Ο παππούς και ο πατέρας μου έχτισαν μια περιουσία από το μηδέν. Το πώς περιέγραφε και αντιμετώπιζε ο πατέρας μου τον πλούτο, δημιούργησαν μέσα από το άγχος του να μην γίνουμε κακομαθημένα πλουσιόπαιδα, μια παραπάνω ενοχή», δήλωσε η ιδρύτρια του Save a Greek Stray και ακτιβίστρια Εριέττα Κούρκουλου σε νεότερη συνέντευξή της στην ΕΡΤ που έγινε με αφορμή το νέο της βιβλίο «Είμαι η Εριέττα».
Η Εριέττα Κούρκουλου αναφέρθηκε στο βιβλίο που έγραψε και μίλησε ανοικτά σχετικά με το πως είναι να γεννιέσαι μέσα στο…χρήμα, ως κόρη της Μαριάννας Λάτση και του αείμνηστου Νίκου Κούρκουλου.
«Ο μπαμπάς που έζησα εγώ ήταν πολύ διαφορετικός από αυτό που βλέπει ο κόσμος στην τηλεόραση. Η μητέρα μου είναι ακόμα ερωτευμένη βαθιά μαζί του, σίγουρα δεν έχει φύγει λεπτό από το μυαλό της» είπε αναπολώντας τον πατέρα της.
Και συνέχισε: «Ήταν δύσκολη μέρα όταν «έφυγε» ο μπαμπάς μου, το έμαθα από την τηλεόραση. Την θυμάμαι αυτή τη μέρα, δεν ξεχνιούνται αυτά. Ούτε η κηδεία του ξεχνιέται που ήταν μια εμπειρία σαν να έχει βγει κάποιος εκτός του σώματός του και να το βλέπει από πάνω. Καταλάβαινες ότι αυτός ο άνθρωπος δεν άνηκε μόνο σε σένα, ήταν ο μπαμπάς σου αλλά είχε ταυτιστεί όλη η Ελλάδα μαζί του».
Μιλώντας για τα δύσκολα χρόνια της εφηβείας, η Εριέττα Κούρκου αποκάλυψε: «Μπήκα στην εφηβεία και ήταν πολύ δύσκολα για τη μαμά μου, δεν το αντιλαμβανόμουν τότε. Από εκεί που ήμουν ένα αγγελούδι, έγινα το αντίθετο. Είναι μια περίοδος που μπορεί να κάνεις πράγματα που δεν είσαι εσύ.
Στο σχολείο που είχε απέξω το όνομά μου πέρασα πάρα πολύ άσχημα. Αν δεν έχει μάθει ένα παιδί να έρχεται σε επαφή με το διαφορετικό και ζει από μικρό σε μια κλούβα και η επιτυχία των γονέων είναι ότι έβαλα το παιδί μου σε αυτό το συγκεκριμένο σχολείο… υπάρχει πρόβλημα.
Εγώ δεν πήγαινα με τους γονείς μου στο σχολείο και δεν μου άρεσε αυτό. Ερχόντουσαν στους βαθμούς και στις παραστάσεις. Σε μια εργασία στο σχολείο έβαλα Εριέττα Κούρκουλου και το Λάτση έκανα ότι δήθεν το ξέχασα. Και μου λέει ο μπαμπάς μου ότι δεν σε έκανα μόνος μου, θα τα βάζεις και τα δύο» είπε.
«Οι γονείς μου δεν έκαναν ποτέ παρέα μόνο με ανθρώπους συγκεκριμένης κοινωνικής τάξης. Ήταν πολύ αληθινοί άνθρωποι. Η μητέρα μου ήταν πάντα μέσα στην ουσιαστική φιλανθρωπία και όχι σε αυτή που γίνεται για τις φωτογραφήσεις. Ήταν πολύ διαφορετική η φιλανθρωπία της, οπότε και αυτό με βοήθησε να δω την άλλη πλευρά της ζωής» ανέφερε.
Μιλώντας για τον πατέρα της σε άλλο σημείο είπε: «Ο πατέρας μου με κοίμιζε κάθε βράδυ και από την ηλικία των 3 ετών και έπειτα, και μου μιλούσε σίγουρα για μία ώρα. Μέσα σε αυτές τις πολύ ωραίες συζητήσεις – μονολόγους, μου τόνιζε συνεχώς πως «η δική σου πραγματικότητα δεν είναι η πραγματικότητα του κόσμου. Μην μπερδευτείς και νομίζεις ότι όλοι ζουν έτσι. Έχεις μια υποχρέωση να είσαι ειλικρινής και να προσφέρεις». Όλα αυτά δεν σε άφηναν να ξεχαστείς και να ζήσεις στη φούσκα με τους πλούσιους φίλους», είπε η Εριέττα Κούρκουλου και τόνισε ότι ο πατέρας την δεν ήθελα να γίνουν τα παιδιά του κακομαθημένα.
«Το ότι δεν έχω συμβάλλει στην απόκτηση αυτής της περιουσίας είναι κάπως περίεργο»
«Έτσι γεννήθηκα, σε μία πραγματικότητα τάδε… Επειδή γεννήθηκα σε αυτό και δεν έχω συμβάλλει στην απόκτησή του, είναι λίγο περίεργο μέσα σου. Ξέρω πολύ καλά ποια είμαι και με τι ευκολίες συνοδεύεται αυτό… ψάχνεσαι και λες έχω κάνει κάτι που είναι δικό μου;
Σίγουρα κάποιοι βρισκόμαστε σε προνομιακή θέση, αυτό θα ήταν ψέμα αν το αρνηθώ. Αυτό που ακούω ως κριτική είναι αυτό «άσε μας κι εσύ που έχεις λεφτά». Δεν έχω κάτι να απαντήσω σε αυτό, ούτε μπορώ να το αλλάξω, οπότε το έχω αποδεχθεί και προχωράω παρακάτω».
Σε άλλο σημείο της συνεντευξής της λέει: «Ρώτησα τη μαμά μου «Εμείς δεν είμαστε κανονικοί;». Δεν θυμάμαι πολλά από την παιδική μου ηλικία. Τα παιδιά εκλαμβάνουν την διαφορετικότητα και ειδικά σε αυτή την ηλικία, η διαφορετικότητα είναι κάτι «επικίνδυνο». Είναι κάτι που ένα παιδί δεν το θέλει, δυσκολεύει την ένταξή του στο σύνολο. Και στην τελική είμαστε όντα που έχουμε ανάγκη από τους συνανθρώπους μας και αισθανόμαστε κομμάτι ενός συνόλου. Εκεί ήταν η δική μου δυσκολία, η οποία συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια».
Η ίδια τονίζει ότι πολλές φορές απολογείται για το γεγονός ότι γεννήθηκε με λεφτά. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: Πιάνω μερικές φορές τον εαυτό μου να απολογούμαι, δυστυχώς. Δεν είναι κάτι που το επέλεξα, έτσι που λειτουργεί ο κόσμος μας χίλιες φορές να γεννιέται ένας άνθρωπος στα χρήματα που έχει τη διάθεση να προσφέρει κάτι από το να γεννιέται ένας άνθρωπος σε αυτή τη θέση που χρησιμοποιεί τη δύναμη για άλλους λόγους».