Η γνώση είναι δύναμη και η επιλογή μετά από ενημέρωση οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό το μήνυμα στέλνουν οι ειδικοί με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας που αφιερώνεται στην ενημέρωση γύρω από ένα σοβαρό νόσημα που πιθανόν να αντιμετωπίσουμε μεγαλώνοντας.
Τι είναι όμως η αρθρίτιδα, πως ορίζεται και ποιους αφορά; Ο Νικόλαος Εμμ. Τσιλιμιγκάκης, Ορθοπεδικός χειρουργός- τραυματιολόγος, ειδικός στις παλμικές ραδιοσυχνότητες, ιατρός συμβεβλημένος με ΕΔΟΕΑΠ απαντάει σε όλες τις απορίες μας.
Η Αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων του σώματος, που συνοδεύεται πολλές φορές από φθορά του αρθρικού χόνδρου. Ανάλογα με τα αίτια που την προκάλεσαν, η αρθρίτιδα χωρίζεται σε πάνω από 100 κατηγορίες με πιο συχνές την οστεοαρθρίτιδα (εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων) και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Όλα τα είδη της αρθρίτιδας παρουσιάζουν κάποια κοινά συμπτώματα όπως ο πόνος, η δυσκαμψία, το οίδημα και η ερυθρότητα.
Η οστεοαρθρίτιδα είναι η συχνότερη μορφή και η λιγότερο επικίνδυνη από όλες. Περίπου το 90% του πληθυσμού άνω των 40 ετών έχει κάποια ήπια συμπτώματα.
Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται συνήθως είναι: τα ισχία, τα γόνατα, η σπονδυλική στήλη και τα δάκτυλα.
Αρθρίτιδα: Οι παράγοντες εμφάνισης
Οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση της είναι συνήθως:
- Η ηλικία
- Το αυξημένο σωματικό βάρος
- Η κληρονομικότητα
- Το είδος της δραστηριότητας (καθιστική ζωή)
- Τραυματισμός μαλακών μορίων: μηνίσκοι, σύνδεσμοι, ενδαρθρικό κάταγμα
- Το φύλο (συχνότερη στις γυναίκες από ότι στους άντρες)
Η αρθρίτιδα στην αρχή της λειτουργεί με εξάρσεις και υφέσεις και σιγά σιγά ο πόνος και η δυσκαμψία εγκαθίστανται μόνιμα. Η διάγνωση της γίνεται κλινικά από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό και επιβεβαιώνεται από τον ενδεδειγμένο για κάθε περίπτωση απεικονιστικό έλεγχο (ακτινογραφίες, αξονική ή μαγνητική τομογραφία).
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση της αρθρίτιδας είναι αρχικώς συντηρητική. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει αναλγητικά, απώλεια βάρους (ή τουλάχιστον διατήρηση σταθερού σωματικού βάρους) και εκγύμναση των μυών γύρω από την πάσχουσα άρθρωση ώστε να την συγκρατούν καλύτερα και να υπάρχουν λιγότερα ή πιο ήπια συμπτώματα.
Ωστόσο εάν η συντηρητική αντιμετώπιση δεν έχει αποτελέσματα, τότε πρέπει να προχωρήσουμε σε επεμβατική ή χειρουργική αποκατάσταση.
Ως λύση του προβλήματος μπορούν να είναι οι παλμικές ραδιοσυχνότητες, οι οποίες προσφέρουν πλήρη εξάλειψη του πόνου για 2-5 χρόνια. Μας επιτρέπουν, αν ακολουθήσουμε ειδικό πρόγραμμα εκγύμνασης, να ενδυναμώσουμε τους μύες γύρω από την πάσχουσα περιοχή χωρίς πόνο ώστε όταν «ξανά ξυπνήσουν» τα νεύρα που μεταφέρουν το χρόνιο ερέθισμα του πόνου στον εγκέφαλο, οι μύες να συγκρατούν τόσο καλά την άρθρωση και αυτή να μη δίνει συμπτώματα.
Επίσης υπάρχει και η επιλογή της αντικατάστασης της πάσχουσας άρθρωσης με αρθροπλαστική (ισχία, γόνατα, ώμοι κυρίως).
«Με τις καινούριες τεχνικές και με τον απαιτούμενο σεβασμό που δείχνουμε πλέον στα μαλακά μόρια γύρω από την άρθρωση και με τη χρήση της ρομποτικής, έχουμε επιτύχει μία πολύ πιο γρήγορη και πιο ανώδυνη αποκατάσταση του ασθενούς μετά το χειρουργείο» εξηγεί ο Ορθοπαιδικός Νικόλαος Εμμ. Τσιλιμιγκάκης.