρηνευτικό σχέδιο για την επίλυση του Παλαιστινιακού που προτάθηκε από τον εκλεγμένο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία πιθανότατα θα επανέλθει στο τραπέζι όταν επιστρέψει στην εξουσία, σύμφωνα με πρώην ανώτερο σύμβουλο ο οποίος φέρεται να έχει αξιοποιηθεί για να βοηθήσει στη μετάβαση της εξουσίας.
Το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ περιλαμβάνει την προσάρτηση όλων των οικισμών του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, ενώ παραχωρεί στους Παλαιστίνιους έναν δρόμο προς την δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτος στην υπόλοιπη επικράτεια. Το σχέδιο απορρίφθηκε γρήγορα από την Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε τότε το σχέδιο με επιφυλάξεις. Οι σύμμαχοί του έποικοι, που αποτελούν πλέον μέρος του συνασπισμού του, απέρριψαν την πρόταση λόγω της συμπερίληψης ενός πιθανού παλαιστινιακού κράτους.
Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Μπράιαν Χουκ, ο οποίος υπηρέτησε ως ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για το Ιράν, κλήθηκε να απαντήσει στον ισχυρισμό του υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ότι η εξομάλυνση με το Ισραήλ είναι εκτός τραπεζιού χωρίς την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.
Υπογραμμίζοντας το ειρηνευτικό σχέδιο για το 2020, ο Χουκ είπε στο CNN, «μεγάλο μέρος αυτής της δουλειάς εξακολουθεί να είναι επίκαιρο σήμερα», προσθέτοντας ότι η πρόταση περιέχει όλους τους όρους που επιδιώκει το Ριάντ προκειμένου να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ.
Ωστόσο, ο Χουκ αναγνωρίζει ότι κανείς δεν έχει «μεγάλη διάθεση» να συζητήσει μια λύση δύο κρατών μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Επικαλούμενο τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα, το CNN ανέφερε χθες ότι ο Χουκ θα ηγηθεί της μεταβατικής ομάδας του Τραμπ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Ιράν είπε ότι η πολιτική του Τραμπ πιθανότατα «θα απομονώσει το Ιράν διπλωματικά».
Ο Μπράιαν Χουκ είπε ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος βλέπει την Τεχεράνη ως τον «κύριο μοχλό αστάθειας» στη Μέση Ανατολή, αποδίδοντας τη συνεχιζόμενη κρίση στην αποτυχία του προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποτρέψει το Ιράν και τους πληρεξούσιους του.
Αραβικά κράτη του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο από τους κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, έχουν τα τελευταία χρόνια καταβάλει προσπάθειες προς την αποκατάσταση των δεσμών τους με πρώην αντιπάλους, όπως το Ιράν.
Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν τέτοιες χώρες υποστήρζαν την περαιτέρω κλιμάκωση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, ο Χουκ απάντησε: «Ο Πρόεδρος Τραμπ κατανοεί ότι ο κύριος μοχλός της αστάθειας στη σημερινή Μέση Ανατολή είναι το ιρανικό καθεστώς».
Ο Χουκ είπε στο CNN την Πέμπτη ότι πιστεύει ότι ο Τραμπ θα επιδιώξει μια πολιτική που θα «απομονώσει διπλωματικά το Ιράν» και «θα το αποδυναμώσει οικονομικά» για να το εμποδίσει να χρηματοδοτεί ομάδες που «αποσταθεροποιούν το Ισραήλ και τους (περιφερειακούς) εταίρους». Αλλά πρόσθεσε ότι ο νέος πρόεδρος δεν είχε «κανένα ενδιαφέρον» για αλλαγή καθεστώτος.
Προειδοποίησε ότι πίσω από την αναταραχή στη Μέση Ανατολή βρίσκεται μια «πολιτική κατευνασμού και συμβιβασμού» με το Ιράν. «Αν κανείς δεν πιστεύει ότι υπάρχει μια αξιόπιστη απειλή στρατιωτικής δύναμης, τότε θα χάνεται η ευκαιρία της αποτροπής», είπε.