Την προσωπική της, εφιαλτική εμπειρία απ’ όταν – πριν από 60 χρόνια – υποχρεώθηκε να κάνει παράνομη άμβλωση περιέγραψε η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Σάλι Φιλντ, ένα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, όπου το ζήτημα των αμβλώσεων αποτελεί κορυφαίο θέμα πολιτικης αντιπαράθεσης.
Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση, η Σάλι Φιλντ αναφέρθηκε στην περίοδο πριν την απόφαση Roe vs. Wade, όταν η πραγματοποίηση άμβλωσης ήταν πολύ πιο δύσκολη απ’ όσο σήμερα: ήδη στην αυτοβιογραφία της, το 2018, είχε γράψει ότι «ήταν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ακόμη χειρότερης από ό,τι τώρα. Μια εποχή που η αντισύλληψη δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη και γινόταν μόνο αν ήσουν παντρεμένη. Αλλά θεωρώ ότι τόσες πολλές γυναίκες της γενιάς μου πέρασαν παρόμοια, τραυματικά γεγονότα και νιώθω πιο δυνατή όταν τις σκέφτομαι. Πιστεύω ότι, όπως κι εγώ, πρέπει να θέλουν να αγωνιστούν για τα εγγόνια τους και όλες τις νέες γυναίκες αυτής της χώρας».
Έτσι, σε βίντεο που ανέβασε στο Instagram η γνωστή ηθοποιός περιέγραψε με λεπτομέρειες μια εμπειρία βγαλμένη από ταινία τρόμου: ήταν μόλις 17 ετών όταν έκανε άμβλωση το 1964 – εννέα χρόνια πριν η υπόθεση Roe v Wade εισαγάγει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση – και, μη έχοντας καμία στήριξη, αφέθηκε στα χέρια ενός οικογενειακού φίλου που ήταν γιατρός και που οδήγησε την ίδια, τη μητέρα της και τη σύζυγό του στην Τιχουάνα του Μεξικού, ώστε να υποβληθεί στην άμβλωση.
«Παρκάραμε σε έναν πραγματικά άθλιο δρόμο, ήταν τρομακτικός και αυτός πάρκαρε περίπου τρία τετράγωνα μακριά και είπε: “Βλέπεις εκείνο το κτίριο εκεί κάτω;”. Μου έδωσε έναν φάκελο με μετρητά και έπρεπε να μπω σε εκείνο το κτίριο και να τους δώσω τα μετρητά και μετά να επιστρέψω αμέσως σε αυτόν», είπε η ηθοποιός, προσθέτοντας ότι η όλη διαδικασία δεν έγινε καν με αναισθησία: «Υπήρχε ένας τεχνικός που μου έδινε μερικές εισπνοές αιθέρα, αλλά στη συνέχεια τον έπαιρνε μακριά, οπότε τα χέρια και τα πόδια μου ήταν μουδιασμένα και ένιωθα τα πάντα – πόσο πολύ πονούσα».
«Στη συνέχεια, η κατάσταση έγινε πιο σκοτεινή. Συνειδητοποίησα ότι ο τεχνικός στην πραγματικότητα με παρενοχλούσε, οπότε έπρεπε να σκεφτώ, πώς μπορώ να κάνω τα χέρια μου να κινηθούν για να τον απωθήσω. Ένιωθα βυθισμένη σε έναν απόλυτο λάκκος ντροπής. Όταν τελείωσε, μου είπαν: “Πάμε, πάμε, πάμε, πάμε!”, σαν να είχε πάρει φωτιά το κτίριο. Δεν με ήθελαν εκεί, ξέρετε, ήταν παράνομο» είπε, προσθέτοντας ότι ευχαρίστησε τον γιατρό της για τη γενναιοδωρία και τη γενναιότητά του να ρισκάρει την άδειά του πηγαίνοντάς την στο Μεξικό.
Καταλήγοντας, η Φιλντ τόνισε ότι «είναι αδιανόητο να το κάνουμε αυτό στα κοριτσάκια μας και στις νεαρές γυναίκες. Να μην έχουμε σεβασμό και εκτίμηση για την υγεία τους και τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με το αν αισθάνονται ότι είναι σε θέση να γεννήσουν ένα παιδί εκείνη τη στιγμή» και κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν την Κάμαλα Χάρις και τον Τιμ Γουόλς, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «ΠΑΡΑΚΑΛΩ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΠΙΣΩ!!!».
Διαβάστε επίσης
Ανάλυση BBC: Γιατί η αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μοιάζει δύσκολη και μακρινή
Νόμπελ Ιατρικής 2024: Στους John Hopfield και Geoffrey Hinton για τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα
Βρετανία: «Κόλλησε» η γέφυρα του Λονδίνου – Kυκλοφοριακό χάος στη βρετανική πρωτεύουσα