Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
-1.1 C
Ioannina

Λίβανος: Τρόμος μετά το διπλό κύμα εκρήξεων σε παγιδευμένες συσκευές – Η ένοχη σιωπή του Ισραήλ και η αντίδραση της Χεζμπολάχ (photos/videos)

Ο τρόμος και η σύγχυση κυριαρχούν στον Λίβανο, καθώς οι κάτοικοι ζουν υπό τον φόβο νέων εκρήξεων, μετά από δύο ημέρες φονικών επιθέσεων σε διάφορα σημεία της χώρας που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άτομα και να τραυματιστούν 450.

Οι επιθέσεις σε walkie-talkie, ασυρμάτους και βομβητές εκτός από θρήνο και οργή έχουν προκαλέσει και τον φόβο με τους πολίτες να ανησυχούν ακόμη και για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τους συσκευών.

Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει απευθείας τις επιθέσεις, με πολλές πηγές ασφαλείας να έχουν πει ότι πραγματοποιήθηκαν από την ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας Μοσάντ.

Βομβαρδισμοί και «αντίποινα»

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη και πυροβολικό έπληξαν πολλαπλούς στόχους στον νότιο Λίβανο στη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων μετά τη μαζική επίθεση σε συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ αυτήν την εβδομάδα.

Ο στρατός ανέφερε ότι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν στόχους της Χεζμπολάχ στις κοινότητες Σιχίν, Ταγίμπε, Μπλίντα, Μέις ελ Τζάμπαλ, Αϊταρούν και Κφαρκέλα στον νότιο Λίβανο, καθώς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων της Χεζμπολάχ στην περιοχή της Χιάμ.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ορισμένοι Ισραηλινοί πολίτες τραυματίστηκαν από αντιαρματικά πυραυλικά πυρά που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο όμως δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Χθες, Τετάρτη, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 20 βλήματα εναντίον του Ισραήλ, τα περισσότερα από τα οποία αναχαιτίστηκαν από συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί, ανέφερε ο στρατός.

Περίπου δέκα πύραυλοι εκτοξεύθηκαν στην περιοχή του Όρους Ερμών στην περιοχή των κατεχόμενων από το Ισραήλ υψωμάτων Γκολάν, όπου το Ισραήλ διαθέτει κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεις επιτήρησης, κατασκοπείας και αντιαεροπορικής άμυνας.

Το χρονικό της φρίκης

Οι βομβητές άρχισαν να χτυπούν λίγο μετά τις 15:30 το απόγευμα της Τρίτης στον Λίβανο.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα οι συσκευές άρχισαν να εκρήγνυνται, προκαλώντας χάος και κραυγές πόνου και πανικού σε δρόμους, καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι εκρήξεις έγιναν ενώ οι άνθρωποι βρίσκονταν είτε στα σπίτια τους είτε κάνοντας τα ψώνια τους, με αποτέλεσμα πολλοί να υποστούν τραυματισμούς στο πρόσωπο, τα μάτια και τα χέρια.

Οι εκρήξεις, οι οποίες προήλθαν από μια μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης που ήταν κρυμμένη μέσα στους μηχανισμούς, έκαναν ενήλικες άνδρες να πέσουν από μοτοσικλέτες και να χτυπήσουν σε τοίχους, σύμφωνα με μάρτυρες και βίντεο. Άνθρωποι που είχαν βγει για ψώνια έπεσαν στο έδαφος, σπαρταρώντας από την αγωνία, με καπνό να βγαίνει από τις τσέπες τους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι κάτοικοι του Λιβάνου αισθάνονται παγιδευμένοι σε μια κατάσταση όπου «δεν ξέρουν αν τα τηλέφωνά τους είναι ασφαλή». Πολλοί κάτοικοι έχουν αρχίσει να απομακρύνουν τις συσκευές τους, ενώ κάποιοι άλλαξαν ακόμη και τους αριθμούς των τηλεφώνων τους, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να εκραγούν.

Μια γυναίκα που μίλησε στο BBC περιέγραψε τη σκηνή ως «μακελειό», αναφέροντας πως «νέοι άνδρες περπατούσαν στους δρόμους με τραύματα στα χέρια, τη μέση και τα μάτια… δεν μπορούσαν να δουν τίποτα». Η ίδια πρόσθεσε ότι «ένα κλίμα πανικού κυριεύει τον κόσμο, σε σημείο που φοβούνται να περπατήσουν δίπλα ο ένας στον άλλον… είναι μια πολύ τρομακτική κατάσταση».

Η σύγχυση επιδεινώθηκε από φήμες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τις οποίες ακόμη και ηλιακοί συλλέκτες άρχισαν να εκρήγνυνται. Αυτές οι φήμες ενέτειναν το αίσθημα ανασφάλειας, καθώς οι επιθέσεις θεωρούνται οι χειρότερες παραβιάσεις ασφαλείας στην ιστορία της Χεζμπολάχ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα φόβου, οι αρχές του αεροδρομίου Ραφίκ Χαρίρι στη Βηρυτό επέβαλαν απαγόρευση για τη μεταφορά συσκευών όπως walkie-talkies και pagers σε όλες τις πτήσεις.

Η απαγόρευση αυτή έρχεται μετά τις εκρήξεις, καθώς η ανησυχία για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συσκευών έχει αυξηθεί.

Όλα τα βλέμματα στον Νασράλα

Το μέλλον παραμένει αβέβαιο, με τους Λιβανέζους να αναμένουν την αντίδραση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος πρόκειται σήμερα να έχει την πρώτη δημόσια αντίδραση στις επιθέσεις.

Ο Χασάν Νασράλα, ο οποίος δεν έχει τραυματιστεί, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην παράταξή του, αναμένεται να εκφραστεί σήμερα στις 17:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για τις εκρήξεις που η Χεζμπολάχ αποδίδει στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και ήταν μοιραίες για πολλά στελέχη της.

Οι επόμενες κινήσεις της οργάνωσης θα καθορίσουν ενδεχομένως την πορεία της κρίσης, με την ανησυχία για μια ευρύτερη κλιμάκωση να παραμένει έντονη.

«Το Ισραήλ δεν χρειάζεται πλέον συνεργάτες. Οι συσκευές παρακολούθησής του βρίσκονται στις τσέπες σας. Αν ψάχνετε τον ισραηλινό πράκτορα, κοιτάξτε το τηλέφωνο στα χέρια σας και στα χέρια των συζύγων και των παιδιών σας», είχε πει ο Νασράλα σε μια δημόσια τηλεοπτική ομιλία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το μήνυμά του φαίνεται πως δεν το έλαβαν μόνο τα στελέχη της Χεζμπολάχ, αλλά και ο αντίπαλός του, το Ισραήλ, που άρχισε να προετοιμάζει την απάντησή του.

«Με ρωτάτε πού είναι ο πράκτορας», είπε ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στους οπαδούς του. «Σας λέω ότι το τηλέφωνο στα χέρια σας, στα χέρια της γυναίκας σας και στα χέρια των παιδιών σας, είναι ο πράκτορας. Θάψτε το. Βάλτε το σε ένα σιδερένιο κουτί και κλειδώστε το».

Ο ίδιος πίεζε εδώ και χρόνια, ώστε η Χεζμπολάχ να επενδύσει σε βομβητές, οι οποίοι, παρά τις περιορισμένες δυνατότητές τους, μπορούσαν να λαμβάνουν δεδομένα χωρίς να προδίδουν την τοποθεσία του χρήστη ή άλλες κρίσιμες πληροφορίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ένοχη σιωπή από το Ισραήλ

Το Ισραήλ ωστόσο προς το παρόν ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε αν βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις.

Ωστόσο, 12 νυν και πρώην αξιωματούχοι της άμυνας και των πληροφοριών που ενημερώθηκαν για την επίθεση, υποστήριξαν ότι οι Ισραηλινοί βρίσκονται από πίσω, περιγράφοντας την ως μια μακρά και περίπλοκη επιχείρηση. Οι ίδιοι μίλησαν στους New York Times υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ, είναι εδώ και καιρό ευάλωτες στις ισραηλινές επιθέσεις που χρησιμοποιούν εξελιγμένες τεχνολογίες.

Το 2020, για παράδειγμα, το Ισραήλ δολοφόνησε τον κορυφαίο πυρηνικό επιστήμονα του Ιράν χρησιμοποιώντας ένα ρομπότ υποβοηθούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη, το οποία έλεγχαν εξ αποστάσεως μέσω δορυφόρου.

Εταιρείες «φαντάσματα»

Πριν ακόμη ο Νασράλα αποφασίσει να στραφεί σε ευρεία χρήση βομβητών, το Ισραήλ φαίνεται πως είχε εφαρμόσει σχέδιο για την ίδρυση εταιρείας – βιτρίνας που θα εμφανιζόταν ως διεθνής κατασκευαστής των εν λόγω συσκευών επικοινωνίας.

Η B.A.C. Consulting, εταιρεία με έδρα την Ουγγαρία, είχε συμβόλαιο για κατασκευή συσκευών για λογαριασμό της ταϊβανέζικης Gold Apollo. Στην πραγματικότητα, η λειτουργία τους ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του ισραηλινού σχεδίου, σύμφωνα με τρεις αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών που επικαλούνται οι ΝΥΤ.

Οι ίδιοι ανέφεραν ακόμη ότι ιδρύθηκαν τουλάχιστον άλλες δύο εταιρείες – βιτρίνες για να καλύψουν την πραγματική ταυτότητα των κατασκευαστών των βομβητών, δηλαδή των στελεχών των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Η B.A.C. συνεργαζόταν με μικρούς πελάτες, για λογαριασμό των οποίων κατασκεύαζε απλούς βομβητές. Ωστόσο, ο μοναδικός πελάτης που είχε σημασία ήταν η Χεζμπολάχ και για λογαριασμό της κατασκεύαζε βομβητές που δεν ήταν καθόλου απλοί και συνηθισμένοι. Παράγονταν ξεχωριστά και περιείχαν μπαταρίες με την εκρηκτική ύλη PETN, σύμφωνα με τους τρεις αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών που μίλησαν στους ΝΥΤ.

Οι βομβητές άρχισαν να αποστέλλονται στον Λίβανο το καλοκαίρι του 2022 σε μικρούς αριθμούς, αλλά η παραγωγή αυξήθηκε γρήγορα μετά την προειδοποίηση του Νασράλα για τα κινητά τηλέφωνα.

Κάποιοι από τους φόβους του Νασράλα υποκινήθηκαν από αναφορές ότι το Ισραήλ είχε αποκτήσει νέα μέσα για να χακάρει τηλέφωνα, ενεργοποιώντας από απόσταση μικρόφωνα και κάμερες για να κατασκοπεύει τους κατόχους τους.

«Έχουν αποσυρθεί εδώ και δέκα χρόνια…»

Την ίδια ώρα, η ιαπωνική κατασκευάστρια ICOM ανακοίνωσε σήμερα πως έχει πάψει να παράγει «εδώ και περίπου δέκα χρόνια» τους ασυρμάτους που πιστεύεται πως ανατινάχθηκαν χθες Τετάρτη στον Λίβανο σκοτώνοντας είκοσι ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 450, ανάμεσά τους μέλη του κινήματος Χεζμπολάχ, που κατηγόρησε το Ισραήλ πως τους παγίδευσε με εκρηκτικά.

«Ο IC-V82 ήταν φορητός ασύρματος που παραγόταν και εξαγόταν, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, από το 2004 ως τον Οκτώβριο του 2014. Έπαψε να παράγεται πριν από περίπου 10 χρόνια, και έκτοτε η εταιρεία μας δεν τον διαθέτει στην αγορά», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ICOM, αντιδρώντας σε πληροφορίες της εφημερίδας New York Times και ισραηλινών ΜΜΕ, που αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο μοντέλο.

«Η παραγωγή των μπαταριών που απαιτούνταν για τη λειτουργία της κύριας μονάδες διακόπηκε και η ολογραφική σφραγίδα που επιτρέπει να διαχωρίζονται τα αυθεντικά προϊόντα από τις απομιμήσεις δεν ήταν τοποθετημένη, επομένως δεν είναι δυνατό να επιβεβαιώσουμε αν το προϊόν προμήθευσε η εταιρεία μας», πάντα σύμφωνα με την ιαπωνική κατασκευάστρια.

Πρόσθεσε πως τα προϊόντα της που προορίζονται για τις αγορές του εξωτερικού διατίθενται αποκλειστικά μέσω διανομέων με τους οποίους έχει κλείσει συμφωνίες.

«Όλοι οι ασύρματοί μας παράγονται από τη θυγατρική μας (…) Wakayama ICOM Inc., στον νομό Ουαγιακάμα, με βάση αυστηρό σύστημα διαχείρισης», που έχει διεθνή πιστοποίηση και εγγυάται ότι «δεν χρησιμοποιούνται άλλα μέρη από τα εγκεκριμένα από την εταιρεία μας», συνεχίζει η ανακοίνωση. Εξάλλου, «όλοι οι ασύρματοι κατασκευάζονται στο ίδιο εργοστάσιο», και πουθενά «στο εξωτερικό».

Ποιές ήταν οι εταιρείες όμως που είχαν φροντίσει να αποκτήσουν απόθεμα των ασυρμάτων ή ομοιώματά τους;

Όπως αναφέρει η ιταλική Corriere della Sera, η δολιοφθορά των μηχανισμών είναι στην «παράδοση» της Μοσάντ. Μάλιστα πριν από χρόνια, δημιούργησε μία ή περισσότερες εταιρείες που είχαν υπογράψει συμβόλαια για να πουλήσουν στο Ιράν τεχνολογία στρατιωτικής χρήσης. Στην πραγματικότητα πουλούσαν όμως ελαττωματικό ή «πειραγμένο» υλικό. Γιατί όχι και παγιδευμένο…

Πότε όμως και πώς έγινε η αντικατάσταση των αυθεντικών συσκευών με τις παγιδευμένες;

Όπως είναι γνωστό, ο Λίβανος αντιμετωπίζει μια σειρά κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους δυτικούς εταίρους τους. Επιπλέον, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί τους, όπως η Ιαπωνία, κατατάσσουν τη Χεζμπολάχ στις «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που συναλλάσσονται με τον Λίβανο ή απευθείας την Χεζμπολάχ είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές. Έτσι καταφεύγουν σε ενδιάμεσες εταιρείες, οι οποίες συχνά έχουν τις παραγγελίες τους σε containers σε κάποιο λιμάνι ακόμη και τρεις μήνες πριν εξασφαλίσουν την απαραίτητη άδεια εκτελωνισμού.

Η Χεζμπολάχ υποπτεύεται ότι κατά τη διάρκεια αυτών των τριών μηνών το Ισραήλ κατάφερε να τοποθετήσει εκρηκτικά στους μηχανισμούς, ακόμη και να αντικαταστήσει ολόκληρο container με πανομοιότυπο, πλην όμως παγιδευμένο με εκρηκτικά.

Πόλεμος… νέας τεχνολογίας

Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, το Ισραήλ είχε επενδύσει εκατομμύρια για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, και μεταξύ της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της διαδόθηκε ότι καμία επικοινωνία μέσω κινητού τηλεφώνου – ακόμη και κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων – δεν ήταν πλέον ασφαλής.

Ο Νασράλα όχι μόνο απαγόρευσε τα κινητά τηλέφωνα στις συναντήσεις των στελεχών της Χεζμπολάχ, αλλά διέταξε να μην κοινοποιούνται ποτέ οι λεπτομέρειες των κινήσεων και των σχεδίων της οργάνωσης μέσω κινητών, ανέφεραν τρεις αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών.

Τα στελέχη της Χεζμπολάχ, έπρεπε να φέρουν πάντα βομβητές και σε περίπτωση πολέμου, οι συγκεκριμένες συσκευές θα χρησιμοποιούνταν για να καθοδηγούν τους μαχητές ως προς το πού να κινηθούν.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι αποστολές των βομβητών στον Λίβανο αυξήθηκαν, με χιλιάδες να φτάνουν στη χώρα και να διανέμονται σε στελέχη της Χεζμπολάχ και συνεργάτες τους, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών.

Για τη Χεζμπολάχ, ήταν προληπτικό μέτρο άμυνας. Αντίθετα στο Ισραήλ, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών αναφέρονταν στους βομβητές ως «κουμπιά» που επρόκειτο να πατηθούν όταν η συγκυρία θα είχε ωριμάσει.

Κάτι που, όπως φαίνεται, θεώρησαν ότι είχε συμβεί την Τρίτη…

Πηγή: Topontiki.gr

Hot this week

Κύκλωμα προστασίας: Απολογείται η δεύτερη ομάδα κατηγορουμένων – Προφυλακίστηκαν τρία άτομα, ελεύθεροι άλλοι έξι (video)

Στη φυλακή ο αρχηγός και ο υπαρχηγός της οργάνωσης αλλά και η 37χρονη αστυνομικός

Washington Post: Εκτελεστικό διάταγμα για να σώσει το TikTok στις ΗΠΑ σχεδιάζει ο Τραμπ

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, εξετάζει την έκδοση εκτελεστικού διατάγματος μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του,

ΜΑΚΒΕΛ-EURIMAC: Με οδηγό τον άνθρωπο και το 2024 – οι δράσεις στήριξης της κοινωνίας

Η ΜΑΚΒΕΛ - EURIMAC δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει δυναμικά και τη νέα χρονιά να στηρίζει την ελληνική κοινωνία

Πυροσβεστική: Ξεκίνησαν οι κρίσεις για το 2025 – Νέος υπαρχηγός ο αντιστράτηγος Γεώργιος Μαρκουλάκης

Θα ακολουθήσουν οι κρίσεις των πυράρχων του Πυροσβεστικού Σώματος

Topics

Washington Post: Εκτελεστικό διάταγμα για να σώσει το TikTok στις ΗΠΑ σχεδιάζει ο Τραμπ

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, εξετάζει την έκδοση εκτελεστικού διατάγματος μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του,

ΜΑΚΒΕΛ-EURIMAC: Με οδηγό τον άνθρωπο και το 2024 – οι δράσεις στήριξης της κοινωνίας

Η ΜΑΚΒΕΛ - EURIMAC δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει δυναμικά και τη νέα χρονιά να στηρίζει την ελληνική κοινωνία

Κώστας Τασούλας: Τα φάουλ στην προεδρική του θητεία στη Βουλή

Ντελίριο ενθουσιασμού στη γαλάζια βάση που πιέζει για στροφή προς τα δεξιά

Ρούμπιο: Η Κούβα «αξίζει» να βρίσκεται στη μαύρη λίστα της Ουάσιγκτον

Ο επόμενος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που ονόμασε ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε χθες Τετάρτη ότι η Κούβα πρέπει να βρίσκεται στη μαύρη λίστα της Ουάσιγκτον

Ινδονησία: Εσπευσμένη απομάκρυνση 3.000 κατοίκων επειδή εξερράγη ένα ηφαίστειο

Η Ινδονησία βρίσκεται στο αρχιπέλαγος πάνω από τον λεγόμενο δακτύλιο της φωτιάς στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες
spot_img

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img