Η επόμενη πανσέληνος θα είναι ορατή την Πέμπτη (17/10). Η Σελήνη θα φαίνεται πλήρης για περίπου τρεις ημέρες περίπου αυτή την εποχή, από το βράδυ της Τρίτης (15/10) έως το πρωί της Παρασκευής (18/10). Αυτή θα είναι η τρίτη από τις τέσσερις διαδοχικές υπερπανσέληνους και η πιο φωτεινή με μικρή διαφορά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη NASA, αυτή η πανσέληνος είναι γνωστή ως το «φεγγάρι του κυνηγού». Η παλαιότερη γραπτή χρήση του όρου «φεγγάρι του κυνηγού», που εντοπίστηκε στο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης, χρονολογείται από το 1710. Δεδομένου ότι έχει προηγηθεί ο θερισμός στα χωράφια, οι κυνηγοί μπορούν εύκολα να δουν τα ζώα και έτσι μπορούν να τα κυνηγήσουν πιο εύκολα, εξ ου και η ονομασία «φεγγάρι του κυνηγού».
Σύμφωνα με το «National Geographic», τους άλλους μήνες το φεγγάρι ανατέλλει περίπου 50 λεπτά αργότερα συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα. Ωστόσο, αυτό του Οκτωβρίου εμφανίζεται μόλις 30 λεπτά πιο μετά, ενώ γεμίζει τη Γη με περισσότερο φως κατά τη διάρκεια του 24ωρου.
Τι είναι η υπερπανσέληνος
Η υπερπανσέληνος είναι μια πανσέληνος ή μια νέα Σελήνη που σχεδόν συμπίπτει με το περίγειο, δηλαδή με το πλησιέστερο σημείο στο οποίο η Σελήνη πλησιάζει τη Γη στην ελλειπτική τροχιά της, με αποτέλεσμα το φαινομενικό μέγεθος του σεληνιακού δίσκου να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το συνηθισμένο, όπως φαίνεται από τη Γη.
Επισημαίνεται ότι η συσχέτιση της Σελήνης τόσο με τις ωκεάνιες παλίρροιες όσο και με τις παλίρροιες του φλοιού έχει οδηγήσει σε ισχυρισμούς ότι το φαινόμενο της υπερπανσέληνου μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο γεγονότων όπως οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι όντως υπάρχει τέτοιου είδους συσχέτιση.