Η παράταξη του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σιγκέρου Ισίμπα, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στην ιαπωνική βουλή για πρώτη φορά από το 2009, σύμφωνα με τις βασισμένες στα αποτελέσματα των exit polls προβλέψεις του δικτύου NHK της δημόσιας τηλεόρασης.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (PLD, συντηρητική δεξιά) εξασφαλίζει 153 έως 219 έδρες. Προς το παρόν οι προβλέψεις αυτές δεν επιτρέπουν να διαπιστωθεί αν ο συνασπισμός του (PLD) με τον κεντροδεξιό του εταίρο, το Komeito, κατόρθωσαν να διατηρήσουν την απόλυτη πλειοψηφία στην ιαπωνική βουλή (233 επί 465 εδρών).
Ενα τέτοιο αποτέλεσμα θα ήταν πρωτοφανές για το PLD, που έχει κατορθώσει να βρίσκεται στην εξουσία για τα 69 χρόνια της ύπαρξής του, μέχρι που ένα οικονομικό σκάνδαλο στους κόλπους του εξόργισε τους ιάπωνες ψηφοφόρους.
Το Συνταγματικό Δημοκρατικό Κόμμα (PDC), η βασική πολιτική δύναμη της αντιπολίτευσης, έχει σαφώς αυξήσει τον αριθμό των εδρών στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις, και μπορεί να φθάσει τις 191 έδρες.
Η υπόσχεση της «νέας Ιαπωνίας»
Υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους «μια νέα Ιαπωνία», παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του ενίσχυσης της ασφάλειας και της άμυνας, στήριξης των νοικοκυριών με μικρά εισοδήματα και αναγέννησης της ιαπωνικής επαρχίας.
Αλλά το LDP δεν έχει καταφέρει να γυρίσει σελίδα μετά το σκάνδαλο σχετικά με τη χρηματοδότησή του, το οποίο συνέβαλε στην πτώση της δημοτικότητας του προηγούμενου πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα.
Αν και ο Ισίμπα δεσμεύθηκε να μη στηρίξει την προεκλογική εκστρατεία στελεχών του LDP που κατηγορούνταν στο πλαίσιο του σκανδάλου, η εφημερίδα Asahi έγραψε ότι το κόμμα έδωσε 20 εκατ. γεν (122.000 ευρώ) σε τοπικές ομάδες που διοικούνται από αυτά τα στελέχη, προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Ισίμπα ενδέχεται να αποχωρήσει αμέσως από τη θέση του, αν το κόμμα του χάσει στις εκλογές, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ήττα. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός που έμεινε για λιγότερο καιρό στο πόστο του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το ρεκόρ προς το παρόν έχει ο Ναρουχίκο Χιγκασικούνι, με 54 ημέρες στην πρωθυπουργία το 1945. Ο Ισίμπα βρίσκεται σήμερα στην 26η ημέρα της θητείας του.
Οι υποψήφιοι στις σημερινές εκλογές είναι 1.344, εκ των οποίων μόνο το 23,4% είναι γυναίκες. Αν και το ποσοστό είναι ιδιαίτερα μικρό, πρόκειται για αριθμό ρεκόρ σε μια χώρα όπου οι ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων είναι μεγάλες.