Έσοδα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αναζητούν στην κυβέρνηση, όπως άλλωστε και στις περισσότερες δυτικές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζεται η αναθεώρηση του συστήματος πράσινων φόρων, καθώς και την εισαγωγή νέων μέτρων από το 2025, με στόχο την ενίσχυση των πρωτοβουλιών και των εσόδων που θα ενισχύσουν την επίτευξη του αρχικού στόχου.
Το οικονομικό επιτελείο εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, με τη βοήθεια μιας ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Η επιτροπή αυτή αναλαμβάνει να αναπτύξει νέες πολιτικές στο πλαίσιο των συζητήσεων που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Ελλάδα έχει ήδη υιοθετήσει ορισμένα μέτρα για την πράσινη φορολογία, όμως, όπως επισημαίνουν πηγές από το υπουργείο, είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός πιο εξελιγμένου συστήματος. Η νέα αυτή στρατηγική θα περιλαμβάνει σύγχρονες μεθόδους οικονομικής εκτίμησης που θα επιτρέπουν τον ακριβή προσδιορισμό των επιπτώσεων της περιβαλλοντικής φορολογίας σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, της οικονομίας και του περιβάλλοντος. Βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου φορολογικού συστήματος που θα προωθεί τους περιβαλλοντικούς στόχους, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την κοινωνική και οικονομική ευημερία.
Περιβαλλοντικά τέλη
Σήμερα, η λίστα των περιβαλλοντικών φόρων και τελών περιλαμβάνει:
- Τέλος ανακύκλωσης για προϊόντα με συσκευασία που περιέχει PVC, ύψους 0,08 ευρώ ανά προϊόν.
- Περιβαλλοντικό τέλος 0,07 ευρώ ανά πλαστική σακούλα.
- Εισφορά προστασίας περιβάλλοντος για πλαστικά προϊόντα συσκευασίας τροφίμων και ποτών, ύψους 0,04 ευρώ ανά προϊόν.
- Πράσινο τέλος 30 ευρώ ανά χιλιόλιτρο diesel.
- Έκτακτο τέλος για εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα παλαιού τύπου, ανάλογα με τις εκπομπές καυσαερίων.
- Τέλος ταξινόμησης με βάση την εκπεμπόμενη ποσότητα CO2 και τις προδιαγραφές των οχημάτων.
- Κλίμακα τελών κυκλοφορίας για οχήματα που ταξινομήθηκαν μετά το 2010, με υπολογισμό βάσει των εκπομπών CO2.
- Τέλος Ανθεκτικότητας για τουριστικά καταλύματα ανά ημέρα χρήσης.
Έσοδα από πράσινους φόρους
Τα έσοδα από τους περιβαλλοντικούς φόρους παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση το 2022. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα συνολικά έσοδα από αυτούς τους φόρους έφτασαν τα 11,578 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 50,3% σε σχέση με το 2021. Οι περιβαλλοντικοί φόροι αντιπροσωπεύουν το 13,6% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας. Οι επιχειρήσεις συνεισέφεραν περίπου 8,077 δισ. ευρώ, ενώ τα νοικοκυριά και οι μη μόνιμοι κάτοικοι κατέβαλαν 3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή το 30,2% των συνολικών περιβαλλοντικών φόρων. Η πλειονότητα των εσόδων (85,8%) προήλθε από ενεργειακούς φόρους, οι οποίοι ανήλθαν στα 9,93 δισ. ευρώ για το 2022.
Η στρατηγική αυτή έχει στόχο να ενισχύσει τις περιβαλλοντικές πολιτικές της χώρας και να ενδυναμώσει την οικονομία, διασφαλίζοντας παράλληλα μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Διαβάστε επίσης
Αττική Οδός: Μειωμένα διόδια από 2,8 σε 2,5 ευρώ από την Κυριακή – Τι ισχύει για τα e-Pass