«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο προοδευτικός κόσμος ζητάει απαντήσεις και κυρίως μια διέξοδο για να μπορέσει να ελπίσει ξανά. Το ΠΑΣΟΚ εργάζεται γι’ αυτό, αλλά οφείλει να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις αυτές.
Προσφέροντας το όραμα και το σχέδιο για την ανασυγκρότηση. Για την ανασυγκρότηση προς μία προοδευτική κατεύθυνση. Είναι μια ευκαιρία και οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες. Μπορούμε να παλέψουμε τώρα για να πετύχουμε. Εδώ και τώρα, λοιπόν, προχωράμε μπροστά με γνώση, δύναμη, τόλμη, θα πετύχουμε».
Τα παραπάνω λόγια του Κώστα Σημίτη στους εορτασμούς του Κινήματος για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του όχι μόνο βρήκαν ευήκοα ώτα ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους, καθώς οι περισσότεροι τα αναπαράγουν, αλλά αποτέλεσαν και την αφετηρία για να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να κάνει τη «φυγή προς τα εμπρός» που τόσο έχει ανάγκη. Η δημοσκοπική εικόνα του Κινήματος είναι η καλύτερη από το 2012 και το πρώτο «στοίχημα» για το ποιος είναι «το αφεντικό της Κεντροαριστεράς» φαίνεται να έχει ήδη νικητή.
Η μεγάλη επιστροφή
Το βασικότερο συμπέρασμα από τη βραδιά του ντιμπέιτ δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι στην πρώτη μάχη των «έξι» το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα βγήκε νικητής. Και αυτό επειδή όχι μόνο δεν μπαίνει καν στην άδικη σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ για την εικόνα που προβάλλει ως κόμμα, αλλά κυρίως διότι έδειξε πως έχει τα πρόσωπα, τις προτάσεις αλλά και τις θέσεις, οι οποίες, όταν μετουσιωθούν σε πρόγραμμα, μπορεί να του δώσουν τη δυνατότητα να είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Πρόσωπα που γνωρίζουν σε βάθος τα τεκταινόμενα και την ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ και με τα οποία το «Ποντίκι» συνομιλεί συχνά μαζί τους θεωρούν ότι ο επόμενος πρόεδρος θα πρέπει να «δώσει το όραμα για να πρωταγωνιστήσει ξανά στην πολιτική ζωή του τόπου, προς όφελος της χώρας και του λαού». Μάλιστα, για να ενισχύσουν αυτήν τους την εκτίμηση χρησιμοποιούν τον όρο Δημοκρατική Αλλαγή.
«Το θετικό για το ΠΑΣΟΚ είναι ότι το επίπεδο της αντιπαράθεσης ήταν ασύγκριτα υψηλότερο σε σχέση με όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα αναγνωριστεί ευρέως και από τον κόσμο του Κινήματος», τονίζουν.
Οι στρατηγικές των υποψηφίων
Στην τηλεμαχία οι υποψήφιοι δεν άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική τους, ενώ κανένας δεν έκανε το μοιραίο λάθος που θα ανέτρεπε κάποιο προγνωστικό.
Νίκος Ανδρουλάκης: Υπερασπίστηκε τη δική του στρατηγική, που ήταν να καταδείξει ότι η άνοδος του ΠΑΣΟΚ από το 8% στο 13% και δημοσκοπικά πάνω από το 15% στις μέρες μας αποτελεί κυρίως αποτέλεσμα της δικής του προεδρικής θητείας. Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά ύστερα από 13 χρόνια η διαφορά Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ είναι σε μονοψήφιο νούμερο.
Παύλος Γερουλάνος: Στήριξε το πολιτικό του αφήγημα, το οποίο λέει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναγίνει μεγάλο με νέα ηγεσία, η οποία έχει σχέδιο και δυνατότητα σύνθεσης και εμπειρία. Highlight η επίθεση που έκανε στην Άννα Διαμαντοπούλου.
Νάντια Γιαννακοπούλου: Μίλησε για ανάγκη αλλαγής ηγεσίας και επιστροφής στις βασικές αξίες του ΠΑΣΟΚ. Έκανε συχνή και έντονη κριτική για την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου λειτουργίας αλλά και άσκησης της προεδρίας του κόμματος.
Άννα Διαμαντοπούλου: Προέβαλε την πολιτική της εμπειρία και θέλησε να περάσει στους τηλεθεατές την εικόνα της υποψήφιας που μπορεί να σταθεί στον πρωθυπουργικό θώκο. Κάθε μέρα προσπαθεί να ενισχύσει το μήνυμά της για «κυβερνών ΠΑΣΟΚ».
Χάρης Δούκας: Θέλησε να πείσει ότι η δική του υποψηφιότητα εκφράζει τη σύγκλιση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, ενώ επιχείρησε να τονίσει ότι μπορεί να παραμείνει και δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στράφηκε εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη, της Άννας Διαμαντοπούλου και του Μιχάλη Κατρίνη.
Μιχάλης Κατρίνης: Στη στρατηγική του επιδιώκει να αναφέρεται σε ένα μεγάλο και πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, όπως ήταν στην περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου. Επενδύοντας στον κομματικό πατριωτισμό των υποψηφίων επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν έφυγε ποτέ από το κόμμα και στράφηκε με επιθετικές ερωτήσεις εναντίον της Γιαννακοπούλου, του Δούκα και της Διαμαντοπούλου. Αμυνόμενος κονταροχτυπήθηκε τόσο με τον Ανδρουλάκη όσο και με τον Γερουλάνο.
Πολιτική αυτονομία
Αν σε κάτι συνέκλιναν οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι ο στόχος της πολιτικής αυτονομίας του κόμματος. Απέφυγαν με μαεστρία τις ερωτήσεις για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ν.Δ. ή με τον ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά, ενώ σχεδόν όλοι προσβλέπουν σε εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ σε σημείο που υπερέβαλαν κάνοντας λόγο ακόμη και για αυτοδυναμία.
Παρακολουθούν οι πολίτες
Ένα επιπλέον στοιχείο που δείχνει ότι οι πολίτες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ είναι το γεγονός ότι σε σύγκριση με το 2021 η τηλεθέαση ήταν πολύ μεγαλύτερη. Και αυτό γίνεται ακόμα πιο αισιόδοξο όταν η αποχή στις πρόσφατες ευρωεκλογές «χτύπησε» ρεκόρ.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Nielsen, την τηλεμαχία παρακολούθησαν τουλάχιστον για ένα λεπτό περισσότεροι από 600.000 τηλεθεατές, ενώ η μέση τηλεθέαση ανήλθε σε 300.000. Η τηλεθέαση βέβαια δεν δείχνει τίποτα αναφορικά με την προσέλευση του κόσμου ή με τη διάθεση να ψηφίσουν οι πολίτες ΠΑΣΟΚ, ωστόσο φανερώνει ότι το ενδιαφέρον είναι έντονο. Ιδιαίτερα ενισχυμένα ήταν και τα social media των υποψήφιων προέδρων.