Ιρανή φοιτήτρια συνελήφθη το Σάββατο γιατί έβγαλε τα ρούχα της ως ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς δέχθηκε επίθεση από την αστυνομία ηθικής στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο Αζάντ της Τεχεράνης. Οι αρχές του Ιράν επέπληξαν τη νεαρή γυναίκα λέγοντας πως δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ.
Η γυναίκα, το όνομα της οποίας δεν έχει γνωστό, είχε παρενοχληθεί μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου της Τεχεράνης από μέλη της πολιτοφυλακής Basij που της έσκισαν τη μαντίλα και τα ρούχα, σύμφωνα με αναφορές πολλών ειδησεογραφικών πρακτορείων και καναλιών κοινωνικής δικτύωσης εκτός Ιράν.
Στη συνέχεια η κοπέλα έβγαλε ότι είχε απομείνει από τα ρούχα της σε ένδειξη διαμαρτυρίας και κάθισε έξω από το πανεπιστήμιο μόνο με το εσώρουχά της. Στη συνέχεια όπως φαίνεται στα βίντεο περπατούσε στον δρόμο προς έκπληξη των περαστικών.
Αξιωματούχος του πανεπιστημίου επιβεβαίωσε αργότερα τη σύλληψή της. «Μετά από την άσεμνη πράξη της φοιτήτριας στο Τμήμα Επιστήμης και Έρευνας του πανεπιστημίου, η ασφάλεια της πανεπιστημιούπολης επενέβη και παρέδωσε το άτομο στις αρχές επιβολής του νόμου», έγραψε ο Amir Mahjoub, γενικός διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων του Ισλαμικού Πανεπιστημίου Αζάντ, στο X. «Τα κίνητρα και οι βαθύτεροι λόγοι των πράξεων της φοιτήτριας διερευνώνται».
A female Iranian student was arrested on Saturday for removing her clothing in protest, after reportedly being assaulted by security forces at Tehran's Islamic Azad University over improper hijab.https://t.co/H79NE07I3h https://t.co/Okw2abBVzM pic.twitter.com/MNQztb5bbv
— Iran International English (@IranIntl_En) November 2, 2024
Την ίδια ημέρα, το Amir Kabir Newsletter, μια φοιτητική ομάδα στο Telegram, ανέφερε λεπτομέρειες για το περιστατικό, λέγοντας ότι η φοιτήτρια έμεινε μόνο με τα εσώρουχα της αφού προηγουμένως παρενοχλήθηκε επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.
Η φοιτήτρια κατά τη σύλληψή της, υπέστη σοβαρή σωματική επίθεση, καθώς της χτύπησαν το κεφάλι είτε σε πόρτα αυτοκινήτου είτε σε κολόνα κάτι που της προκάλεσε μεγάλη αιμορραγία. «Οι λεκέδες από το αίμα εντοπίστηκαν στα ελαστικά του αυτοκινήτου», σημειώνεται στην έκθεση.
Σε άλλα πλάνα που τραβήχτηκαν από αυτόπτες μάρτυρες από γειτονικό κτίριο δείχνουν την κοπέλα να μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο από άνδρες με πολιτικά ρούχα και να οδηγείται προς άγνωστη κατεύθυνση.
Από την εμφάνιση του κινήματος «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» στο Ιράν, που πυροδοτήθηκε από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση για παραβιάσεις του χιτζάμπ, οι σκληροπυρηνικοί έχουν εντείνει τις προσπάθειες να επιβάλουν αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες στις γυναίκες.
Παρά την αντίθεση της κοινής γνώμης, τα κυβερνητικά μέτρα για την ενίσχυση της υποχρεωτικής εφαρμογής των νόμων περί χιτζάμπ έχουν κλιμακωθεί, με αποτέλεσμα το κλείσιμο επιχειρήσεων και τη δέσμευση οχημάτων που σχετίζονται με παραβάσεις του χιτζάμπ.
Το σχέδιο Noor, που ξεκίνησε στις 13 Απριλίου για την επιβολή των κανονισμών για το χιτζάμπ, οδήγησε σε αξιοσημείωτη αύξηση της παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων, παραστρατιωτικών μονάδων Basij και αστυνομικών με πολιτικά στους δημόσιους χώρους.
Επιπλέον, πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο Αζάντ στην Τεχεράνη έχουν υιοθετήσει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στις πύλες εισόδου, αρνούμενα την πρόσβαση σε φοιτητές των οποίων η εμφάνιση δεν υπακούει στους αυστηρούς νόμους περί χιτζάμπ.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν κατήγγειλε την προτεινόμενη νομοθεσία για το χιτζάμπ ως «σχέδιο σκοταδισμού» και δεσμεύτηκε να τερματίσει το μέτρο.