Για τον ρατσισμό και την κοινωνική καταπίεση λόγω των σεξουαλικών προτιμήσεων που εξακολουθεί και υπάρχει μίλησε ο Ορφέας Αυγουστίδης με αφορμή τη θεατρική παράσταση «Η μηχανή του Τούρινγκ» που ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη.
«Δεν δέχονται απλά καταπίεση, άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από ρατσιστικές επιθέσεις, έχουν δεχθεί κακοποίηση λεκτική και σωματική. Νιώθω βαθιά θλίψη, ντροπή και απελπισία που προσπαθώ να μην της δίνω πολύ τροφή για να μην μετατραπεί σε κάτι άλλο. Πραγματικά πιστεύω ότι αυτό μπορεί να το αλλάξει περισσότερο η πράξη, παρά η θεωρία. Με την θεωρία εκτονώνουμε τη διάθεση για πράξη και τελικά δεν γίνεται τίποτα. Υπάρχουν κάποια πράγματα που θα αλλάξουν, μέσα από την πράξη, δίνοντας και το αντίστοιχο παράδειγμα στην επόμενη γενιά και στα παιδιά μας» τόνισε.
Ερωτηθείς για τις σεξουαλικές προτιμήσεις συνανθρώπων μας γίνονται αντικείμενο χλεύης, ακόμη και από άτομα που ανεβαίνουν σε μια σκηνή, ο ηθοποιός δεν θέλησε να αναφερθεί ονομαστικά, ωστόσο, επισήμανε ότι δεν έχει σημασία ο πομπός που εκπέμπει προς όποια κατεύθυνση αλλά αν θα βρει αποδέκτες.
«Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποιον συγκεκριμένα, ούτε να εξηγήσω κάτι το οποίο παλαιότερα, δυστυχώς, συνέβαινε με την αποδοχή της μεγαλύτερης μερίδας του κοινού. Αυτό είναι ένα στάδιο και ένα σημείο των καιρών, το πού θα πάει και πού θα καταλήξει από τους δέκτες και όχι από τους πομπούς. Οι πομποί εκπέμπουν προς τα εκεί που ξέρουν ότι κάποιοι θα το δεχτούν. Ας περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε οι δέκτες – αποδέκτες τι θα κάνουν, γιατί ακόμη βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο» επισήμανε.
Αναφερόμενος στα social media, τόνισε ότι τα χρησιμοποιεί με μέτρο και ως ένα χρήσιμο εργαλείο για τη δουλειά του, αδιαφορώντας για το «influencing»
«Το αν θα κυνηγάει το θέατρο, το influencing ή οτιδήποτε άλλο είναι στο χέρι του και στα όνειρα που έχει. Είναι ένα εργαλείο που βρίσκεται στην τσέπη του καθενός. Εγώ το χρησιμοποιώ με συγκεκριμένο τρόπο, γιατί δεν μπορώ αλλιώς», απαντά ο ηθοποιός. Δεν μπορώ να κάτσω πάνω από ένα τέταρτο της ώρας την ημέρα στα social media. Δεν θέλω να περνάω όλο μου τον χρόνο στα social, γιατί δεν μου αρέσει. Οπότε δεν μπορώ να δώσω συμβουλή σε κάποιον. Ωστόσο, αν με ρωτούσε κανείς, θα του έλεγα ότι από το να περνάει τέσσερις ώρες την ημέρα στα social σίγουρα θα έχει κάτι καλύτερο να κάνει» ανέφερε, μεταξύ άλλων.