Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ετοιμάζει το δικό του σχέδιο για την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς «τμήματος των ουκρανικών εδαφών» στη Μόσχα.
Αυτό αναφέρει σήμερα, 9 Σεπτεμβρίου, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, επικαλούμενη δικές της πηγές κοντά στο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD).
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, που θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο «καγκελάριος της ειρήνης», έχει εντείνει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός διπλωματικού σχεδίου μετά την πρόσφατη ήττα του SPD στις εκλογές στη Σαξονία και τη Θουριγγία. Το πρωτοφανές υψηλό επίπεδο υποστήριξης προς το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, καθώς και τη συντηρητική αριστερή Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW), που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός και έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ώθησε τον Σολτς να «παίξει το χαρτί της Ουκρανίας» και να ζητήσει την υποστήριξη του εκλογικού σώματος που επιμένει σε διάλογο μεταξύ δυτικών χωρών και Ρωσίας.
«Έκπληκτος από τα καταστροφικά εκλογικά αποτελέσματα στη Θουριγγία και τη Σαξονία, και ανήσυχος από φήμες ότι η ήττα στις (επικείμενες εκλογές) στο Βρανδεμβούργο θα μπορούσε να τον αναγκάσει να παραιτηθεί, ο καγκελάριος αποφάσισε να παίξει το χαρτί της Ουκρανίας, προσπαθώντας να ξεφύγει από τη γωνία στην οποία οδηγήθηκε», σημειώνει το δημοσίευμα.
Εκτός από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο υποστήριξης του κυβερνώντος συνασπισμού, καθώς και τις συζητήσεις για πιθανή παραίτηση Σολτς, ένα επιπλέον κίνητρο για τον νυν καγκελάριο είναι η πίεση από την αντιπολίτευση Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις, σημειώνει η εφημερίδα.
Πηγές κοντά στο SPD τόνισαν ότι το σχέδιο του αρχηγού της γερμανικής κυβέρνησης θα μπορούσε να γίνει ανάλογο των συμφωνιών του Μινσκ, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να περιλαμβάνουν διατάξεις για εδαφικές παραχωρήσεις από την Ουκρανία.
Εξάλλου, ο Σολτς δήλωσε ότι ήταν υπέρ της συμμετοχής της Ρωσίας στη δεύτερη «σύσκεψη κορυφής για την ειρήνη» (η πρώτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία τον Ιούνιο, βασίστηκε στη “φόρμουλα της ειρήνης” Βολοντιμίρ Ζελένσκι, που απορρίφθηκε από τη Μόσχα). Σύμφωνα με τον καγκελάριο, στη σύγκρουση για την Ουκρανία «ήρθε η στιγμή να συζητήσουμε πώς να φτάσουμε σε ειρήνη».