«Βρίσκομαι ξανά μαζί σας αποφασισμένος να τιμήσω την εμπιστοσύνη σας. Κάνοντας πράξη τις δεσμεύσεις για τις οποίες οι πολίτες μας επέλεξαν, ώστε το 2027 να βρει μια Ελλάδα με ευημερία στην κάθε γωνιά της και στον κάθε πολίτη της», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη στην καθιερωμένη ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
«Εχουμε μπροστά μας τρία χρόνια καθαρής διαδρομής. Είμαι εδώ πολύ πιο έμπειρος, οπλισμένος με τη γνώση από τη διαχείριση κρίσεων και δοκιμασιών που περάσαμε μαζί. Πολέμους, ενεργειακές προκλήσεις και εμπόδια που μας έκαναν πιο δυνατούς. Είμαι εδώ να τιμήσω την εμπιστοσύνη σας», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του, θυμίζοντας στο ακροατήριο τις δεσμεύσεις του που υλοποιήθηκαν στον ένα χρόνο που μεσολάβησε από την προηγούμενη ΔΕΘ.
«Ο δρόμος της Εθνικής προόδου έχει ανοίξει και θα τον τρέξουμε γρήγορα. Ξεκινήσαμε τις μεταρρυθμίσεις με την αύξηση μισθών και τη μείωση της ανεργίας», πρόσθεσε.
»Είπαμε ότι θα πετύχουμε σύντομα την επενδυτική βαθμίδα και την πετύχαμε. Αυξήσαμε τις αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων, τις συντάξεις, φέραμε επάνοδο τριετιών. Όλα έγινα πράξη, όχι με δανεικά, αλλά με συνετή πολιτική πάνω σε υγιή θεμέλια».
«Μόνο τη χρονιά που μας πέρασε έγιναν 10.000 μόνιμοι διορισμοί, σχεδόν 40.000 από το 2019. Προσλάβαμε 500.000 επιπλέον απασχολούμενους από το 2019. Δεσμεύτηκα ότι θα στηριχτεί το ΕΣΥ. Σας είχα πει ότι θα λάβουμε μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και το κάναμε παρά το πολιτικό κόστος. Ενα μικρό δείγμα είναι οι ταμειακές μηχανές συνδέθηκαν με τα POS», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Κάναμε τομές, όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια και η επιστολική ψήφος. Μετασχηματίστηκε ο δικαστικός χάρτης. Υλοποιήσαμε την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Αυξήθηκαν οι δηλωμένες υπερωρίες προστατεύοντας του εργαζόμενους από τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών. Η άμυνα απέναντι στην κλιματική κρίση απαιτεί τη συστράτευση όλων. Όποτε χρειάστηκε δεν διστάσαμε να φορολογήσουμε τα υπερκέρδη για να θωρακίσουμε τους πολίτες από την ακρίβεια», ανέφερε στον σύντομο «απολογισμό του 2024», όπως τον χαρακτήρισε.
«Ζητούμενο η ένταση της ανάπτυξης»
«Το ζητούμενο τώρα είναι η ένταση της ανάπτυξης», επισήμανε θέτοντας τον επόμενο στόχο της κυβέρνησης. «Ζητούμενο και η διανομή της όχι μόνο σε όλα τα κοινωνικά στρώματα αλλά και στις περιφέρειες», πρόσθεσε.
Αναλυτικά τα μέτρα, ο «πλήρης οδικός χάρτης για το μέλλον»:
1) Η σύζευξη της εθνικής ανάπτυξης με την άνοδο των εισοδημάτων των πολιτών
2) Η αύξηση της απασχόλησης των εργαζόμενων. Ιδίως στις γυναίκες και στους νέους
3) Η ανάγκη να βελτιώσουμε την παραγωγική και τεχνολογική ωριμότητα στην εργασία
4) Ακόμα ταχύτερη και δίκαιη πράσινη μετάβαση. Η καθαρή ενέργεια πρέπει να γίνει φθηνή ενέργεια. «Να φανεί στα τιμολόγια».
5) Μείωση παρενεργειών ανάπτυξης
6) Ισορροπημένη οργάνωση του δημοσίου χώρου
7) Αποτελεσματικότερη διαχείριση του δημογραφικού. Στήριξη νέων οικογενειών
8) Πρωτόγνωρες πιέσεις που ασκεί η κλιματική κρίση με φυσικές καταστροφές μεγαλύτερης έντασης από αυτές που γνωρίζαμε
9) Αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο που έχει θέσει η ΕΕ
«Δεν έχω μαζί μου κάποιο σάκο με αλόγιστες παροχές», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός ο οποίος ανακοίνωσε πως «από 01/01/2025, αυξάνονται 2 εκατ. συντάξεις».
Εν αναμονή του μέτρου – έκπληξη
Αν και λίγο – πολύ το πλαίσιο των μέτρων που θα αναγγείλει είναι γνωστό, εντούτοις όλοι αναμένουν από τον Κ. Μητσοτάκη να παρουσιάσει και ένα μέτρο – έκπληξη, το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ενδέχεται και να μην είναι οικονομικής φύσης.
Πάντως για την κυβέρνηση η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού θεωρείται ως σύνθημα επανεκκίνησης με ορίζοντα τριετίας.