«Σπίθες» που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε «πυρκαγιά» ανάβει η κυβέρνηση στο χώρο της εκπαίδευσης, μόνο λίγους μήνες μετά τη σύγκρουση με την αντιπολίτευση και το φοιτητικό κίνημα για το νόμο που επέτρεπε την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα.
Μιλώντας με όρους… πολιτικής προστασίας – άλλωστε το πρωί θα διεξαχθεί στη Βουλή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου – «θερμές εστίες» στο χώρο της εκπαίδευσης υπήρχαν πάντα: κάτι οι συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολικών μονάδων, κάτι οι ελλείψεις και η κακή συντήρηση στα σχολικά κτίρια, κάτι τα οργανικά και λειτουργικά κενά σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, τα προβλήματα δεν είχαν εκλείψει ποτέ.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση μοιάζει να βάζει η ίδια… φωτιές στο χώρο και δη σε ευαίσθητους τομείς:
· Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στην απαγόρευση κινητών τηλεφώνων εντός των τάξεων, είπε ότι ήδη έχουν δοθεί πάνω από 6.000 αποβολές σε μαθητές, προσθέτοντας παράλληλα, ότι το μέτρο το έχει… αγκαλιάσει η σχολική κοινότητα.
· Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι ο νόμος που έχει ψηφιστεί για τους «αιώνιους» φοιτητές, που έχει ψηφιστεί από το 2022, θα εφαρμοστεί κανονικά ως έχει. Σύμφωνα με κάποια στοιχεία, κίνδυνο διαγραφής από τα ιδρύματα στα οποία είναι εγγεγραμμένοι διατρέχουν πάνω από 300.000 φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τα χρονικά όρια ολοκλήρωσης των σπουδών που θέτει ο νόμος.
· Και, σαν… κερασάκι στην τούρτα, το υπουργείο Παιδείας προσέφυγε στη δικαιοσύνη, ώστε να κηρυχθεί παράνομη η 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει η Διδασκαλική Ομοσπονδία για σήμερα, με αποτέλεσμα η ΑΔΕΔΥ να παρέμβει και να κηρύξει αυτή απεργία για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Κι αν το ζήτημα των κινητών στα σχολεία απολαμβάνει μιας ευρύτερης αποδοχής/ανοχής – αν και τα πιτσιρίκια τα χρησιμοποιούν όσο θέλουν μετά το τέλος των μαθημάτων – η υπόθεση των διαγραφών φοιτητών από τα ΑΕΙ της χώρας μοιάζει να προξενεί αναταραχή, όχι μόνο στους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή, τους φοιτητές, αλλά συνολικά στην πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα και πρυτάνεις δεν δείχνουν να έχουν και πολύ όρεξη να… ανάψουν φωτιές στα ιδρύματά τους.
Το ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ακόμα και βουλευτές της περιφέρειας ζητούν να μην εφαρμοστεί το μέτρο, θεωρώντας ότι θα προκαλέσει ζημιά στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, ενώ η αντιπολίτευση ετοιμάζεται να… ανέβει στα κάγκελα, μιλώντας για αντιπαιδαγωγικό και τιμωρητικό μέτρο, που πλήττει, π.χ. φοιτητές που υποχρεούνται να εργάζονται και ενδεχομένως έχουν μείνει πίσω στις σπουδές τους. Ωστόσο, μέχρι στιγμής από το κυβερνητικό στρατόπεδο το μόνο που ακούγεται είναι ότι «ο νόμος ψηφίστηκε και θα εφαρμοστεί ως έχει», υπενθυμίζοντας ότι προβλέπονται και συγκεκριμένες εξαιρέσεις.
Από την άλλη, η κυβέρνηση εξηγεί για την προσφυγή της κατά της απεργίας της ΔΟΕ ότι επίσης απλώς εφαρμόζει το νόμο Χατζηδάκη για τις απεργίες, χωρίς, πάντως, να κάνει κάποιο περαιτέρω σχόλιο για τα αιτήματα του κλάδου, όπως π.χ. τα πολλά κενά στα σχολεία της χώρας, ή η κατάργηση των σχολικών επιτροπών που, σύμφωνα με την ομοσπονδία, οδηγεί «τα σχολεία στην οικονομική ασφυξία». Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, πάντως, αυτή η «αναζωπύρωση» των αντιδράσεων σε πολιτικές της κυβέρνησης για την εκπαίδευση, θα μπορούσε να λειτουργήσει:
· Από τη μία πλευρά, ως μια ουσιαστική αλλαγή ατζέντας από τα πάγια και άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες (ακρίβεια, αίσθημα ασφάλειας, κ.λπ.) και πέρασμα σε έναν χώρο, όπου η κυβέρνηση θεωρεί ότι βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και
· Από την άλλη ως μια, ας πούμε, επίδειξη πυγμής και αποφασιστικότητας, κίνηση που θα μπορούσε να λειτουργήσει συσπειρωτικά για το ψηφοφορικό σώμα της ΝΔ που σήμερα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, δεν είναι και στο… καλύτερο επίπεδο.
Το αν θα υπάρξει κλιμάκωση ή καταλαγή, πάντως, εκτιμάται ότι θα κριθεί από το γενικότερο πολιτικό κλίμα και, σε κάποιο βαθμό, και από τη σημερινή «σύγκρουση» στη Βουλή, ιδίως, δε, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.