Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
-1.1 C
Ioannina

Από την άμυνα στην επίθεση – Ο Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να απαντά ο ίδιος στον Σαμαρά

Στο τέλος της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την περασμένη Πέμπτη καταγράφηκε μια «πρώτη» για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μια ημέρα νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς είχε εξαπολύσει δριμεία επίθεση κατά της εξωτερική πολιτικής της κυβέρνησης, σε εκδήλωση από την Κύπρο, κάνοντας, χαρακτηριστικά, λόγο για «νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου ή “λύσεις” άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι “μαγειρεύονται” – εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον. Και λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης. Που θα είναι το επόμενο βήμα της πλήρους τουρκοποίησης» και προσθέτοντας με νόημα ότι «τα “ήρεμα νερά”, όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες».

Συνήθως σε δημόσιες παρεμβάσεις του Σαμαρά απαντούσαν – λέγοντας, βασικά, ότι δεν σχολιάζουν τις γνωστές θέσεις του – ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ή «κύκλοι» του Μεγάρου Μαξίμου. Ωστόσο, αυτή τη φορά, ο ίδιος ο Μητσοτάκης αποφάσισε να απαντήσει, και μάλιστα με εμφανώς αιχμηρό τρόπο, λέγοντας: «Για τον κ. Σαμαρά θα πω ότι οι απόψεις του είναι σεβαστές. Θέλω να θυμίσω πως ήταν πρώην πρωθυπουργός, ήταν άνθρωπος ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν και επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά και με υπουργό τον κ. Βενιζέλο γίνονταν και διερευνητικές επαφές. Απλά για να υπενθυμίσω λίγο τι συνέβαινε εκείνη την περίοδο».

Ήταν η πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό που ο Μητσοτάκης σχολίασε θέσεις του Α. Σαμαρά τόσο άμεσα, και δη κάνοντας αντιπαραβολή με τη δική του πολιτική όσον αφορά τα εθνικά θέματα και ειδικά τα ελληνοτουρκικά.

Και ήταν η πρώτη απάντηση του πρωθυπουργού στον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. μετά την εξαιρετικά κριτική τοποθέτησή του στις αρχές Ιουλίου (ομού μετά του επίσης πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή) στη διαβόητη πλέον εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου στο Πολεμικό Μουσείο, όταν σχεδόν οι πάντες είχαν κάνει λόγο για πορεία ρήξης της παρούσας ηγεσίας της Ν.Δ. με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, με επίκεντρο τα εθνικά θέματα – και όχι μόνο.

Ποιοτική αλλαγή

Η κίνηση Μητσοτάκη ερμηνεύεται ως μια μείζων ποιοτική ανατροπή στον τρόπο αντιμετώπισης του Σαμαρά, αλλά και ένα μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους βουλευτές της Ν.Δ. που είτε βρίσκονται κοντά στον πρώην πρόεδρο του κόμματος είτε εκφράζουν δυσφορία για επιλογές της κυβέρνησης, μέσω ερωτήσεων στη Βουλή, αλλά και μέσω δηλώσεων στα ΜΜΕ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μαξίμου πλέον έχει ληφθεί η απόφαση να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να μπει τέλος στην αναταραχή και την γκρίνια που σχεδόν από την επομένη των ευρωεκλογών έχει επικρατήσει στο εσωτερικό της Κ.Ο. και του κόμματος μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα της κάλπης της 9ης Ιουνίου.

Κατ’ αρχάς ένα caveat: Η Ν.Δ. εκτιμά ότι ακόμα και σήμερα έχει τον πρώτο λόγο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρεί ότι η αντιπολίτευση παραμένει πολύ αδύναμη:

Ο ΣΥΡΙΖΑ σπαράσσεται εσωτερικά και κινδυνεύει με νέα διάσπαση, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών διαδικασιών για εκλογή προέδρου.

Το ΠΑΣΟΚ, παρότι ολοκλήρωσε με ομαλό τρόπο τις δικές του εκλογικές διαδικασίες και φαίνεται έτοιμο να αναλάβει τον ρόλο της μείζονος αντιπολίτευσης, εντούτοις απέχει πολύ από το να απειλήσει τη Ν.Δ., ενώ δεν έχει ακόμα λύσει όλα τα εσωκομματικά του ζητήματα, γκρίνιες και διαφωνίες.

Ωστόσο η δημοσκοπική καθήλωση του κυβερνώντος κόμματος σε ποσοστά αντίστοιχα με αυτά του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, τέσσερις μήνες μετά τις κάλπες, σε συνδυασμό με την εσωκομματική αναταραχή και τα μείζονα προβλήματα που παραμένουν άλυτα και πολλαπλασιάζουν τη δυσαρέσκεια και τη δυσφορία των πολιτών, όπως είναι φυσικό, προκαλεί ανησυχία, καθώς δημιουργεί αίσθηση αδυναμίας υπέρβασης κρίσεων, αλλά και τραυματίζει ακόμη περισσότερο την εικόνα αποτελεσματικότητας και ενότητας που απέπνεαν μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση και η Κ.Ο. της Ν.Δ.

Πρωτοβουλίες

Στο πλαίσιο αυτό, λένε οι πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται το επόμενο διάστημα να αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών που εκτιμάται ότι θα του δώσουν εκ νέου το πλεονέκτημα του καθορισμού της πολιτικής ατζέντας, αλλά και θα φέρουν καταλαγή στο εσωτερικό του κόμματος, ώστε να ανακτηθεί η αίσθηση ότι η Ν.Δ. κινείται σαν «γροθιά» και εφαρμόζει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα και τις πολιτικές της.

Πρώτος στόχος αυτών των πρωτοβουλιών θα είναι να ελεγχθούν οι κοινοβουλευτικές δραστηριότητες βουλευτών που φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Μάλιστα, μια πληροφορία αναφέρει ότι διαμηνύθηκε στην Κ.Ο. ότι ερωτήσεις που θα αγγίζουν τα εθνικά θέματα δεν θα γίνονται ανεκτές.

Βέβαια, στο ίδιο πλαίσιο, το Μαξίμου έχει δώσει εντολή στους υπουργούς να πυκνώσουν τις συναντήσεις / ενημερώσεις των βουλευτών για θέματα του χαρτοφυλακίου τους, αλλά και για να ακούν αιτήματα και παράπονα και να αναζητούν λύσεις, πάντα, βέβαια, στο πλαίσιο του εφικτού.

Εξ ου και η ενημέρωση που έκανε ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης στους βουλευτές της Ν.Δ. που συμμετέχουν στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για τα ελληνοτουρκικά ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου ομολόγου του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα, ενώ αναμένεται και συνολική ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ώστε να μπουν «in the loop», που λένε και οι Αμερικανοί, και τα υπόλοιπα κόμματα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο φερόμενος ως «καραμανλικός» βουλευτής και πρώην υπουργός Γιώργος Βλάχος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, απέρριψε κατηγορηματικά τους χαρακτηρισμούς περί «ανταρτών» που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τα μέλη της Κ.Ο. που καταθέτουν «άβολες» ερωτήσεις προς την κυβέρνηση στη Βουλή, λέγοντας, μάλιστα, ότι κανείς δεν έχει σκοπό «να ζημιώσει, να ρίξει την κυβέρνηση, να τη βελτιώσουμε θέλουμε. Βουλευτές της Ν.Δ. είμαστε, πόσο πιο δυνατά και καθαρά να το πούμε».

Τόνισε δε ότι «αυτά που θέτουμε εμείς δεν μπορεί να τα προωθήσει η αντιπολίτευση, επειδή έχει μια άλλη λογική. Όποιο θέμα αναδεικνύει, το οποίο μπορεί να είναι πραγματικό, πάντα στην πίσω πλευρά του μυαλού της έχει πώς θα κερδίσει πολιτικά. Εμείς δεν κερδίζουμε πολιτικά. Αν κερδίζουμε εμείς, κερδίζει η Ν.Δ.».

Η προεδρική εκλογή

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το «Ποντίκι», ο έτερος στόχος είναι να διακριβωθούν οι πραγματικές διαθέσεις του Σαμαρά, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσω της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παρά τα ονόματα που έχουν ακουστεί έως τώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μητσοτάκης επιδιώκει να επιλέξει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα πρόσωπο που από τη μία θα ανταποκρίνεται πλήρως στο προφίλ που ο ίδιος επιθυμεί να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και από την άλλη θα μπορεί να απευθυνθεί και προς τα αριστερά της Ν.Δ., και κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ.

Μέσω αυτής της διαδικασίας εκτιμάται ότι θα επιτευχθούν δύο στόχοι:

Από τη μία είναι πολύ πιθανό ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τύχει ευρύτερης κομματικής στήριξης (το νέο Σύνταγμα, άλλωστε, αποκλείει διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές).

Από την άλλη θα διαπιστωθεί ποια είναι η ισχύς που έχει ο Α. Σαμαράς στην Κ.Ο. της Ν.Δ. (αν υποτεθεί ότι το πρόσωπο που θα επιλεγεί από τον πρωθυπουργό δεν θα ικανοποιεί την ακραιφνώς δεξιά πτέρυγα του κόμματος).

Βέβαια, με δεδομένο ότι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης δεν είχε ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο τον Μάρτιο του 2015, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επιχειρηθεί να επιβληθεί κομματική πειθαρχία στην Κ.Ο. της Ν.Δ. για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που δεν υπάρχει κίνδυνος για την κυβέρνηση.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι η διαδικασία αυτή θα αποκαλύψει το πραγματικό μέγεθος των, ας πούμε, «αντιφρονούντων» στο εσωτερικό της Ν.Δ. (σημειώνεται ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί πλέον ενδεικτικό μέγεθος το σχεδόν ένα τρίτο της Κ.Ο. που καταψήφισε τον νόμο για τη θεσμοθέτηση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο θέμα ήταν πολύ έντονα φορτισμένο).

Το μέλλον άδηλο

Το τι θα συμβεί μετά θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες: τον αριθμό όσων καταψηφίσουν ή απέχουν, τι θα κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ποια θα είναι η πολιτική, οικονομική και διεθνής συγκυρία, ποιες θα είναι οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στη συγκεκριμένη φάση, αλλά και πώς θα έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά της Ν.Δ.

Ωστόσο, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου, αφού αναλύσει την «ανθρωπογεωγραφία» στο εσωτερικό της Κ.Ο. του κόμματος, θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και σύγκρουση, αν αυτό κριθεί απαραίτητο ή επωφελές.

Το βέβαιο είναι ότι το Μαξίμου θεωρεί ότι από εδώ και πέρα, και αφού το περίφημο reboot της κυβέρνησης (που υποτίθεται ότι θα γινόταν στη ΔΕΘ) δεν φάνηκε να έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, θα χρειαστούν πιο δραστικά μέτρα, ώστε κυβέρνηση και Κ.Ο. να ξαναβρούν τον βηματισμό τους και να ανακτήσουν το έδαφος που χάθηκε κατά τον πρώτο χρόνο της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης.

Άλλωστε ο ίδιος ο Μητσοτάκης, στο πάρτι για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος έξω από το ιστορικό κτήριο της Ρηγίλλης, έθεσε ως στόχο την τρίτη συνεχόμενη κυβερνητική θητεία. Όμως, με ποσοστά της τάξης του 28% ο στόχος αυτός μόνο εφικτός δεν μοιάζει, οπότε χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια απλή στοχοθεσία…

Διαβάστε επίσης

Μαρινάκης για Μητσοτάκη: Ο πρωθυπουργός επιλέγει τους συνομιλητές του, αρραγής η Κ.Ο. της ΝΔ

Αμηχανία Γεωργιάδη για τους… χαριεντισμούς: «Δεν είπε για τον Σαμαρά ο Μητσοτάκης» (Video)

Θεοδώρα Τζάκρη: «Δεν θα διώξει κανέναν ο Στέφανος Κασσελάκης αν επανεκλεγεί»

Πηγή: Topontiki.gr

Hot this week

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Ο Τασούλας, η συναίνεση που χάνεται και ο στόχος της αυτοδυναμίας

H επιλογή Τασούλα έγινε δεκτή με σχεδόν πάνδημη απόρριψη από τα κόμματα στα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας

Σερσέ λα φαμ…

«Η εξουσία είναι καλό αφροδισιακό», έλεγε ο Χιου Χέφνερ, εκδότης της επιθεώρησης «Playboy», για να δηλώσει την εξουσία ανδρών επί γυναικών...

Έρχονται «πράσινες» αυξήσεις έως 20 % στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια τον Μάιο

Ο λόγος είναι η εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου της ΕΕ για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα και θείου της επιβατηγού ναυτιλίας στη Μεσόγειο

Topics

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Ο Τασούλας, η συναίνεση που χάνεται και ο στόχος της αυτοδυναμίας

H επιλογή Τασούλα έγινε δεκτή με σχεδόν πάνδημη απόρριψη από τα κόμματα στα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας

Σερσέ λα φαμ…

«Η εξουσία είναι καλό αφροδισιακό», έλεγε ο Χιου Χέφνερ, εκδότης της επιθεώρησης «Playboy», για να δηλώσει την εξουσία ανδρών επί γυναικών...

Έρχονται «πράσινες» αυξήσεις έως 20 % στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια τον Μάιο

Ο λόγος είναι η εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου της ΕΕ για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα και θείου της επιβατηγού ναυτιλίας στη Μεσόγειο

Cantucci, τα παραδοσιακά γλυκά παξιμαδάκια της Τοσκάνης, με ολόκληρα αμύγδαλα

Μια πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή από την παραδοσιακή κουζίνα της Τοσκάνης

Ερντογάν: Χαιρετίζει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και διαβεβαιώνει πως η Τουρκία «στέκεται στο πλευρό της Γάζας»

Στο μήνυμα ο πρόεδρος της Τουρκίας χαιρετίζει «τον ηρωικό λαό και τα γενναία τέκνα της Γάζας που υπερασπίζονται με θάρρος τα εδάφη και τις ελευθερίες τους»
spot_img

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img