Μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο για τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη από την εκλογική κούρσα, η πλειοψηφία θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τέλειωσε μαζί του, είναι πλέον «παρελθόν», μια «παρένθεση» που έκλεισε, ένας «εφιάλτης» που τελείωσε.
Δεδομένου όμως ότι ο Στέφανος Κασσελάκης και τα στελέχη που τον στηρίζουν δίνουν ραντεβού στο Συνέδριο, εκφράζοντας ανοιχτά την πρόθεση να επιδιώξουν την ακύρωση των αποφάσεων της ΚΕ – και για την καθαίρεση και για την απόρριψη της υποψηφιότητας – είναι με ερωτηματικό πώς θα κυλήσουν τα πράγματα στο εξής.
Τα στελέχη της πλειοψηφίας επιμένουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι η απόφαση της ΚΕ που θα τεθεί ενώπιον της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) είναι οριστική και δεν μπορεί να ακυρωθεί στο συνέδριο.
Εφόσον όμως αποφασιστεί ότι το κόμμα πάει κανονικά στο Συνέδριο που έχει οριστεί για τις 8-10 Νοεμβρίου, είναι απορίας άξιον τι θα συμβεί αν, την ώρα που το κόμμα τον θεωρεί «κομμένο», ο Στ. Κασσελάκης εμφανιστεί στο Συνέδριο και οι υποστηρικτές του θέσουν τα ζητήματα που ο ίδιος διεκδικεί να ανατραπούν. Πριν λίγο καιρό – και μάλιστα πολύ πριν το εξώδικο και τον αποκλεισμό – ο Χρήστος Γιαννούλης είχε περιγράψει αυτή τη συνθήκη λέγοντας ότι εκεί θα «πέσει ο διακόπτης», κάτι με το οποίο ο ίδιος, όπως εξήγησε μετά τις αντιδράσεις θέλησε να περιγράψει το αδιέξοδο, ενώ ευρύτερα ερμηνεύτηκε ως απειλή διάσπασης και τεχνητού «μπλακ άουτ».
Στο βαθμό πάντως που τα στελέχη της πλειοψηφίας δείχνουν αποφασισμένα να «φράξουν» την με οποιονδήποτε τρόπο «επιστροφή» Κασσελάκη, αναμένεται να ξεδιπλώσουν περαιτέρω τα χαρτιά τους τις επόμενες μέρες ως προς τις κινήσεις που θα κάνουν για να «περιφρουρήσουν» την απόφαση της ΚΕ από την πρόθεση ή τις όποιες δυνατότητες έχει ο πρώην πρόεδρος να αξιοποιήσει «παραθυράκια» για να φτάσει στο συνέδριο.
Θα πάει το συνέδριο αρχές του 2025;
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει κυκλοφορήσει σενάριο για νέα αναβολή συνεδρίου, κάτι που ενδεχομένως στο μυαλό της πλειοψηφίας να ωθήσει τον Στέφανο Κασσελάκη να επιλέξει να αποχωρήσει.
Στο σενάριο της αναβολής αναφέρθηκε την Παρασκευή δημόσια ο Διονύσης Τεμπονέρας ο οποίος έχει παραιτηθεί από τα όργανα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με τον Δ. Τεμπονέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πάει σε επιλογή προσώπων σε αυτό το κλίμα και θα πρέπει να υπάρξει αναβολή για τις αρχές του 2025 με την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή ως τότε, στο τιμόνι του κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση το σκεπτικό πίσω από αυτό το σενάριο φαίνεται να είναι πως με τον Στέφανο Κασσελάκη στο πλάνο, την πρωτοφανή ένταση και τοξικότητα που επικρατεί, τη διαρκή κρίση και τα φαινόμενα αυτογελοιοποίησης με τις δημόσιες αντεγκλήσεις, τις αλλεπάλληλες κομματικές διαδικασίες, τα διαδικαστικά και τους τακτικισμούς, κανονικό συνέδριο δε μπορεί να γίνει, παρά μόνο συνέδριο – αρένα. Τα κορυφαία στελέχη του κόμματος θεωρούν ότι με τον Κασσελάκη παρόντα θα βρίσκονται διαρκώς σε άμυνα έναντι των επιθέσεων που εξαπολύει στο κόμμα, τα όργανα και τα στελέχη του.
Κλίμα διάσπασης
Πάντως ένα σενάριο αναβολής δεν αποκλείεται να φέρει και πιο γρήγορα τη διάσπαση, εξαιτίας των αντιδράσεων που θα προκύψουν. Αν και, στο ψυχολογικό πεδίο, τουλάχιστον, η διάσπαση έχει συντελεστεί, και φαίνεται να απομένει μόνο το τυπικό. Όσο για το κόστος, μάλλον δεν μπορεί να το αποφύγει κανείς, θα το χρεωθούν όλοι, επωμιζόμενοι και την απαξίωση που έχει ήδη επέλθει όπως φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις.
Το ήδη εχθρικό κλίμα μεταξύ των στελεχών της κάθε πλευράς επιδεινώνεται ραγδαία, και ήδη η Κασσελακική πλευρά θεωρεί απονομιμοποιημένα τα όργανα που λαμβάνουν αποφάσεις σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη και ποντάρουν στα μέλη, υπό την εκτίμηση ότι εκεί διαθέτουν πλειοψηφία.
Τα ρήγματα έχουν ξεκινήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα: Η Γιώτα Πούλου Βουλευτής Βοιωτίας, παραιτήθηκε το Σάββατο από μέλος της ΚΕ και ενημέρωσε ότι προτίθεται να παραιτηθεί και από τους ρόλους ευθύνης στην ΚΟ, της τομεάρχη Εσωτερικών και της Συντονίστριας ΕΠΕΚΕ.
Η Θεοδώρα Τζάκρη στην τοποθέτηση που έκανε το Σάββατο αφού αναγκάστηκε να διαπιστευθεί ως παρούσα, απάντησε στα σενάρια περί καθαίρεσή της από την θέση της Γραμματέα της ΚΟ λέγοντας ότι θα είναι «τιμή μου η δυσανεξία της νομενκλατούρας στο πρόσωπό μου».
Χθες σε δηλώσεις του στο Open ο βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης κάλεσε να τον διαγράψουν: «να με διαγράψουν αύριο, να διαγράψουν όσους έχουν θεσμική φωνή».
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα η δύναμη που διαθέτει ο Στέφανος Κασσελάκης ανέρχεται σε 10 – 13 βουλευτές.
Έλενα Ακρίτα, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Βαγγέλης Αποστολάκης, Πέτρος Παππάς, Θεοδώρα Τζάκρη, Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Σαρακιώτης, Γιώργος Γαβρήλος, Κυριακή Μάλαμα, Γιώτα Πούλου, Ραλλία Χρηστίδου, Ράνια Θρασκιά, Βασίλης Κόκκαλης. Κάποιοι από αυτούς είναι στην πρώτη γραμμή και δίνουν την μάχη υπέρ Κασσελάκη σθεναρά, ενώ άλλοι το τελευταίο διάστημα έχουν αποφύγει να εκτεθούν δημόσια.
Δεν θεωρείται πάντως και πολύ πιθανό, σε περίπτωση διάσπασης, να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ όλοι αυτοί οι βουλευτές, παρά εκείνοι που ίσως έχουν εκδηλωθεί πιο φανατικά και έχουν κοντραριστεί αγρίως με στελέχη που θεωρούν «νομενκλατούρα».