Στάση εργασίας πραγματοποιούν την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο, λόγω των πολλών και δυσεπίλυτων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το προσωπικό εδώ και δεκαετίες.
Αναλυτικά η στάση εργασίας έχει προγραμματισθεί από τις 9 έως τις 11 το πρωί, όπου οι υγειονομικοί θα συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στην είσοδο του νοσοκομείου.
Το προεδρείο του σωματείου εργαζομένων, καταγγέλλει ότι στο Θριάσιο παραμένουν κενές 210 οργανικές θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, περισσότεροι από 300 συμβασιούχοι παραμένουν σε εργασιακή ομηρία, ενώ εξακολουθεί να μην υπάρχει μαγνητικός τομογράφος και ψηφιακός μαστογράφος.
Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι οι ελλείψεις είναι σχεδόν σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου. Αναλυτικά:
Στις Α και Β Παθολογικές κλινικές, μετά από κάθε εφημερία, 2 ή 3 γιατροί έχουν την ευθύνη για περισσότερους από 60 ασθενείς διασκορπισμένους σε 3 διαφορετικούς ορόφους του νοσοκομείου,
στην Πνευμονολογική έχουν απομείνει μόνο 4 ειδικευμένοι γιατροί και στην Παιδιατρική κλινική παραμένουν κενές 4 οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών.
Στα νοσηλευτικά τμήματα 2 ή 3 νοσηλευτές ανά βάρδια έχουν την ευθύνη για 30 ή περισσότερους ασθενείς (45 ασθενείς στην Ορθοπαιδική) ενώ στη Μαιευτική οι μαίες δεν επαρκούν για την ασφαλή
στελέχωση της κλινικής και του Μαιευτηρίου σε όλες τις βάρδιες.
Παρόμοια είναι η υποστελέχωση στις ΜΕΘ και ΜΑΦ, – όπου παραβιάζεται ακόμη και η πρόσφατη υπουργική απόφαση για τη στελέχωση τους, στα ΤΕΠ – όπου σε κάθε εφημερία, οι εργαζόμενοι
«τρέχουν και δε φτάνουν», καθώς και στα ΤΕΙ και τη ΜΤΝ.
Λόγω των ελλείψεων προσωπικού, λειτουργούν μόνο 7 από τις 13 χειρουργικές αίθουσες και εκατοντάδες ασθενείς είναι σε πολύμηνη αναμονή για επέμβαση ενώ στους εργαζόμενους του Χειρουργείου – Αναισθησιολογικού και της ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων οφείλονται δεκάδες ημέρες ανάπαυσης.
Στο Μικροβιολογικό – Βιοχημικό, Αιματολογικό και Παθολογοανατομικό Εργαστήρια δεν επαρκούν οι υπάρχοντες γιατροί για την ασφαλή λειτουργία, ενώ όπως και στο τμήμα Φυσικοθεραπείας μεγάλο μέρος του προσωπικού είναι συμβασιούχοι.
Το Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα, εκτός από τις ελλείψεις σε ιατρικό και παραιατρικό προσωπικό, εξακολουθεί να μην διαθέτει μαγνητικό τομογράφο και ψηφιακό μαστογράφο, με αποτέλεσμα χιλιάδες
συνάνθρωποι, ακόμη και νοσηλευόμενοι ασθενείς, να αναγκάζονται να πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για τις εξετάσεις.
Στην Αιμοδοσία εργάζονται μόνο 3 ειδικευμένοι γιατροί, που δεν επαρκούν για τις ανάγκες, ενώ σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό και παραιατρικό προσωπικό παραβιάζεται η υπουργική
απόφαση για την ασφαλή στελέχωση και λειτουργία και έχουν περιορισθεί οι ημέρες και ώρες αιμοδοσίας.
Στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία, δεν έχουν αντικατασταθεί οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτήθηκαν ή μετακινήθηκαν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και οι ελλείψεις στα αντίστοιχα τμήματα καλύπτονται προσωρινά με συμβασιούχους συναδέλφους.
Δραματική εικόνα και στα Κέντρα Υγείας
Το προεδρείο του σωματείου τονίζει πως ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στα κέντρα υγείας της περιοχής:
Στο 1ο και 2ο Κέντρα Υγείας Ελευσίνας λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων και παραμένουν κενές 46 οργανικές θέσεις προσωπικού.
Στο 1ο και 2ο Κέντρα Υγείας Μεγάρων λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων και παραμένουν κενές 20 οργανικές θέσεις προσωπικού.
Στο Κέντρο Υγείας Ασπροπύργου υπάρχουν μόνο 6 γιατροί και ελάχιστο προσωπικό, με αποτέλεσμα να λειτουργεί μόνο πρωινά τις καθημερινές ενώ στη Μάνδρα εξακολουθεί να μην υπάρχει Κέντρο Υγείας.
Διαβάστε επίσης
Επιστροφή στα θρανία: Τα καρδιοχτύπια, η ανησυχία και ο ρόλος της οικογένειας
Το παρεξηγημένο τρόφιμο που αποδεικνύεται εκπληκτική υπερτροφή για τους διαβητικούς
Συναγερμός στις ΗΠΑ: Ασθενής μολύνθηκε από τη γρίπη των πτηνών χωρίς επαφή με ζώο