Έναν ιδιαίτερα σφιχτό πολυετή προϋπολογισμό ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών μέσω του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι φοροελαφρύνσεις όχι μόνο είναι εξαιρετικά περιορισμένες, αλλά είναι και αβέβαιες, καθώς στηρίζονται σε ένα πιθανολογούμενο σενάριο μείωσης της φοροδιαφυγής.
Ακόμη και στην περίπτωση που οι προβλέψεις του υπουργείου επαληθευτούν στο 100%, σοβαρές φοροελαφρύνσεις αναμένονται το εκλογικό έτος 2027 και όχι νωρίτερα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, θα πρέπει πρώτα να πιστοποιηθούν τα έσοδα, τα οποία θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, και στη συνέχεια, την επόμενη χρονιά, να πραγματοποιηθούν νέες παρεμβάσεις για τους πολίτες.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, θα υπάρξει η δυνατότητα νέων φορολογικών μειώσεων, αλλά αυτό θα συμβεί μέσω της αύξησης των μόνιμων εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος είναι μέχρι το 2027 τα έσοδα από τη φορολογική συμμόρφωση να φτάσουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μόνιμη και βιώσιμη βάση.
Επιπλέον, 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 500 εκατομμύρια ετησίως από το 2026 και μετά, μπορούν να κατευθυνθούν σε εισοδηματικές ενισχύσεις, κυρίως για τους πιο ευάλωτους. Μάλιστα, οι αμυντικές δαπάνες και οι δαπάνες για τις συντάξεις περιορίζουν τη δυνατότητα μεγαλύτερων παροχών τα επόμενα χρόνια, όπως αναφέρεται στο Μεσοπρόθεσμο.
Στελέχη του υπουργείου εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο συγκεκριμένος στόχος μπορεί να επιτευχθεί, με τα πρόσθετα έσοδα να κατευθύνονται προς τη μείωση της φορολογίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς και προς τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, υπογράμμισε ότι, αν και οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες δεν επιτρέπουν την αξιοποίηση υπερπλεονασμάτων που προέρχονται από συγκυριακούς λόγους για παροχές, τα έσοδα που προέρχονται από στρατηγικές φορολογικής πολιτικής, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φορολογικές μειώσεις μέσω διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν.
Η κυβερνητική ατζέντα για την τριετία 2026-2028 περιλαμβάνει τις εξής στρατηγικές:
- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Η κυβέρνηση προγραμματίζει πρόσθετη μείωση 0,5% στις ασφαλιστικές εισφορές το 2027, επιπλέον της ήδη ανακοινωμένης μείωσης κατά μία ποσοστιαία μονάδα στη ΔΕΘ.
- Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης: Σχεδιάζεται «κούρεμα» κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2026 και πλήρης κατάργησή τους σε βάθος χρόνου, με την υλοποίηση ψηφιακών εργαλείων για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων και της περιουσιακής κατάστασης. Οι αλλαγές αυτές στοχεύουν στην εξάλειψη των αδικιών που πλήττουν πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν υψηλότερους φόρους βάσει τεκμαρτών δαπανών.
- Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος: Από το 2025, το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, αν και θα παραμείνει για άλλες κατηγορίες, όπως οι εταιρείες και οι αυτοαπασχολούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι».
- Μείωση ΦΠΑ: Το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ του 2019 προέβλεπε τη μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 22% και του μειωμένου συντελεστή από 13% σε 11%.
- Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων: Σχέδιο για μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πολίτες.
Όπως σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η συνολική στρατηγική της κυβέρνησης επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και διαφανούς φορολογικού συστήματος που θα στηρίζει τη βιωσιμότητα της οικονομίας και θα ενισχύει την κοινωνική δικαιοσύνη.