Το χρέος που πέρασε στους servicers από τις πωλήσεις κόκκινων δανείων θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί ή/και να διαγραφεί σύμφωνα με όσα είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Πιο συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο ρόλος των servicers (εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, ΕΔΑΔΠ) είναι πολύ σημαντικός γιατί το ιδιωτικό χρέος που πέρασε σε αυτούς, μετά τις πωλήσεις κόκκινων δανείων από τις τράπεζες, θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί ή/και να διαγραφεί ώστε να δοθεί στους οφειλέτες μια δεύτερη ευκαιρία, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Συνέδριο «NPL Meeting 2024 – Step Forward» της Banca Ifis.
«Διαφορετικά, μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων και νοικοκυριών δεν θα έχει πλέον πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα», πρόσθεσε.
Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε σε ελάχιστα πάνω από το 5%, χάρη κυρίως στο πρόγραμμα «Ηρακλής», σημειώνοντας ότι θα ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των NPL χωρίς μία συστημική λύση.
Τόνισε τη σημασία της διακυβέρνησης και της διαφάνειας. «Επειδή ουδέν κακόν αμιγές καλού, η κρίση ανάγκασε την Ελλάδα να θεσπίσει τους πλέον προηγμένους κανόνες διακυβέρνησης και διαφάνειας για τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα, τόσο τα σημαντικά όσο και τα λιγότερο σημαντικά.
Μεταξύ άλλων, ακόμη και η μικρότερη συνεταιριστική τράπεζα στην Ελλάδα εφαρμόζει πλέον τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, ενώ δεν υπάρχουν εξαιρέσεις από τις Οδηγίες της ΕΕ ή/και τους κανόνες του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού», είπε ο διοικητής.
Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού
Αναφερόμενος στις μελλοντικές προκλήσεις για τις τράπεζες της ΕΕ, ο διοικητής σημείωσε ότι παρά τη μέχρι τώρα πρόοδο, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.
Καθώς εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι εποπτικές αρχές καλούνται να διασφαλίσουν ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λαμβάνουν συνετές επιχειρηματικές αποφάσεις, διαθέτουν επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας και αποθέματα ρευστότητας και εφαρμόζουν τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα διακυβέρνησης.
Χρειάζεται να αναμορφώσουμε το ευρωπαϊκό πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων
«Οι αρχές μακροπροληπτικής εποπτείας θα πρέπει επίσης να διατηρήσουν σε ισχύ τις απαιτήσεις τήρησης κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας, με στόχο την αύξηση της ανθεκτικότητας του συστήματος», είπε και πρόσθεσε:
«Τέλος, πρέπει να αναμορφώσουμε το ευρωπαϊκό πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων και να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση. Η δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων σε επίπεδο τραπεζικής ένωσης είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών, ιδίως σε περίπτωση διασυνοριακών αναταράξεων και συστημικών κρίσεων.
Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης με τη θέσπιση ενός κοινού πλαισίου διαχείρισης κρίσεων και ασφάλισης των καταθέσεων θα διευκολύνει την ενοποίηση του ‒ σήμερα κατακερματισμένου ‒ τραπεζικού τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προτείνεται και στην έκθεση και θα εξασφαλίσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες πλέον θα υπάγονται σε ένα ομοιόμορφο πλαίσιο κανονιστικής ρύθμισης και εξυγίανσης».