Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
-1.1 C
Ioannina

Επιβεβαιώνει ο Τσελίκ τουρκική «σφήνα» στις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις και στην Ανατολική Μεσόγειο

Στον απόηχο της συνάντησης μεταξύ Ερντογάν και Σίσι – έπειτα από 12 χρόνια – ο Ομέρ Τσελίκ επιβεβαιώνει τις ανησυχίες σε σχέση με αυτή τη συνάντηση, καθώς σε συνέντευξή του έβαλλε κατά της Ελλάδας, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το «κενό» της Τουρκίας για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα στη Μεσόγειο.

«Ξέρετε το τι γινόταν στην Ελλάδα, όταν υπήρχε απόσταση στις σχέσεις μας με την Αίγυπτο, η Ελλάδα υπέγραφε μια σειρά από συμφωνίες για θέματα που αφορούσαν τη Μεσόγειο και προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί το κενό της Τουρκίας προς όφελός της, να εκμεταλλευτεί το ψυχρό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου προς όφελός της. Αλλά είναι ενδιαφέρον αυτό που είχαμε πει και εκείνη την εποχή. Στην πραγματικότητα, αυτό το πλαίσιο μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας ήταν κάτι που ήταν εις βάρος της Αιγύπτου», πρόσθεσε.

Παρά την εμπορική έκρηξη μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου και το γεγονός ότι η Αίγυπτος έχει γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στην Αφρική, το πρωταρχικό κίνητρο για την Τουρκία να αναθερμάνει τις σχέσεις είναι τα συμφέροντά της για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφεραν αναλυτές στον ιστότοπο Middle East Eye.

Η Τουρκία επιδιώκει να υπογράψει μια συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων με την Αίγυπτο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η Αίγυπτος επί του παρόντος παραμένει επιφυλακτική στο να αποξενώσει τους συμμάχους της στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς θεωρείται ότι συναινεί στις τουρκικές διεκδικήσεις για τα θαλάσσια σύνορά της.

Ένας από τους στόχους της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι να διασφαλίσει ότι η διαμάχη με την Ελλάδα θα παραμείνει διμερής και δεν θα μετατραπεί σε ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, όπως φαίνεται με τη συμμαχία μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στο Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου η οποία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης γεωπολιτικής συμμαχίας κατά της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Χαλίντ Φουάντ, ειδικό σε θέματα ενέργειας και γεωπολιτικό αναλυτή.

Η Αίγυπτος απέκλεισε την Τουρκία όταν ίδρυσε το φόρουμ το 2020, με αποτέλεσμα η τελευταία να προσπαθήσει να χτίσει γέφυρες με το Κάιρο για να διατηρήσει τα συμφέροντά της.

«Η Τουρκία επιδιώκει να διαλύσει αυτή τη συμμαχία και να σπάσει την απομόνωσή της στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο να διατηρήσει την ιστορική σύγκρουση με την Ελλάδα ως διμερές μόνο ζήτημα», είπε ο Φουάντ στο MEE.

Η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνίες θαλάσσιας οριοθέτησης με τη Λιβύη ενώ η Ελλάδα υπέγραψε παρόμοια συμφωνία με την Αίγυπτο ενισχύοντας τη θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, ακόμη και αν η Αίγυπτος υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία, δεν θα συμφωνήσει σε τίποτα που έρχεται σε αντίθεση με τη συμμαχία της με την Ελλάδα, λένε αιγυπτιακές πηγές.

«Η συμμαχία με την Ελλάδα παραμένει κεντρική στους υπολογισμούς της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία, από την οπτική της Αιγύπτου, παρέχει δύναμη και ισορροπία στην περιφερειακή επιρροή σε σύγκριση με την Τουρκία».

Τσελίκ κατά Νίκου Δένδια

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος AKP κατήγγειλε επίσης την πολιτική της Αθήνας επί Δένδια, παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως μια χώρα που, εν μέσω ανησυχιών και στρατηγικών αντεκδικήσεων, απλώς επιχειρούσε να ενοχλήσει την Τουρκία. Ο Τσελίκ υπογραμμίζει ότι πιθανές συμφωνίες της Αιγύπτου με την Τουρκία θα είναι στη στρατηγική «win-win», ενώ εκείνες που έγιναν με την Ελλάδα ήταν ζημιογόνες για το Κάιρο.

«Η Αίγυπτος, κάνοντας αυτές τις συμφωνίες με την Τουρκία, έχει μεγαλύτερο πεδίο όσον αφορά αυτούς τους τομείς. Όταν έκανε αυτές τις συμφωνίες με την Ελλάδα, περιορίστηκε το εύρος της. Τώρα η δουλειά καταλαγιάζει, είναι μια σχέση ‘καζάν-καζάν’ (win-win) τόσο για την Τουρκία όσο και για την Αίγυπτο από αυτή την άποψη. Εγώ μάλιστα είχα κάνει και τότε μια δήλωση, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, τότε υπήρχε ο Δένδιας κλπ., όπου επί 6 μήνες με όποιον σύναπτε σχέσεις η Τουρκία, με όποιον είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες, όποιον επισκεπτόταν αμέσως πήγαινε εκεί. Όλη του η δουλειά ήταν να κάνει αυτό το πράγμα».

Πηγή: Topontiki.gr

Hot this week

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Ο Τασούλας, η συναίνεση που χάνεται και ο στόχος της αυτοδυναμίας

H επιλογή Τασούλα έγινε δεκτή με σχεδόν πάνδημη απόρριψη από τα κόμματα στα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας

Σερσέ λα φαμ…

«Η εξουσία είναι καλό αφροδισιακό», έλεγε ο Χιου Χέφνερ, εκδότης της επιθεώρησης «Playboy», για να δηλώσει την εξουσία ανδρών επί γυναικών...

Έρχονται «πράσινες» αυξήσεις έως 20 % στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια τον Μάιο

Ο λόγος είναι η εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου της ΕΕ για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα και θείου της επιβατηγού ναυτιλίας στη Μεσόγειο

Topics

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Ο Τασούλας, η συναίνεση που χάνεται και ο στόχος της αυτοδυναμίας

H επιλογή Τασούλα έγινε δεκτή με σχεδόν πάνδημη απόρριψη από τα κόμματα στα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας

Σερσέ λα φαμ…

«Η εξουσία είναι καλό αφροδισιακό», έλεγε ο Χιου Χέφνερ, εκδότης της επιθεώρησης «Playboy», για να δηλώσει την εξουσία ανδρών επί γυναικών...

Έρχονται «πράσινες» αυξήσεις έως 20 % στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια τον Μάιο

Ο λόγος είναι η εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου της ΕΕ για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα και θείου της επιβατηγού ναυτιλίας στη Μεσόγειο

Cantucci, τα παραδοσιακά γλυκά παξιμαδάκια της Τοσκάνης, με ολόκληρα αμύγδαλα

Μια πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή από την παραδοσιακή κουζίνα της Τοσκάνης

Ερντογάν: Χαιρετίζει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και διαβεβαιώνει πως η Τουρκία «στέκεται στο πλευρό της Γάζας»

Στο μήνυμα ο πρόεδρος της Τουρκίας χαιρετίζει «τον ηρωικό λαό και τα γενναία τέκνα της Γάζας που υπερασπίζονται με θάρρος τα εδάφη και τις ελευθερίες τους»
spot_img

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img