Καλημέρα και καλή εβδομάδα
Η «μητέρα των μαχών» στον ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε χθες Κυριακή, αλλά ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούμε να βγάλουμε.
Η μάχη ήταν για τους συνέδρους.
Διότι τα πάντα όλα θα κριθούν εκεί, στο συνέδριο, όπως συνομολογούν πλέον άπασες οι πλευρές.
Εντάξει οι αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής και της πολιτικής γραμματείας, αλλά το λόγο έχει τώρα το ανώτατο όργανο, που είναι το συνέδριο.
Γι’ αυτό και χθες βράδυ επιδόθηκαν και οι δύο πλευρές – κασσελακικοί και αντικασσελακικοί – σε μία προσπάθεια να πείσουν ότι έχουν τους συσχετισμούς.
Το κάνανε σχεδόν… ΕΦΕΕ, που η κάθε παράταξη ανακοινώνει τα δικά της αποτελέσματα, όλοι είναι νικητές και στο τέλος δεν θυμάται κανείς τίποτα.
Εδώ βέβαια είναι διαφορετικά. Ό,τι και να λέει η κάθε πλευρά, από σήμερα θα φτάνουν στην Κουμουνδούρου τα επίσημα πρακτικά κάθε οργάνωσης με τα ονόματα των συνέδρων.
Το τι θα κάνει ο κάθε σύνεδρος και αν τα επιτελεία τον κατατάσσουν σωστά από δω ή από κει, είναι άλλο θέμα.
Αν κάποιος δει πάντως ότι οι κασσελακικοί έδωσαν γρήγορα και αναλυτικά αποτελέσματα από τις οργανώσεις, θα βγάλει το συμπέρασμα ότι αυτή η πλευρά μάλλον προηγείται – υποστηρίζει ότι έχει πάνω από το 60% των συνέδρων.
Αν υπολογίσει ότι σε κάποιες οργανώσεις που θεωρούνταν προπύργια των 87, τα πράγματα πήγαν εμφανώς αντίθετα από ό,τι προσδοκούσε η Κουμουνδούρου, μάλλον ο Κασσελάκης θα έχει μεγάλη ισχύ στο συνέδριο και προφανώς την πλειοψηφία. Και σε κάθε περίπτωση τα πήγε εξαιρετικά καλά, σε σχέση με όσα έλεγαν οι αντίπαλοί του, ότι δεν έχει τύχη.
Αν όμως κάποιος θεωρεί ότι η άλλη πλευρά έχει δίκιο, που υποστηρίζει ότι οι συσχετισμοί είναι δικοί της και μάλιστα με καθαρά προβάδισμα, τότε είναι λογικό να περιμένει ότι δεν θα υπάρξουν παρατράγουδα μέσα στην εβδομάδα.
Δεν θα χρειαστεί δηλαδή η περιβόητη «επιτροπή νομιμοποίησης συνέδρων» να αρχίσει να «κόβει» και να κάνει… διαλογή.
Να μην αρχίσει δηλαδή τα face control και τη διανομή πιστοποιητικών για τα… φρονήματα των αντιπάλων.
Αν ελέγχει το συνέδριο δεν έχει κανένα λόγο να ασχολείται και να αντιπαρατίθεται με την άλλη πλευρά, έτσι δεν είναι;
Οι εξετάσεις του Τζιτζικώστα
Σήμερα περνάει εξετάσεις από την επιτροπή της ευρωβουλής ο Απόστολος Τζιτζικώστας.
Μόνο εάν πείσει στις απαντήσεις που θα δώσει και πάρει την έγκριση της επιτροπής θα γίνει επίτροπος. Βλέπετε δεν μετράει η βούληση των εθνικών κυβερνήσεων, που προτείνουν τους επιτρόπους. Απαιτείται να τους εγκρίνει το ευρωκοινοβούλιο.
Τρία θέματα θα βρει μπροστά του ο Τζιτζικώστας.
Τις παλαιότερες δηλώσεις του κατά της συμφωνίας των Πρεσπών – τι τους ήθελε αυτούς τους λεονταρισμούς αλήθεια;
Την υπόθεση των Τεμπών, για την οποία θα κληθεί να απαντήσει τι κάνει η χώρα για την απόδοση δικαιοσύνης.
Το ενδεχόμενο να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων λόγω κάποιων επαγγελματικών δραστηριοτήτων στον τομέα του τουρισμού.
Για την ιστορία, ο Τζίτζι καλείται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «μεταφορών και τουρισμού». Μεγάλη και δύσκολο χαρτοφυλάκιο.
Α, υπάρχει και το εξής ενδιαφέρον. Πρόεδρος στην αντίστοιχη επιτροπή, που κάνει τον έλεγχο είναι η Ελίζα Βόζεμπεργκ.
Ο Ανδρουλάκης και ο νέος ρόλος της Διαμαντοπούλου
Ο Ανδρουλάκης πρέπει να εμπιστεύεται πολύ την Άννα Διαμαντοπούλου. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι την έχρισε υπεύθυνη για την επιλογή των νέων τομεαρχών του ΠΑΣΟΚ.
Τέτοια διανομή αρμοδιοτήτων δεν θα το περίμενε κανείς από τον «συγκεντρωτικό» Ανδρουλάκη.
Αλλά φαίνεται πως ο επανεκλεγείς πρόεδρος είναι αποφασισμένος να μοιράσει ρόλους και ευθύνες.
Το πώς θα αξιολογεί βέβαια η Διαμαντοπούλου στελέχη που έμειναν στο ΠΑΣΟΚ στις πιο δύσκολες εποχές, ενώ εκείνη ήταν εκτός Κινήματος και κυνηγούσε τα όνειρά της στην Ευρώπη και τον ΟΟΣΑ, στην κεντροδεξιά του Μητσοτάκη και στον ιδιωτικό τομέα ως υψηλόβαθμο στέλεχος κολοσσών, είναι ένα θεματάκι που ίσως προκαλέσει – και λογικά – δυσθυμία.
Εκτός κι αν η προσφορά του Ανδρουλάκη είναι παγίδα για να φθαρεί η Άννα. Ο χρόνος θα δείξει, με τους Πασόκους ποτέ δεν ξέρεις…