Έπειτα από την «ψυχρή υποδοχή» την οποία έλαβε στην Κάνδανο Χανίων, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ξεναγήθηκε στο Μουσείο Μνήμης Ολοκαυτώματος και στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του στο αμφιθέατρο του πρώην δημαρχείου του χωριού.
Ο Γερμανός πρόεδρος… ανακάλυψε πως η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν… κοινές ευθύνες, απέφυγε κάθε αναφορά ακόμα και στη λέξη «αποζημίωση», την ώρα που δήλωσε «συγγνώμη» στα ελληνικά.
Embed code
«Αισθάνομαι φρίκη και με κυριεύει ντροπή γιατί οι επιγραφές της Κανδάνου τεκμηριώνουν πόσο αδίστακτος υπήρξε ο κατακτητικός πόλεμος της Γερμανίας. Επισκέπτομαι σήμερα αυτό το μέρος της γερμανικής ντροπής.
Η Κάνδανος είναι από τα πρώτα χωριά που ισοπέδωσαν οι Γερμανοί στρατιώτες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Έκαψαν σπίτια, σκότωσαν κατοίκους. Μια μέρα νωρίτερα είχαν ήδη σπείρει τον όλεθρο στο Κοντομαρί και τον Αλικιανό, ακολούθησαν η Βιάννος και άλλα χωριά. Εκτοπίστηκαν και όλοι οι Εβραίοι της Κρήτης.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν τέτοια μέρη. Κάποια είναι πιο γνωστά, κάποια ξεχάστηκαν. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να βρίσκομαι σήμερα εδώ.
Οι Γερμανοί αντέδρασαν στην αντίσταση με απερίγραπτη σκληρότητα. Ο Κουρτ Στούντεντ (σ.σ. διοικητής των Γερμανικών στρατευμάτων) καταδικάστηκε μεν, αλλά όχι για τα εγκλήματα που διέπραξε κατά του άμαχου ελληνικού πληθυσμού.
«Θα ήθελα σήμερα να ζητήσω συγχώρεση στο όνομα της Γερμανίας», είπε στα ελληνικά ο Σταϊνμάιερ.
«Χωρίς μνήμη δεν υπάρχει μέλλον. Εύχομαι να βρούμε τη δύναμη να αναλάβουμε την ευθύνη από κοινού. Να κατασκευάσουμε γέφυρες. Το ελληνογερμανικό ταμείο εργάζεται πάνω στην κοινή ιστορική μνήμη. Πού αλλού, αν όχι στην Ελλάδα, είναι το κατάλληλο μέρος για να μνημονεύσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες. Η δημοκρατία σε χώρες της ΕΕ αμφισβητείται, ακόμα και στην ίδια μου τη χώρα. Και κοινό μέλλον θα έχουμε αν υπερασπιζόμαστε τις δημοκρατικές αξίες», είπε ο κ. Σταϊνμάιερ.
Σύμφωνα με το zarpanews.gr, στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Κανδάνου-Σελίνου, Αντώνης Περράκης, ο οποίος και αναφέρθηκε στις γερμανικές αποζημιώσεις.
«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια πολύπλευρη κρίση που απειλεί τη συνοχή και ύπαρξή της. Το φάντασμα του φασισμού πλανάται ξανά πάνω από την Ευρώπη, πιο σύγχρονο και με άλλο όνομα σήμερα. Πριν τέσσερις μέρες η χώρα μας γιόρτασε το ΟΧΙ στον Μουσολίνι που οδήγησε στις πρώτες νίκες απέναντι στον φασισμό. Η αντίσταση του λαού της Κρήτης είχε ως συνέχεια εκτελέσεις και καταστροφές. Η πινακίδα που τοποθέτησαν στην Κάνδανο γράφει ότι καταστράφηκε για να μην ανοικοδομηθεί ποτέ.
«Αντίστοιχα μαρτυρικά χωριά είναι περίπου 120 σε όλη την Ελλάδα. Οι μαρτυρικοί τόποι της Κρήτης είναι η αντίσταση στον αναθεωρητισμό της ιστορίας και το σημείο εκκίνησης για να μιλήσουμε ξανά για την ειρήνη. Εύχομαι και ελπίζω η κατάθεση του στεφάνου να αποτυπωθεί και εμπράκτως, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την απόδοση των γερμανικών αποζημιώσεων. Ένα θέμα διμερές δεν μπορεί να λήξει με μονομερή απόφαση της μιας πλευράς. Αν η Γερμανία αναγνωρίζει πλήρως τις ευθύνες της για το ναζιστικό παρελθόν της, πρέπει να πράξει ανάλογα», κατέληξε.
Πανό και συνθήματα για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Νωρίτερα, ο Γερμανός πρόεδρος έγινε δεκτός με πανό και συνθήματα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων της Κανδάνου, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Ο Σταϊνμάιερ συνομίλησε με επιζώντες, που του έθεσαν το θέμα των αποζημιώσεων, μιλώντας για δικαιοσύνη που πρέπει να αποδοθεί για τα εγκλήματα των Γερμανών.
«Δεν θέλω να πιάσω το χέρι του σφαγέα», ακούστηκε να λέει στον γερμανό πρόεδρο μια εκ των απογόνων επιζόντων, ενώ από το πλήθος συνέχιζαν να ακούγονται συνθήματα για δικαιοσύνη. «Πριν 80 χρόνια εκτελέσατε τους γονείς μας, τώρα μας εκτελείτε για δεύτερη φορά», ακούστηκε να λέει άλλος απόγονος θύματος της κατοχής στον κ. Σταϊνμάιερ.
«Η χώρα σας όχι μόνο δεν συμπαραστάθηκε στη χώρα μας τα χρόνια των μνημονίων, αλλά την έσπρωξε στο ΔΝΤ. Και επειδή στην πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας είπατε οτι είστε δεσμευμένοι στην ιστορική σας ευθύνη, οι γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι μια δέσμευση ιστορικής ευθύνης της χώρας σας», είπε στον Γερμανό πρόεδρο ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος.