Όπως είναι γνωστό, από το βήμα της 88ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στα μέτρα που ανακοίνωσε συμπεριέλαβε και την αύξηση του ειδικού τέλους ανά επιβάτη για όσους κάνουν κρουαζιέρα.
«Η κρουαζιέρα έχει επιβαρύνει πάρα πολύ τη Σαντορίνη και τη Μύκονο. Γι’ αυτό και προχωρούμε σε παρεμβάσεις, όπως το τέλος κρουαζιέρας. Θα είναι σημαντικό, μπορώ να σας πω από τώρα ότι θα είναι 20 ευρώ για τους μήνες τους δύσκολους, την υψηλή σεζόν. Ένα μέρος των χρημάτων αυτών θα επιστρέφει στις τοπικές κοινωνίες για σημαντικά έργα υποδομής», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Εξήγησε, δε, ότι το μέτρο – και το ποσό – θα είναι υψηλότερο σε Σαντορίνη και Μύκονο και χαμηλότερο στα υπόλοιπα λιμάνια που δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα υπερτουρισμού ενώ θα κλιμακώνεται ανάλογα με τη χρονική περίοδο.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα υπάρξει και περιορισμός στον αριθμό των επισκεπτών στα νησιά από κρουαζιερόπλοια, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν γίνεται κάποιος ο οποίος πηγαίνει στην Σαντορίνη και πληρώνει 1.000 ή 2.000 ευρώ, γιατί υπάρχουν και τέτοιες τιμές, το βράδυ το δωμάτιο, να αισθάνεται ότι δεν απολαμβάνει έναν προορισμό από τον οποίον επωφελείται κάποιος ο οποίος βγαίνει για τρεις, τέσσερις ώρες, με αμφίβολο, κατά την άποψη μου, οικονομικό αποτύπωμα για την τοπική οικονομία» και προανήγγειλε ταχιστα αντίστοιχα μέτρα.
Η συγκεκριμένη εξαγγελία, ωστόσο, φαίνεται ότι ανοίγει ζητήματα για τους τουριστικούς πράκτορες που ασχολούνται με τον τομέα της κρουαζιέρας στη χώρα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι ο προβληματισμός τους εντοπίζεται σε δύο σημεία:
- το πρώτο αφορά στο ύψος του ειδικού τέλους για τα δύο δημοφιλή νησιά, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπολόγιζαν ότι αυτό θα διαμορφωνόταν κοντά στα 10 ευρώ και όχι το διπλάσιο.
- το δεύτερο, ωστόσο, φαίνεται ότι είναι πιο σημαντικό και αφορά στον προγραμματισμό των εταιρειών κρουαζιέρας, ο οποίος πηγαίνει ως και δύο χρόνια πίσω. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμούν ότι αν τα μέτρα εφαρμοστουν από το 2025, τότε ίσως υπάρξουν προβλήματα και ως εκ τούτου ζητούν κλιμακωτή εφαρμογή τους.
Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να βρει… ισορροπίες και σε αυτό το ζήτημα.
Διαβάστε επίσης
Μάριο Ντράγκι: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει «υπαρξιακή πρόκληση» – Τάσσεται υπέρ έκδοσης ευρω-ομολόγων
Ο Χατζηδάκης ανακοίνωσε 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων – Ποιες κατηγορίες αφορούν (PDF)
Χατζηθεοδοσίου για μέτρα Μητσοτάκη: «Δεν άκουσα ούτε μία πρόταση που να αφορά το σήμερα» (Video)