Θολό παραμένει το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ ως προς τους συσχετισμούς μετά την εκλογή συνέδρων και η μετωπική σύγκρουση των δύο στρατοπέδων για το αποτέλεσμα συνεχίζεται.
Η κάθε πλευρά επιμένει στην δική της εκδοχή, επομένως είναι δύσκολο να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για το ποιος νίκησε και για το εύρος της υπεροχής έναντι του αντιπάλου του, κάτι που θα επηρεάσει και το πώς θα τεθούν τα ζητήματα στο συνέδριο το οποίο ξεκινά την Παρασκευή. Οι εκτιμήσεις πάντως για εκλογή περίπου 3.500 συνέδρων (και λίγο παραπάνω) λένε από τα κεντρικά, «είναι κοντά στην πραγματικότητα».
Επισήμως, το κόμμα δεν αναμένεται να υπεισέλθει σε θέματα συσχετισμών, άλλωστε, με αφορμή τα νούμερα που δίνει η πλευρά Κασσελάκη ως δική της δύναμη έχει ξεσπάσει μία ακόμη διαμάχη για το αν οι σύνεδροι είναι «κουκιά» του ενός ή του άλλου.
«Οι Αριστεροί και οι Αριστερές δεν είναι κουκιά. Είναι απαράδεκτο να βγαίνει ανάρτηση του προηγούμενο πρόεδρο με αριθμούς ανά περιοχή θεωρώντας δεδομένους τους συνέδρους και εντείνοντας την τοξικότητα και την πολεμική διάθεση. Τροφοδοτεί ακόμη ένα επεισόδιο απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ». Αυτά ανέφερε σχετικώς ο υποψήφιος πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξή του χθες, σε τηλεοπτικό μέσο των Ιωαννίνων.
Η κόντρα για τα νούμερα: νίκη με 56% δίνει ο Κασσελάκης, για 65% μιλά η πλειοψηφία
Πάντως και οι δύο πλευρές δίνουν εικόνα συσχετισμών ευνοϊκή για τους ίδιους, μόνο που ο Στέφανος Κασσελάκης το παίρνει επάνω του επίσημα, ενώ η άλλη πλευρά, κινούμενη πιο προσεκτικά, μένει στις διαρροές.
Ειδικότερα, ο Στέφανος Κασσελάκης, στην ανάρτησή του με τα ανά νομό νούμερα συνέδρων που θεωρεί ότι είναι της επιρροής του έκανε λόγο για 1.983 συνέδρους υπέρ του έναντι 1.538 (αργότερα, στην εκπομπή του Ν. Ευγαλλάτου, μίλησε για πάνω από 2.000 συνέδρους υπέρ του), δίνοντας και τα ποσοστά 56,32% έναντι 43,68%.
Πηγές των 87 σε σχόλιό τους έδιναν (ειρωνικά) συγχαρητήρια στον Στέφανο Κασσελάκη για το σταδιακό κατέβασμα των ποσοστών του: «Εχτές το απόγευμα ισχυριζόταν ότι έχει 70%, τώρα λέει 56%, αύριο θα λέει 45% και μεθαύριο 30%. Επανέλαβαν τις κατηγορίες ότι προετοιμάζει πυρετωδώς το δικό του κόμμα, και πως χρησιμοποιεί «πρακτικές Τραμπ» διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Η ίδια πλευρά υποστήριξε ότι «περίπου τα 2/3 των συνέδρων πρόσκεινται στις θέσεις της πλειοψηφίας». Κοινώς οι 87 και οι σύμμαχοι (η λεγόμενη πλειοψηφία της ΚΕ της 7-8 Σεπτεμβρίου) υποστηρίζουν ότι έχουν τον έλεγχο του 65% περίπου των συνέδρων.
Καθυστερήσεις βλέπουν οι «κασσελακικοί», ζητούν άμεση συνεδρίαση ΚΟΕΣ
Κόντρα έχει ξεσπάσει και για το ότι ένα 24ωρο μετά τις κάλπες δεν είχε χθες δοθεί κεντρικά από το κόμμα κάποια επίσημη εικόνα για τη συμμετοχή και τους ψηφίσαντες αλλά και για τον αριθμό των συνέδρων. Από την Κουμουνδούρου παραδέχονταν ότι η διαδικασία είναι η αργή, λόγω του όγκου της συγκέντρωσης των πρακτικών από τις 700 περίπου οργανώσεις αρκετές εκ των οποίων, όπως λεγόταν, δεν είχαν ακόμη αποστείλει κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας τα πρακτικά. Από τα κεντρικά επισήμαιναν ότι η καταγραφή, καθαρογραφή των αποτελεσμάτων ήταν χθες ακόμη σε εξέλιξη, μαζί με την καταγραφή και των ενστάσεων που θα παραλάβει η Επιτροπή Νομιμοποίησης. Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταγραφής, αναμένεται εντός της μέρας να συνεδριάσει η ΚΟΕΣ.
Χθες, 8 μέλη της ΚΟΕΣ προσκείμενα στον Στέφανο Κασσελάκη, ζήτησαν άμεση συνεδρίαση του οργάνου θέτοντας ζήτημα καθυστερήσεων: «Μία ολόκληρη ημέρα μετά τη διενέργεια των εκλογών για την ανάδειξη των συνέδρων και η ΚΟΕΣ δεν έχει ακόμη συνεδριάσει, προκειμένου το κόμμα να δώσει στην δημοσιότητα τον ακριβή αριθμό των συμμετεχόντων στις κάλπες, καθώς και τον συνολικό αριθμό των συνέδρων ανά ΟΜ».
Από την άλλη πλευρά πάντως, υποστηρίζουν ότι ποτέ, ούτε σε προηγούμενα συνέδρια, δεν είχε κινηθεί πιο γρήγορα αυτή η διαδικασία, και πως οι καθυστερήσεις οφείλονται στον όγκο της δουλειάς.
Οι καθυστερήσεις αυτές πάντως, εντείνουν την καχυποψία στο κασσελακικό στρατόπεδο που φτάνει να θέτει ερωτήματα μήπως επανέρχονται στην πλειοψηφία σκέψεις για αναβολή του συνεδρίου, ερμηνεύοντας την «αφωνία» για τα αποτελέσματα ή τις διαρροές ως «αμηχανία» της πλειοψηφίας και απογοήτευση από το αποτέλεσμα.
Κι αυτό διότι στο παρασκήνιο κυκλοφορούν εκτιμήσεις ότι η λεγόμενη πλειοψηφία προηγείται μεν αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη η απόσταση από τον Κασσελάκη, όσο υποστηρίζεται με τα περί 2/3 ή 65%.
Ανησυχία κασσελακικών για το πόσοι σύνεδροι θα «κοπούν»
Από εκεί και πέρα, η πλευρά Κασσελάκη, εκδηλώνει μεγάλη ανησυχία για την Επιτροπή Νομιμοποίησης την οποία απαξιωτικά αποκαλούν «Επιτροπή Κοινωνικών Φρονημάτων» και για το ποιες είναι ειδικότερα οι προθέσεις της πλειοψηφίας ως προς τον αριθμό κασσελακικών συνέδρων που μπορεί να κοπούν.
Στελέχη της πλειοψηφίας όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης, αλλά και ο Χρήστος Σπίρτζης, επιχείρησαν χθες να χαμηλώσουν το θέμα, λέγοντας ότι αυτή η διαδικασία αφορά πολύ ακραίες περιπτώσεις όπως πχ συνέδρους που μπορεί να έχουν καταφερθεί με ακραίες εκφράσεις κατά της πλειοψηφίας ή στελεχών της (πχ. «φασίστες» ή με αναρτήσεις με σβάστικες πάνω σε φωτογραφίες στελεχών, κ.λπ.). Και θα ασχοληθεί επίσης, με τις καταγγελίες για σοβαρές παρατυπίες, νοθείες ή και για προπηλακισμούς και πρόκληση επεισοδίων.
Με φόντο αυτές τις ανησυχίες υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που μιλούν για «κόφτη» εκατέρωθεν, σε συνέδρους και από τα δύο στρατόπεδα.
Όλα τα παραπάνω μένει να επιβεβαιωθούν όταν θα συνεδριάσει η Επιτροπή Νομιμοποίησης, κάτι που ως χθες ήταν ασαφές πότε ακριβώς θα συμβεί – αφηνόταν να εννοηθεί ότι ως Τετάρτη ή Πέμπτη θα έχει επιληφθεί και θα λάβει τις αποφάσεις της. Ως την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει και η Πολιτική γραμματεία χωρίς ακόμη να έχει ακόμη προσδιοριστεί χρονικά.
Κασσελάκης: Αν αποκλειστώ δεν θα υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κοινωνία θα εκφραστεί αλλιώς
Μιλώντας χθες σε μία ακόμη τηλεοπτική συνέντευξή του, στο Νίκο Ευαγγελάτο ο Στέφανος Κασσελάκης, διεμήνυσε ότι στο συνέδριο θα επιδιώξει και την ακύρωση της άρσης εμπιστοσύνης και του αποκλεισμού του από τις υποψηφιότητες. Στο ερώτημα τι θα κάνει εάν τελικά αποκλειστεί και με τη βούλα του Συνεδρίου επανέλαβε ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ρευστοποιηθεί καθώς η κοινωνία θα αντιδράσει. Στις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου αν θα φτιάξει δικό του κόμμα εφόσον αποκλειστεί, έδειξε να το αφήνει ανοιχτό: «Αν δεν είμαι υποψήφιος, δεν θα υπάρχει κόμμα και η κοινωνία θα εκφραστεί με έναν άλλο τρόπο».