Σε προσπάθεια να αφήσει πίσω της την κρίση που δημιούργησε την Παρασκευή, η άρνηση Καραμανλή – Σαμαρά να παραβρεθούν στη γιορτή έξω από το ιστορικό κτίριο της Ρηγίλλης για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος, επιδίδεται η κυβέρνηση και η ΝΔ.
Ενδεικτικό αυτής της προσπάθειας είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κυριακάτικη ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε, σε ένα κείμενο 2.500 λέξεων δεν αφιέρωσε ούτε… κόμμα στη γιορτή της Παρασκευής, παρότι απευθυνόταν κατά κύριο λόγο στους πολίτες και ειδικά σε όσους ψηφίζουν ΝΔ και παρότι, μετά το τέλος της εκδήλωσης κυβερνητικές και κομματικές πηγές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή του κόσμου αλλά και για το μήνυμα που θεωρούν ότι εστάλη, σχετικά με την ενότητα της παράταξης.
Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι η απόφαση Καραμανλή – Σαμαρά να… σνομπάρουν το «πάρτι» στη Ρηγίλλης αποτελεί για την κυβέρνηση άλλο ένα «αγκάθι» στα πολλά που μοιάζουν να ξεφυτρώνουν με… μεγάλη συχνότητα το τελευταίο διάστημα: στην ερώτηση των «11» για τα κόκκινα δάνεια προστέθηκε και η ερώτηση των «οκτώ» για τη φαρμακευτική δαπάνη των χαμηλοσυνταξιούχων, συν τις προσωπικές παρεμβάσεις των Γιώργου Βλάχου και Μάξιμου Χαρακόπουλου, συν τις πληροφορίες ότι οι πρωτοβουλίες αυτές δεν πρόκειται να σταματήσουν όσο οι δημοσκοπικές «πτήσεις» της κυβέρνησης είναι χαμηλές.
«Αν δεν βρεθεί κάτι για να “ξεκολλήσουμε”, η κατάσταση αυτή απειλεί να μετατραπεί σε φαύλο κύκλο», σημείωσε στο topontiki.gr έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ, επισημαίνοντας, παράλληλα και το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος επέλεξε την Παρασκευή να μεταβεί στις εκλογικές του περιφέρειες, αντί να συμμετάσχει στη γιορτή στη Ρηγίλλης. «Προτίμησαν να βρεθούν κοντά στους εκλογείς τους», σημείωσε το εν λόγω στέλεχος, περιγράφοντας εμμέσως και τον προβληματισμό των βουλευτών για την πορεία της κυβέρνησης και της ΝΔ.
Όσο για το στόχο της τρίτης συνεχόμενης κυβερνητικής θητείας που ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε το βράδυ της Παρασκευής, προφανώς μπορεί να λειτουργήσει συσπειρωτικά, αλλά με σχεδόν τρία χρόνια τρέχουσας θητείας αποτελεί, σύμφωνα με ανθρώπους της ΝΔ, περισσότερο έναν ευσεβή πόθο, παρά μια πραγματιστική προσέγγιση. Τα στελέχη αυτά επισημαίνουν ότι με το ΠΑΣΟΚ να δείχνει να βαίνει προς το τέλος της εσωστρέφειας, η κυβέρνηση αναμένεται σύντομα να αποκτήσει έναν ισχυρό πόλο στο χώρο της αντιπολίτευσης, «και τότε δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα συνεχίσουμε να “παίζουμε μπάλα” μόνοι μας», τόνισαν.
Μάλιστα, όπως αναγνωρίζει η κυβέρνηση, με ανοιχτά ένα κάρο «μέτωπα» (ακρίβεια, κατάσταση ΕΣΥ, αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, νεανική παραβατικότητα, κ.λπ.) και λύσεις να μην φαίνονται στον ορίζοντα, η παραπομπή της αξιολόγησής της στο τέλος της τετραετίας από τους πολίτες – όπως φέρεται να έχει θέσει ως στόχο ο πρωθυπουργός, θεωρώντας ότι έτσι θα αλλάξει το κλίμα υπέρ της ΝΔ – φαντάζει και πολύ μακρινή, αλλά και πολύ ριψοκίνδυνη, καθώς τα προβλήματα τρέχουν και δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα φανούν οι – όποιες – επιδράσεις από μεταρρυθμίσεις.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους βουλευτές που δεν είναι μέλη της κυβέρνησης, προκειμένου να ακούσει ιδέες, προτάσεις και… παράπονα από «πρώτο» χέρι (η συνάντηση ήταν να γίνει την προηγούμενη εβδομάδα) , ενώ το μασάζ στην Κ.Ο. θα συνεχιστεί. Όσον αφορά στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παραμένει βουλευτής και ο οποίος θεωρείται ότι με τη στάση του δημιουργεί ρήγμα εντός του κόμματος, κυβερνητικές πηγές περιορίστηκαν να πουν ότι δεν πρόκειται να σχολιάσουν δηλώσεις και τοποθετήσεις του, όπως πάγια πράττουν.