Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην προσπαθούν να υπερισχύσουν της Μόσχας στην Ασία, καθώς ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία, ξεκινούσαν κοινά ναυτικά γυμνάσια, τα μεγαλύτερα στη μετασοβιετική εποχή. Με πάνω από 400 πλοία σε 5 θάλασσες η μεγαλύτερη ναυτική άσκηση για τη χώρα των τελευταίων δεκαετιών.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η ευρύτερη στρατηγική άσκηση “Ocean-2024″(Ωκεανός-24), θα διεξαχθεί από την Μεσόγειο έως τον Ειρηνικό και θα δοκιμάσει την πολεμική ετοιμότητα των μονάδων και την χρήση όπλων υψηλής ακρίβειας, στα οποία περιλαμβάνονται νέοι τύποι.
Θα ενσωματώσει επίσης τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με φιλικά κράτη», δήλωσε σε στρατιωτικούς αξιωματούχους σε τηλεοπτικές δηλώσεις κατά την έναρξη των γυμνασίων.
«Σήμερα, στο πλαίσιο των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων στον κόσμο, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Βλέπουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προσπαθούν να διατηρήσουν την παγκόσμια στρατιωτική και πολιτική κυριαρχία τους με κάθε κόστος».
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη και θα συνεχίσει να ενισχύει τις ναυτικές της δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής τους συνιστώσας, απέναντι σε αυτό που περιέγραψε ως μια κούρσα εξοπλισμών που προκαλείται από την Ουάσινγκτον.
«Με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της δήθεν υπάρχουσας ρωσικής απειλής και του περιορισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δορυφόροι τους αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία κοντά στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, στην Αρκτική και στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού», είπε.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους δηλώνουν ανοιχτά τα σχέδιά τους να αναπτύξουν πυραύλους μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς στις λεγόμενες προωθημένες ζώνες».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι οι συμμαχίες τους στον Ειρηνικό, όπως η εταιρική σχέση AUKUS με τη Βρετανία και την Αυστραλία, αποσκοπούν στην εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας. Η AUKUS ανακοίνωσε πέρυσι ένα κοινό σχέδιο που θα παρέχει στην Αυστραλία πυρηνικά επιθετικά υποβρύχια από τις αρχές της δεκαετίας του 2030 για να αντιμετωπίσει τις φιλοδοξίες της Κίνας στον Ινδικό και Ειρηνικό.
«Με τις επιθετικές ενέργειές τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να επιτύχουν ένα απτό στρατιωτικό πλεονέκτημα, σπάζοντας έτσι την υπάρχουσα αρχιτεκτονική ασφάλειας και την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού Αλεξάντερ Μοϊσέγεφ ανέφερε στον Πούτιν ότι τέσσερα κινεζικά πλοία και 15 αεροπλάνα συμμετέχουν στις ασκήσεις με τις ρωσικές δυνάμεις.
Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε χθες ότι ο στόχος του είναι να εμβαθύνει «το επίπεδο του στρατηγικού συντονισμού μεταξύ του κινεζικού και του ρωσικού στρατού και να ενισχύσει την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται από κοινού στις απειλές ασφαλείας».
Οι ναυτικές ασκήσεις με την Κίνα αποτελούν μέρος πολύ μεγαλύτερων ρωσικών γυμνασίων που θα διαρκέσουν έως τις 16 Σεπτεμβρίου στον Ειρηνικό και τον Αρκτικό Ωκεανό, καθώς και στη Μεσόγειο, τη Βαλτική και την Κασπία Θάλασσα.
Ο Μοϊσέγεφ είπε στον Πούτιν ότι σε αυτά θα συμμετέχουν περισσότεροι από 90.000 Ρώσοι στρατιωτικοί, περισσότερα από 400 πλοία, 125 αεροσκάφη και περισσότερες από 7.500 μονάδες οπλισμού.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν καταπονηθεί σε ξηρά και θάλασσα τα τελευταία δυόμισι χρόνια από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ουκρανικές δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι υπερτερούν κατά πολύ σε ναυτική δύναμη πυρός, έχουν καταφέρει να επιφέρουν επιζήμια πλήγματα στον στόλο της Μόσχας στη Μαύρη Θάλασσα.
«Απειλή για την Ευρώπη» η μεταφορά ιρανικών πυραύλων στη Μόσχα
Η Ρωσία έχει παραλάβει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν και θα τους χρησιμοποιήσει πιθανώς στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, προειδοποιώντας ότι η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης απειλεί ευρέως την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Ο Μπλίνκεν μιλώντας κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Λονδίνο, πριν επισκεφθεί το Κίεβο μαζί με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον, προειδοποίησε κατ’ ιδίαν το Ιράν ότι η αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία «συνιστούν δραματική κλιμάκωση».
«Η Ρωσία έχει λάβει τώρα αποστολές με αυτούς τους βαλλιστικούς πυραύλους και πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες στην Ουκρανία, εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μπλίνκεν, επικαλούμενος πληροφορίες που, όπως είπε, έχουν μοιραστεί με τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.
Η προμήθεια ιρανικών πυραύλων επιτρέπει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει περισσότερο το οπλοστάσιό της για στόχους που βρίσκονται πιο μακριά από τη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Μπλίνκεν.
«Αυτή η εξέλιξη και η αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και καταδεικνύει πώς η αποσταθεροποιητική επιρροή του Ιράν φτάνει πολύ πέρα από τη Μέση Ανατολή».
Η Ρωσία μοιράζεται επίσης τεχνολογία με το Ιράν, μεταξύ άλλων σε πυρηνικά θέματα, πρόσθεσε.
Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν θα περιλαμβάνουν την αεροπορική εταιρεία Iran Air, ενώ και άλλες χώρες αναμένεται να ανακοινώσουν νέες κυρώσεις, δήλωσε ο Μπλίνκεν.
Κοινή δήλωση Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας
Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας καταδίκασαν έντονα τις μεταφορές ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία και θα συνεργαστούν προς την κατεύθυνση της επιβολή κυρώσεων στην αεροπoρική εταιρεία Iran Air ως αποτέλεσμα, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η πράξη αυτή είναι μια κλιμάκωση εκ μέρους και των δύο, του Ιράν και της Ρωσίας και μια απευθείας απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση και των τριών χωρών που κοινοποίησε το υπουργείο.
Οι τρεις χώρες θα προχωρήσουν άμεσα σε πρωτοβουλίες για να ακυρώσουν τις διμερείς συμφωνίες με το Ιράν στον τομέα των αερομεταφορών, καλώντας το Ιράν να διακόψει άμεσα κάθε είδους υποστήριξη του προς την Ρωσία στον πόλεμό της με την Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν χθες ότι η παράδοση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη Ρωσία θα συνιστούσε “δραματική κλιμάκωση” της υποστήριξης της Τεχεράνης στη Μόσχα στον πόλεμο στην Ουκρανία και αυτό θα μπορούσε να έχει “σοβαρές συνέπειες”.
“Είμαστε απίστευτα ανήσυχοι από τις πληροφορίες αυτές”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ. “Οποιαδήποτε μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία θα συνιστούσε μια δραματική κλιμάκωση της υποστήριξης του Ιράν στη Ρωσία κατά της Ουκρανίας”, τόνισε.
“Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι ήμασταν έτοιμοι να επιβάλουμε σημαντικές συνέπειες”, είπε ο εκπρόσωπος, χωρίς να διευκρινίσει ποια μέτρα θα μπορούσαν να λάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή οι σύμμαχοί τους εναντίον του Ιράν.
Χθες δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν
Πάντως, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους.
Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος είχε διαψεύσει τις αναφορές αυτές νωρίτερα, χαρακτηρίζοντάς αυτές “ψυχολογικό πόλεμο”. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισε τις πληροφορίες “αξιόπιστες”.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν τους ευρωπαίους συμμάχους τους για την παράδοση ιρανικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς στη Ρωσία την ώρα που η Μόσχα εντείνει τις επιθέσεις κατά των υποδομών της Ουκρανίας.
Το Κρεμλίνο δεν διέψευσε ότι το Ιράν το προμήθευε με τέτοιους πυραύλους, σημειώνοντας ότι η Ρωσία αναπτύσσει όπως εκείνη κρίνει τις σχέσεις της με την Τεχεράνη, κυρίως στους “πιο ευαίσθητους” τομείς, αν και η Τεχεράνη, από την πλευρά της, διαβεβαίωσε ότι δεν παραδίδει όπλα στη Μόσχα.
“Προπαγάνδα” χαρακτηρίζει η Τεχεράνη τις αναφορές
Τα δημοσιεύματα περί μεταφοράς ιρανικών όπλων στη Ρωσία δεν είναι παρά «απεχθής προπαγάνδα» για να αποκρυβεί η στρατιωτική στήριξη που παρέχουν οι δυτικές χώρες στο Ισραήλ, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, αφού πολλές χώρες της Δύσης προανήγγειλαν την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.
«Η δημοσίευση αυτών των ψευδών και παραπλανητικών αναφορών περί μεταφοράς ιρανικών όπλων σε ορισμένες χώρες είναι απλώς απεχθής προπαγάνδα για να κρύψουν τη μεγάλη, παράνομη, ένοπλη υποστήριξη των ΗΠΑ και ορισμένων Δυτικών χωρών στη γενοκτονία της Γάζας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Νασέρ Καναανί, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Ο εκπρόσωπος δεν έκανε καμία αναφορά στις νέες κυρώσεις.
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε σήμερα ότι η Ρωσία παρέλαβε από το Ιράν βαλλιστικούς πυραύλους και πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία εντός των επόμενων εβδομάδων, προειδοποιώντας ότι η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Εκτός από τις ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία ανέφεραν ότι θα επιβάλουν νέες κυρώσεις στο Ιράν.
«Ορισμένες Δυτικές χώρες αυτοπροβάλλονται ως προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στηρίζουν την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών αλλά στέλνουν κάθε είδος όπλου για να στηρίξουν τα εγκλήματα πολέμου του σιωνιστικού καθεστώτος», δηλαδή του Ισραήλ, πρόσθεσε ο Καναανί στην ανάρτησή του.
Η Ρωσία είναι κοντά στο να υπογράψει νέα διμερή συνθήκη με το Ιράν
Η Ρωσία βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών για την υπογραφή σύντομα μιας νέας διμερούς συνθήκης με το Ιράν, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο σημερινές δηλώσεις του κορυφαίου αξιωματούχου σε θέματα ασφαλείας Σεργκέι Σοϊγκού.
«Προσβλέπουμε στην επικείμενη σύναψη μιας νέας βασικής διακρατικής συνθήκης. Ολοκληρώνουμε τις εσωτερικές διαδικασίες που απαιτούνται για την προετοιμασία των εγγράφων προς υπογραφή από τους προέδρους», δήλωσε ο Σοϊγκού.
Η Ρωσία έχει καλλιεργήσει στενότερους δεσμούς με το Ιράν και άλλα εχθρικά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες κράτη, όπως η Βόρεια Κορέα, στα δυόμισι χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Ρωσία έχει δηλώσει εδώ και αρκετό καιρό ότι σκοπεύει να υπογράψει μια σημαντική συνθήκη εταιρικής σχέσης με την Ισλαμική Δημοκρατία, αλλά η δήλωση του Σοϊγκού ήταν η ισχυρότερη ένδειξη ότι μια τέτοια συμφωνία επίκειται.