Σε νέους κανόνες για την εκτός σχεδίου δόμηση βάζει η Κυβέρνηση μετά και τις αποφάσεις του ΣτΕ οι οποίες βάζουν περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση!
Πιο συγκεκριμένα καταργείται η δουλεία διόδου που δίνει δικαίωμα δόμησης σε τυφλά οικόπεδα.
Ο λογος για εκείνα τα οικόπεδα που προέρχονται από κατάτμηση μεγαλύτερων οικοπέδων προ του 1985 και δεν έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο και το αποκτούν έπειτα από παραχώρηση της απαιτούμενης γης, σε κοινή χρήση, με συμβολαιογραφική πράξη.
Ηδη ο Πρωθυπουργός Κυριακος Μητσοτακης προανήγγειλε τροποποίηση των ρυθμίσεων και κατάργηση της δουλείας διόδου για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα υπό το βάρος των αντιδράσεων.
Θυμίζουμε οτι στο προσχέδιο της διάταξης του υπουργείου Περιβάλλοντος , για να δομηθούν τυφλά οικόπεδα (δίχως πρόσωπο σε δρόμο) έπρεπε να υπάρχει νόμιμη σύσταση δουλείας προ του 1985 (διέλευση σε δρόμο μέσω εισόδου από γειτονικό οικόπεδο) και να συντελείται σε γεωτεμάχιο που εξυπηρετεί τουλάχιστον ένα κτίσμα με νόμιμη οικοδομική άδεια μέσω ιδιωτικού συμφωνητικού.
Πλέον στην εκτός σχεδίου δόμηση θα μπουν κανόνες απο τα τοπικά χωρικά σχέδια, τα οποία θα είναι έτοιμα σε δύο με τρία χρόνια από σήμερα.
Ωστόσο το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο απο το κράτος υπολογίζεται ότι θα παρουσιαστεί στις αρχές του 2025.
Μάλιστα, αναμένεται μία νέα νομοθετική ρύθμιση που θα τεθεί σε ισχύ για όσο διάστημα χρειαστεί να εκπονηθούν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια που θα καθορίσουν τους όρους δόμησης με βάση τις ιδιαιτερότητες, τις αντοχές για το τι μπορεί να χτιστεί.
Σε ό,τι αφορά το μπόνους του νέου οικοδομικού κανονισμού (ΝΟΚ) που εκδικάστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας την περασμένη Παρασκευή.
Ο Μητσοτάκης επισημαίνει οτι μιλάμε για μία πολύ σημαντική δίκη που όπως είπε χρειάζεται μία ολιστική προσέγγιση σχετικά με την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλεί. Διαχώρισε τις προβλέψεις του νόμου λέγοντας ότι για τις ρυθμίσεις δεν μπορεί κανείς να εξετάσει μόνο τα ύψη καθώς υπάρχουν κι άλλοι παράμετροι όπως είναι ενεργειακή απόδοση και η ποιότητα των υλικών αλλά και τα υπόσκαφα για τα οποία οι απόψεις διίστανται.
Είναι ένα μέτρο που όπως είπε θεωρεί ότι πήγε καλά, χωρίς να δηλώνει ειδικός στο θέμα.
Τέλος φρένο αναμένεται να μπει στις κατασκευές για νέες πισίνες στα νησιά εξαιτίας και της μείωσης των αποθεμάτων νερού στους ταμιευτήρες και της λειψυδρίας γενικότερα.
Άλλωστε ήδη σε 3 νησιά έχουν σταματήσει την χρήση πισίνας για να αντιμετωπίσουν την αρδευτική κρίση
• Στην Κάρπαθο έχει τεθεί περιορισμός στην χρήση νερού για γέμισμα σε πισίνες
• Στη Σέριφο έχουν γίνει αυστηροί περιορισμοί στο νερό που θα διατίθεται για γέμισμα
• Στους Λειψούς, ένα νησί-πρότυπο, έχει απαγορευτεί από πέρσι η κατασκευή νέων πισινών