Για πολλούς στη Νέα Δημοκρατία η διαγραφή Σάλμα ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη λόγω της συμπεριφοράς που είχε τους τελευταίους μήνες απέναντι στον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά και σε κορυφαίους υπουργούς.
Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι η διαγραφή αυτή άργησε και ότι θα μπορούσε να είχε γίνει αμέσως μετά τα όσα είχε πει στην κοινοβουλευτική ομάδα εναντίον του ίδιου του πρωθυπουργού.
«Κάνατε τίποτα για τους πολλούς; Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς, γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας, που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια» είχε πει στη συνεδρίαση της ΚΟ που έγινε μετά το δυσμενές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κριτική των υπολοίπων βουλευτών την είχε ακούσει συγκαταβατικά όμως ακούγοντας τον Μάριο Σαλμά εξερράγη και πήρε αμέσως το λόγο:
«Δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41%, επειδή στηρίξαμε τους λίγους, στηρίζουμε τους πολλούς»
Ήταν τέτοια η οργή του πρωθυπουργού τότε ώστε πολλοί εκτιμούσαν ότι η διαγραφή του κ. Σαλμά θα ερχόταν γρήγορα ενώ οι περισσότεροι κατάλαβαν ότι για τον πρωθυπουργό ο κύριος Σαλμάς από εκείνη τη μέρα δεν υπήρχε πια ως βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης είχε διαμηνύσει μέσω συνεργατών του ότι, στο επόμενο «φάλτσο», ο κ. Σαλμάς θα έβλεπε την έξοδο.
Η συμμετοχή του στην ερώτηση των 11 και η υποψία που υπήρξε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι ενδεχομένως να ήταν ο αυτός ο συντονιστής της όλης κίνησης, αλλά και τα όσα είπε εκ νέου τις τελευταίες μέρες ο κ.Σαλμάς σε κανάλια για φωτογραφικούς διαγωνισμούς των υπουργείων υγείας και πολιτισμού για κυλικεία ξεχείλισαν το ποτήρι.
Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην Αμερική ο πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της επιτροπής δεοντολογίας του κόμματος Γιάννη Τραγάκη με την οποία τον παραπέμπει με το ερώτημα της διαγραφής από μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Μάλιστα πηγές της κυβέρνησης κάνουν λόγο για ύποπτη και ανεπίτρεπτη συμπεριφορά του κ.Σαλμά από τη στιγμή που επαναλαμβάνει καταγγελίες χωρίς να παρουσιάζει κανένα απολύτως στοιχείο και χωρίς να απευθυνθείτε στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Ενδεχομένως ούτε ο ίδιος ο κ. Σαλμάς να εξεπλάγη από την εξέλιξη της όλης υπόθεσης καθώς το τελευταίο διάστημα ένιωθε ξένο σώμα στην σημερινή Νέα Δημοκρατία και ενδεχομένως πιο κοντά σε κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος.
Ήταν ένας από εκείνους που είχε καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, είχε μιλήσει σκληρά από το βήμα της βουλής και είχε πει ότι είναι συντηρητικός και όχι προοδευτικός έτσι όπως εννοούν την πρόοδο κάποιοι.
Η διαγραφή του κ. Σάλμα δεν είναι ένα μονοσήμαντο γεγονός που αφορά μόνο εκείνον, αλλά στέλνει συνολικά μηνύματα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Οι δημόσιες αιχμηρές τοποθετήσεις αρκετών βουλευτών για θέματα κυβερνητικής πολιτικής, η συνεχιζόμενη γκρίνια στο εσωτερικό επί παντός επιστητού και η κίνηση των 11 που διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν να παρεμβαίνουν όποτε κρίνουν ότι αυτό είναι αναγκαίο εισπράχθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου ως επικίνδυνα φαινόμενα παραλυτικής διαδικασίας.
Έπρεπε λοιπόν να σταλεί ένα μήνυμα ότι όλα τα πράγματα έχουν ένα όριο και ότι δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές αστήρικτες κατηγορίες και κριτική που ξεφεύγει από τα όρια της καλοπιστίας και έχει συγκεκριμένες στοχεύσεις.
Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό θα βάλει φρένο η συγκεκριμένη διαγραφή καθώς υπάρχουν βουλευτές που είτε θεωρούν ότι είναι δύσκολο να επανεκλεγούν, πολύ περισσότερο εάν η Νέα Δημοκρατία δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, είτε για διάφορους λόγους αισθάνονται τον εαυτό τους αποκομμένο από την σημερινή κομματική και πολιτική πραγματικότητα της Νέας Δημοκρατίας.
Για ορισμένους από αυτούς όπως ακούγεται στους διαδρόμους της Βουλής μια λύση θα ήταν η μεταπήδηση σε ένα κόμμα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό πως θα κινηθεί ο κ.Σαλμάς το επόμενο διάστημα εάν δηλαδή θα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής ή εάν θα ενταχθεί σε ένα από τα υπάρχοντα κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας ή σε άλλα που φιλοδοξούν να βρεθούν στο κοινοβούλιο στις επόμενες εκλογές.
Από όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ένα είναι βέβαιο οι ανέφελες μέρες της πρώτης τετραετίας που πέρασαν χωρίς την παραμικρή κριτική και γκρίνια ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.