Περισσότεροι από 39 εκατομμύρια χρόνια σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να πεθάνουν έως και το 2050, από λοιμώξεις όπως το απλό κρυολόγημα, εξαιτίας των ανθεκτικών μικροβίων.
Παράλληλα τα παθογόνα μικρόβια θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιπλέον 169 εκατομμύρια θανάτους. Τα παραπάνω στοιχεία-σοκ είναι το συμπέρασμα μιας ολοκληρωμένης μελέτης για τους αντιμικροβιακούς παράγοντες που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet».
Ο βασικός λόγος για την αύξηση της ανθεκτικότητας των μικροβίων είναι η υπερβολική και ακατάλληλη χρήση αντιβιοτικών στην ιατρική αλλά και την κτηνιατρική, που κυριολεκτικά τα έχει αφοπλίσει με συνέπεια να αδυνατούν να μας προστατέψουν από απλές λοιμώξεις που προκαλούν μύκητες, βακτήρια ή παράσιτα.
Η μελέτη
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι «η δυνατότητα αξιολόγησης των μελλοντικών εξελίξεων είναι ζωτικής σημασίας για τη λήψη αντιμέτρων που θα σώσουν ζωές», όπως δήλωσε ο Mόζεν Ναγκαβί από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, ένας από τους πρώτους συγγραφείς της μελέτης.
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Μάρεϊ από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ χρησιμοποίησε 520 εκατομμύρια σύνολα δεδομένων για να απεικονίσει σε ένα υπολογιστικό μοντέλο την ανάπτυξη της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά κατά την περίοδο από το 1990 έως το 2021. Αυτό χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια ως βάση για μια πρόβλεψη για τα επόμενα χρόνια.
Τα ευρήματα
Το μοντέλο των ερευνητών έδειξε επίσης μια πιθανή θετική εξέλιξη: η καλύτερη θεραπεία των σοβαρών λοιμώξεων και η βελτιωμένη πρόσβαση στα αντιβιοτικά θα μπορούσαν να αποτρέψουν 92 εκατομμύρια θανάτους μεταξύ 2025 και 2050.
Ωστόσο η έκταση του προβλήματος της ανθεκτικότητας δεν είναι τόσο εύκολο να προσδιοριστεί: Εάν, για παράδειγμα, προκύψουν επιπλοκές από πολυανθεκτικά μικρόβια κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου, η αιτία του θανάτου ενός ασθενούς αποδίδεται ωστόσο συνήθως στον καρκίνο.
Οι συγγραφείς της μελέτης χρησιμοποίησαν στοιχεία για τα εξιτήρια των νοσοκομείων, στοιχεία για τις αιτίες θανάτου, προφίλ ανθεκτικότητας μεμονωμένων φαρμάκων, έρευνες για τη χρήση αντιβιοτικών και πολλές άλλες πηγές για να καταγράψουν την έκταση της ανθεκτικότητας και να αναπτύξουν το παγκόσμιο μοντέλο.
Μέσα σε 20 χρόνια πέθαναν περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εξαιτίας της μικροβιακής αντοχής Από το 1990 έως το 2021, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πέθαιναν κάθε χρόνο λόγω της μικροβιακής αντοχής. Ο συνολικός αριθμός αυξήθηκε ελαφρώς, από 1,06 εκατομμύρια το 1990 σε 1,14 εκατομμύρια το 2021. Εάν ληφθεί υπόψη η αύξηση του πληθυσμού, ο ρυθμός θανάτου ανά 100.000 άτομα μειώθηκε από 19,8 (1990) σε 14,5 (2021).
Ωστόσο, η τάση διαφέρει σημαντικά ανά ηλικιακή ομάδα: ενώ ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με την μικροβιακή ανθεκτικότητα μεταξύ των παιδιών κάτω των πέντε ετών έχει μειωθεί κατά 50%, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 70 ετών και άνω έχει αυξηθεί κατά 80%.
Ένα μεγάλο μέρος αυτής της μείωσης στα παιδιά οφείλεται στη μείωση του ανθεκτικού στα φάρμακα Streptococcus pneumoniae και των παθογόνων μικροοργανισμών που συνήθως μεταδίδονται με κοπρανο- στοματική μετάδοση.
Σε αυτό έχουν συμβάλει οι εκστρατείες εμβολιασμού και οι βελτιωμένες συνθήκες υγιεινής. Οι ερευνητές αποδίδουν την αύξηση των κρουσμάτων στους ηλικιωμένους στη συχνά χαμηλότερη αποτελεσματικότητα ή δυσανεξία των εμβολίων και των φαρμάκων στους ηλικιωμένους, καθώς και σε περισσότερες υποκείμενες ασθένειες.
Επειδή η πληθυσμιακή ομάδα των άνω των 64 ετών θα αυξηθεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια, το μοντέλο υποδεικνύει επίσης ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα θα μπορούσαν να αυξηθούν συνολικά έως το 2050: από 1,14 εκατομμύρια (2021) σε 1,91 εκατομμύρια (2050) ετησίως.
Ο αριθμός των θανάτων στους οποίους παίζουν ρόλο τα πολυανθεκτικά μικρόβια θα μπορούσε να αυξηθεί από 4,71 εκατομμύρια σε 8,22 εκατομμύρια σύμφωνα με τον υπολογισμό του μοντέλου.
Η κρίση των αντιβιοτικών δεν πλήττει μόνο τις χώρες με χαμηλό ή μεσαίο μέσο εισόδημα. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ήταν μεταξύ των πέντε περιοχών του κόσμου όπου οι θάνατοι που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα αυξήθηκαν περισσότερο μεταξύ 1990 και 2021.
Διαβάστε επίσης
Ποιες τροφές «προστατεύουν» τα οστά – Ποιες τα κάνουν εύθραυστα και αδύναμα
ΣΦΕΕ για την απάτη μαμούθ στον ΕΟΠΥΥ: «Άμεσα πρέπει να εντοπίζονται και όχι μετά από 4 χρόνια»