Να καθορίζεται με συλλογικές συμβάσεις ο κατώτατος μισθός ζητά ξανά μέσα από την επιστολή της η ΓΣΣΕ προς την Υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως. Παράλληλα βλεπει κίνδυνο για «πάγωμα» του κατώτατου μισθού και των κλαδικών συμβάσεων εργασίας μέσω του νέου συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ επισημαίνει ότι την τελευταία τριετία το 36% των νοικοκυριών στην Ελλάδα αντεπεξέρχεται με πολύ μεγάλη δυσκολία στις δαπάνες για την κάλυψη των βασικών του αναγκών.
Η ΓΣΣΕ η οποία προχωρά σε Γενική Απεργία στις 20 του μηνός, διαφωνεί απέναντι στον κυβερνητικό σχεδιασμό και τονίζει ότι η νομοθετική πρωτοβουλία που προωθεί είναι αντίθετη προς την Κοινοτική Οδηγία για επαρκείς μισθούς, τις ευρωπαϊκές προβλέψεις αλλά και τις κατευθυντήριες του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.
Η Συνομοσπονδία κατέθεσε τις παρατηρήσεις-προτάσεις επί του πορίσματος της Επιτροπής για την Ενσωμάτωση της Οδηγίας ΕΕ 2022/2041 για Επαρκείς Κατώτατους Μισθούς και τονίζει ότι η επαναφορά πλήρους ρυθμιστικού πλαισίου για την ΓΣΣΕ θα οδηγήσει και στην αύξηση του ποσοστού κάλυψης από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα επιδιωκόμενα από την οδηγία ποσοστά (τουλάχιστον 80%).
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της ΓΣΕΕ, στο προτεινόμενο από την Επιτροπή σύστημα αυτόματου καθορισμού του κατώτατου μισθού, δεν λαμβάνονται υπόψη ούτε τα ελάχιστα υποχρεωτικά κριτήρια που ορίζει η Οδηγία, δεν προβλέπεται ουσιαστική διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ αγνοούνται κριτήρια που αφορούν στο μέγεθος της οικονομικής υστέρησης και στη διαβίωση μεγάλης μερίδας των Ελλήνων, κάτω από το όριο της φτώχειας και τα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης».
Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της κυβέρνησης στον «πάγο» παραμένει η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων στους κοινωνικούς εταίρους. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση μετά από εισήγηση της υπουργού Εργασίας θα συνεχίσει και την επόμενη τριετία να καθορίζει το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, αν και η υπουργός Εργασίας, έχει ήδη ανακοινώσει την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας για επαρκείς και αξιοπρεπείς μισθούς.
Αναλυτικά η επιστολή της ΓΣΕΕ: