Η Τσεχική Δημοκρατία μπλόκαρε μια κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζητούσε «άμεση κατάπαυση του πυρός» μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ και καταδίκαζε τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν στον Λίβανο, εμποδίζοντας το μπλοκ να δώσει μια ενιαία απάντηση στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Η Τσεχία, μαζί με την Ουγγαρία και την Αυστρία, θεωρούνται οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του Ισραήλ στην Ευρώπη και τους τελευταίους μήνες έχουν πιέσει να αποδυναμώσουν τη συλλογική δράση να καταδικαστούν οι πρακτικές του Ισραήλ.
Η έλλειψη ομοφωνίας, που επιβεβαιώθηκε στο Euronews από αρκετούς διπλωμάτες και αξιωματούχους, ανάγκασε τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, να εκδώσει μια δήλωση μόνος του.
«Λυπούμαστε για τις πολλές απώλειες αμάχων στον Λίβανο, την καταστροφή πολιτικών υποδομών με σχετικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, και τον υψηλό αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων και από τις δύο πλευρές, και για άλλη μια φορά προτρέπουμε τον σεβασμό του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου σε όλες τις περιστάσεις», δήλωσε ο Μπορέλ. είπε το απόγευμα της Τρίτης.
«Τα όπλα πρέπει τώρα να σιγήσουν και η φωνή της διπλωματίας να μιλήσει και να ακουστεί από όλους», πρόσθεσε.
Ο Μπορέλ είχε αναφερθεί στην κοινή δήλωση μετά τη διοργάνωση έκτακτης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών το βράδυ της Δευτέρας, η οποία έλαβε χώρα λίγες ώρες πριν οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις κινηθούν για να εισβάλουν σε περιοχές του νότιου Λιβάνου.
Σηματοδοτεί την πρώτη εδαφική εκστρατεία του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τον πόλεμο του 2006.
Η εισβολή, που ξεκίνησε ως απάντηση στα διασυνοριακά σφοδρά πυρά της Χεζμπολάχ σε αλληλεγγύη με τη Χαμάς, κλιμακώνει περαιτέρω το στρατιωτικό εύρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή και φέρνει την περιοχή πιο κοντά στον ευρύ, ολοκληρωτικό πόλεμο που οι δυτικοί σύμμαχοι φοβούνταν εδώ και καιρό.
Ωστόσο, παρά το κοινό άγχος μιας σπειροειδούς σύγκρουσης, ο παρασκηνιακός αγώνας στις Βρυξέλλες για τη δημοσίευση της κοινής δήλωσης αποκαλύπτει τις διαρκείς διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την αντιμετώπιση του Ισραήλ, που έχουν διαδραματιστεί τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε δημόσιο επίπεδο από τις 7 Οκτωβρίου.
Το κείμενο κυκλοφόρησε σχεδόν 24 ώρες μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών.
Σε αυτό, ο Μπορέλ κάνει έκκληση για «άμεση κατάπαυση του πυρός» μεταξύ των εμπόλεμων μερών και προτρέπει την «πλήρη και συμμετρική εφαρμογή» ενός ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εγκρίθηκε το 2006 και ζητούσε τον τερματισμό των εχθροπραξιών, την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον νότιο Λίβανο και τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ.
«Η κυριαρχία τόσο του Ισραήλ όσο και του Λιβάνου πρέπει να είναι εγγυημένη. Οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση θα επιδείνωνε δραματικά την κατάσταση», αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.