Ο “Tinder Swindler” (‘Απατεώνας του Tinder’) είναι σταθερά μεταξύ των δέκα δημοφιλέστερων προϊόντων του Netflix, από τις 2 Φεβρουαρίου. Ημέρα που έκανε πρεμιέρα η ιστορία των θυμάτων ενός άνδρα που εξαπατά συστηματικά και επί σειρά ετών γυναίκες, τις οποίες γνωρίζει μέσω του Tinder, προκειμένου να ζει μεγάλη ζωή -με τα 10 εκατομμύρια των ευρώ/δολαρίων και όποιων άλλων νομισμάτων έχει πάρει από εκείνες και δεν έχει επιστρέψει ούτε λεπτό.
ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Ο TINDER SWINDLER;
Σύμφωνα με άρθρο του news247.gr, το Magazine επικοινώνησε με δικηγόρο που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, καθώς όπως διευκρίνισε δίνει γενικές πληροφορίες, επί παρόμοιων υποθέσεων “και πάντα βάσει του τι ισχύει στην ελληνική πραγματικότητα και την έννομη τάξη. Χωρίς στοιχεία φακέλου και δικογραφία που έχει σχηματιστεί, δεν μπορούμε να μιλάμε με ακρίβεια”.
Οι γυναίκες που έδιναν τα χρήματα που ζητούσε ο Tinder Swindler, με την υπόσχεση ότι θα τα επιστρέψει “τα έδιναν χωρίς κάποια υποχρέωση τους -ήταν αχρεωστήτως καταβληθέντα. Συναίνεσαν εν απόλυτη ελευθερία για να τα δώσουν”.
Μπορούν να τα πάρουν πίσω;
“Θα πρέπει να αποδείξουν πως έπεσαν θύματα απάτης. Όχι απάτης ταυτότητας. Αυτό είναι πλαστογράφηση δημοσίου εγγράφου και ως εκ τούτου, το κράτος του οποίου έχει πλαστογραφήσει το διαβατήριο ή την ταυτότητα, μπορεί να τον κυνηγήσει”.
Η -κάθε- γυναίκα που δάνεισε χρήματα, τα οποία δεν πήρε ποτέ πίσω, τι μπορεί να κάνει;
“Θα χρειαστεί να καταγγείλει και να αποδείξει ότι ναι μεν, του τα έδωσε με πλήρη συναίνεση (δεν εκβιάστηκε), αλλά για λόγους που δεν υφίστανται. Να αποδείξει πως έπεσε θύμα απάτης”, κάτι που τα θύματα του μπορούν να κάνουν πολύ εύκολα. Εννοώ αρκεί να εμφανίσουν τα μηνύματα που αντάλλασσαν με τον… όπως τον λένε που εξακολουθεί να προκαλεί -με σχόλια όπως “μόνο ιδιωτικά τζετ” και τον ίδιο να απολαμβάνει τα πιο άνετα αεροπορικά ταξίδια.
Εφόσον η εξαπάτηση ήταν κάτι που έκανε συστηματικά, ευσταθεί η κατηγορία της απάτης. Ποια είναι τα βήματα που οφείλουν να κάνουν τα θύματα του, για να πάρουν τα χρήματα που τους χρωστά πίσω;
“Κατ’ αρχάς, για να τα πάρουν πίσω, θα πρέπει εκείνος να τα έχει στην κατοχή του” κάτι που μάλλον είναι απίθανο. “Πρόκειται για δυο διαφορετικά δικαστήρια. Το πρώτο είναι το ποινικό, ώστε να καταδικαστεί ως απατεώνας που εξαπάτησε τη γυναίκα που κάνει τη μήνυση.
Μετά είναι το αστικό. Με αγωγή στα πολιτικά δικαστήρια, η γυναίκα λέει πως έδωσε 50.000 ευρώ -πρέπει να αποδείξει πως δεν επρόκειτο για δάνειο- και τα θέλει πίσω. Καθώς θα έχει βγει η απόφαση του ποινικού δικαστηρίου -πως είναι απατεώνας- και θα έχει αποδειχθεί ότι η γυναίκα έδωσε τα χρήματα χωρίς να έχει κάποια σχετική υποχρέωση (σ.σ. τα θύματα του έχουν στη διάθεση τους μηνύματα και ηχητικά με υποσχέσεις ότι θα επιστρέψει τα ποσά -όπως έχουν και διάφορες τραπεζικές μεταφορές που φυσικά είναι πλαστές), μπορεί να δικαιωθεί.
Το δεδομένο είναι πως πρόκειται για δύσκολους δικαστικούς αγώνες”.
Τα θύματα που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ, έκαναν λογαριασμό στο GoFundMe κι έχουν ως στόχο να συγκεντρώσουν 715.000 ευρώ, όσα έδωσαν και οι τρεις στον πρωταγωνιστή της ιστορίας.