Θα ήταν έτσι κι αλλιώς σκανδαλώδες σε μία… κανονική χώρα να παραμένει ανοιχτό και να λειτουργεί ένα κτήριο με προβλήματα στη στατικότητα και διαπιστωμένο τον κίνδυνο να πέφτουν κομμάτια από τα ταβάνια και τους τοίχους.
Αλλά όταν ειδικά μιλάμε για την σεισμογενή Ελλάδα και ειδικότερα για τις κατά τεκμήριο πιο επικίνδυνες περιοχές, όπως η Άμφισσα, τότε τα πράγματα γίνονται έως και εξωφρενικά.
Ο λόγος για το Μικτό Γιάγτζειο – Δελμούζειο Γυμνάσιο Άμφισσας, κατασκευής σε διάφορες φάσεις από το 1955 έως το 1970. Ένα κτηριακό σχολικό συγκρότημα για το οποίο δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία σχεδίων, άδειας ανέγερσης παράδοσης. Με κτηριακές προσθήκες σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.
Ακριβώς επειδή παρουσιάζει εμφανή προβλήματα οι γονείς κατέφυγαν στην Εισαγγελία και έτσι δόθηκε εντολή διενέργειας έρευνας. Πέρασε το καλοκαίρι, άνοιξαν τα σχολεία, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μπήκαν στο κτήριο και στις 30 Σεπτεμβρίου βγήκε η έκθεση.
Η οποία μεταξύ άλλων διαπιστώνει την… «ύπαρξη ρηγματώσεων στα υποστηλώματα του ισογείου και του 1ου ορόφου, κυρίως αυτών προς το προαύλιο, το βάθος των προβλημάτων στην παρούσα φάση δεν μπορεί να διερευνηθεί» (!!!). Επισημαίνει όμως σαφώς την «επικινδυνότητα από ενδεχόμενη πτώση σαθρών επιχρισμάτων και επικάλυψης δοκών…»!
Ζητάει «άμεση απομάκρυνση των σαθρών τμημάτων επιχρισμάτων και οπλισμένου σκυροδέματος». Και προτείνει «περαιτέρω διερεύνηση και αποκατάσταση των βλαβών». Πότε; Αλλά από ποιους και πώς; Πότε θα γίνουν αυτά τα άμεσα που απαιτούνται; Βέβαια, σύμφωνα με την έκθεση «το κτήριο δεν είναι ετοιμόρροπο» – πάλι καλά δηλαδή!
Το θέμα είναι ότι στο μεταξύ μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιποί εισερχόμενοι, κυκλοφορούν, φοιτούν κανονικά και ενώ η περιοχή είναι υψηλού σεισμικού κινδύνου. Ισχύει και δω μάλλον το «μπείτε κι ό,τι τύχει»…
Διαβάστε επίσης
Τζορτζ Μπάλντοκ: Απονεμήθηκε η ελληνική ιθαγένεια στον γιο του αδικοχαμένου ποδοσφαιριστή
Taste Atlas: Ελληνικός ο καλύτερος ξηρός καρπός στον κόσμο – Ποιος είναι