Όλο και πιο άγρια βαίνει η σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των βασικών στρατοπέδων, της πλειοψηφίας και του Στέφανου Κασσελάκη, με αποτέλεσμα ουδείς να είναι σε θέση να προβλέψει με ασφάλεια σε τι κατάσταση θα φτάσει το κόμμα στο Συνέδριο.
Η πορεία είναι διαλυτική και πολλοί διαβλέπουν διάσπαση πιο σύντομα, δηλαδή πριν τις κάλπες. Σε κάθε περίπτωση, το σκηνικό προς το συνέδριο διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα και οι εξελίξεις είναι βήμα βήμα. Την ίδια ώρα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος εγκαταλείπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και όλο και λιγότεροι παρακολουθούν τις ανελέητες συγκρούσεις, κάτι που δείχνει συνολική απαξίωση.
Το βίντεο που δημοσιοποίησε την Πέμπτη ο Στέφανος Κασσελάκης, τροφοδότησε νέες εξελίξεις καθώς:
-Θεωρήθηκε από το κόμμα ότι δεν είναι ανακοίνωση υποψηφιότητας αλλά προσκλητήριο μελών στο συνέδριο με στόχο τη στήριξή του
-προκάλεσε την οργή της πλειοψηφίας εξαιτίας των αναφορών για έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ «που δεν θα παρακαλάει να γίνει συνιστώσα της διαπλοκής» καθώς και για «κεντροαριστερή κατασκευή στην υπηρεσία της διαπλοκής».
Εν ολίγοις έδωσε λαβή στην πλειοψηφία να κάνει βήματα αύξησης της πίεσης προς τον Στέφανο Κασσελάκη, που δείχνουν ότι είναι αποφασισμένη να του θέσει εμπόδια όσο δεν ακολουθεί τους κανόνες και λειτουργεί επιθετικά απέναντι στο κόμμα, τα στελέχη, τα όργανα και τις συλλογικές αποφάσεις. Σημειώνεται ότι στον πυρήνα αυτής της πλειοψηφίας είναι οι 87 με τους οποίους συμπλέουν όσοι έχουν συμμαχήσει μαζί της, όπως ο Νίκος Παππάς (ο οποίος γενικά προσπαθεί να τηρήσει και ισορροπίες, όχι μόνο λόγω του θεσμικού του ρόλου) ο Σωκράτης Φάμελλος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ και ο Παύλος Πολάκης, αν και είναι ξεχωριστός πόλος, δεν έχει πρόβλημα να στηρίξει επιλογές όταν συμφωνεί.
Το θέμα της υποψηφιότητας «διευθετήθηκε» τρόπον τινά καθώς το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή η Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε για λογαριασμό του 87 υπογραφές και πόθεν έσχες. Κι αυτό όμως έγινε ως «ρελάνς» στην απόφαση της ΠΓ να μεταθέσει το Συνέδριο κατά μία εβδομάδα μπροστά (8-11 Νοεμβρίου) με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχουν διαθεσιμότητες αιθουσών για τις αρχικές ημερομηνίες, 1 – 3 Νοεμβρίου. Η απόφαση αυτή άλλωστε συμπαρέσυρε και τις ημερομηνίες εκλογής συνέδρων, όπου μετακινήθηκαν για μετά τις 24 Οκτωβρίου που είναι η καταληκτική προθεσμία για τις υποψηφιότητες. Μπορεί από την πλειοψηφία να λένε ότι το θέμα της αλλαγής ημερομηνίας λόγω αίθουσας «δεν είναι κόλπο», ωστόσο εκ των πραγμάτων φάνηκε να ζορίζει τον Κασσελάκη για τον οποίο υπήρχαν εκτιμήσεις ότι ήθελε να ζυγίσει τους συσχετισμούς από την εκλογή συνέδρων, που αρχικά είχε προσδιοριστεί για τις 19 – 20 Οκτωβρίου (και μετατέθηκαν για τις 2 – 3 Νοεμβρίου) Με άλλα λόγια ο Στ. Κασσελάκης φαίνεται να «εξωθήθηκε» από αυτή την κίνηση, στην κατάθεση της υποψηφιότητας, για να διαψεύσει τους αντιπάλους του.
Η υποψηφιότητα κρέμεται από μια κλωστή
Όμως η υποψηφιότητα και πάλι κρέμεται από μια κλωστή. Η Όλγα Γεροβασίλη υπενθύμισε ότι υπάρχει και τρίτο κριτήριο για να περάσει μια υποψηφιότητα και αυτό είναι ο σεβασμός στο κόμμα και τις συλλογικές αποφάσεις.
Κάτι που παραπέμπει στις αναφορές περί διαπλοκής, πέραν του ότι ο έκπτωτος πρόεδρος δεν έχει ανακαλέσει τα περί «εκτροπής», «κουκουλοφόρων» – η δε Θεοδώρα Τζάκρη, στην τοποθέτησή της στην Κεντρική Επιτροπή, σχολίασε την αλλαγή της ημερομηνίας λέγοντας πως «η εκτροπή ολοκληρώθηκε».
Συμπληρωματικά στην επισήμανση Γεροβασίλη, ψηφίστηκε τροπολογία καταδίκης των αναφορών περί διαπλοκής και κεντροαριστεράς (τροπολογία Ζαχαριάδη – Θεοχαρόπουλου και Μπουλέκου) η οποία αναφέρει «Προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής δεν είναι αποδεκτές και τραυματίζουν την ενότητα του κόμματος».
Όμως, επίσης συμπληρωματικά ως προς τα παραπάνω, η επιστολή Μουμουλίδη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με την οποία ζητά την παραπομπή Κασσελάκη για αντικαταστατική και αντικομματική συμπεριφορά βάζει πιο καθαρά την απειλή της διαγραφής του.
Φάμελλος: «Ο Κασσελάκης θέλει ένα άλλο κόμμα»
Από την πλευρά της πλειοψηφίας, λέγεται πλέον όλο και πιο συχνά ότι ο Κασσελάκης, θέλει στην ουσία ένα άλλο κόμμα, στην προσπάθεια να καταδείξουν ότι τον θεωρούν πρόβλημα γιατί επιδιώκει την ολοκληρωτική αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ , ένα άλλο κόμμα δικό του στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, και δεν θέλει απλώς να το βελτιώσει.
Σε αυτή τη γραμμή κινείται έντονα και ο Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος σε συνέντευξή του στο Open χθες σχολίασε χαρακτηριστικά πως «ο προηγούμενος πρόεδρος κρίθηκε με πολλά λάθη αλλά ακόμα τροφοδοτεί με διχασμό και φαίνεται ότι το κόμμα αυτό δεν του αρέσει. Δεν το θέλει, όχι να διορθώσει ελλείμματά, αλλά θέλει να αλλάξει μέχρι και το όνομα».
Χθες, ο Στέφανος Κασσελάκης, θέλησε να στείλει τα μηνύματά του στον απόηχο των όσων έγιναν το Σάββατο αλλά και της κατάθεσης της υποψηφιότητάς του. Επισκέφθηκε το Νέο Ηράκλειο όπου είχε συναντήσεις με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συνοδευόταν από την Θεοδώρα Τζάκρη, τη Ραλλία Χρηστίδου και τον Θάνο Μωραϊτη. Στο σύνθημα, των συγκεντρωμένων «Στέφανε θυμήσου, η βάση είναι μαζί σου», απάντησε «εσείς είστε ο νέος ΣΥΡΙΖΑ».
Διαλυτική κατάσταση με φόντο τη «δεύτερη ευκαιρία» του ΠΑΣΟΚ
Στο μεταξύ, τα διαλυτικά σημάδια της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ που αναδείχθηκαν με γλαφυρό τρόπο το Σάββατο σε μια από τις πιο επεισοδιακές συνεδριάσεις της ΚΕ που έχουν υπάρξει, καταγράφονται την ώρα που το ΠΑΣΟΚ εν μέσω της διαδικασίας εκλογών, παίρνει μια «δεύτερη ευκαιρία», σύμφωνα με αναλυτές, και δημοσιολογούντες.
Την εικόνα του πρώτου γύρου σχολίασε με ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης, βλέποντας στο αποτέλεσμα την επιβεβαίωση της εκτίμησής του ότι ο κόσμος που έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2019 δεν έχει πάει αλλού, δεν έχει πάει δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ. Ανέφερε ότι α) με την πρωτιά του ο Ανδρουλάκης στον πρώτο γύρο «βάζει την ισχυρότερη παρακαταθήκη για να εκλεγεί ξανά», β)το ΠΑΣΟΚ φέρει το τραύμα της περιόδου Σημίτη και των μνημονίων, γι’ αυτό η συμμετοχή δεν εκτινάχθηκε σε σχέση με το 2021 παρά την άσχημη εικόνα που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, γ) «ο πλατύς αριστερός δημοκρατικός, προοδευτικός κόσμος που έχει απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2019 μέχρι το 2024 δεν έχει πάει ακόμα αλλού» αλλά «είναι στην άκρη και περιμένει (όχι για πολύ ακόμα)». Με άλλα λόγια κατά τον Παύλο Πολάκη, υπάρχει ελπίδα: «αν εκλέξουμε μια σοβαρή και στιβαρή ηγεσία με ξεκάθαρο λόγο και πρόγραμμα για τις ανάγκες της πλειοψηφίας, που θα είναι αντίπαλο δέος στην δεξιά, ο κόσμος αυτός θα επιστρέψει». Και γι’ αυτό, τονίζει, «αποφάσισα να βγει μπροστά».