Οι ΗΠΑ εντόπισαν αυξημένη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από κρίσιμες υποδομές με υποθαλάσσια καλώδια και πιστεύουν ότι η Ρωσία μπορεί να πραγματοποιήσει πιθανές επιχειρήσεις δολιοφθοράς με στόχο την απενεργοποίηση ενός κρίσιμου τμήματος της παγκόσμιας υποδομής, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN.
Η Ρωσία έχει δώσει έμφαση στη δημιουργία μιας ειδικής στρατιωτικής μονάδας, η οποία αναπτύσσει έναν τρομερό στόλο από πλοία, υποβρύχια και ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους. Η μονάδα, η «Κύρια Διεύθυνση Γενικού Επιτελείου για Έρευνα Βαθέων Θαλασσών», είναι γνωστή με το ρωσικό της ακρωνύμιο GUGI.
«Ανησυχούμε για την αυξημένη ρωσική ναυτική δραστηριότητα παγκοσμίως και ότι το σκεπτικό της Ρωσίας για την καταστροφή των υποθαλάσσιων υποδομών ζωτικής σημασίας των ΗΠΑ και των συμμάχων μπορεί να αλλάξει», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN. «Η Ρωσία συνεχίζει να αναπτύσσει ναυτικές δυνατότητες για υποθαλάσσιες δολιοφθορές κυρίως μέσω της GUGI, μιας αυστηρά φυλασσόμενης μονάδας που χειρίζεται πλοία, υποβρύχια και ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη».
Οι ΗΠΑ παρακολουθούν τακτικά ρωσικά πλοία που περιπολούν κοντά σε κρίσιμες θαλάσσιες υποδομές και υποθαλάσσια καλώδια συχνά μακριά από τις ρωσικές ακτές, είπε ο αξιωματούχος. Η ανησυχία των ΗΠΑ για τις υποθαλάσσιες επιχειρήσεις της μυστικής ρωσικής μονάδας δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν.
Τα υποθαλάσσια καλώδια αποτελούν μια κρίσιμη υποδομή για το Διαδίκτυο και των τηλεπικοινωνιών σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότερες επικοινωνίες και η κίνηση στο Διαδίκτυο «ταξιδεύουν» μέσω ενός τεράστιου δικτύου καλωδίων οπτικών ινών υψηλής ταχύτητας που είναι εγκατεστημένα κατά μήκος του πυθμένα του ωκεανού. Μια συντονισμένη επίθεση θα μπορούσε να διακόψει ιδιωτικές, κυβερνητικές και στρατιωτικές επικοινωνίες κατά μήκος τέτοιων καλωδίων, καθώς και να διαταράξει σημαντικά τη λειτουργία βιομηχανιών που βασίζονται σε τέτοιες επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοπιστωτικών αγορών και των προμηθευτών ενέργειας.
Τα υποθαλάσσια καλώδια μεταφέρουν επίσης τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Διοικητές σε περιπολικό σκάφος του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023 είπαν στο CNN ότι είχαν δει την αύξηση τέτοιας δραστηριότητας στα υποθαλάσσια καλώδια στη Βαλτική Θάλασσα τα τελευταία χρόνια.
Οι θάλασσες γύρω από τη Βόρεια Ευρώπη αποτελούν το επίκεντρο μιας τέτοιας ρωσικής στρατιωτικής επιτήρησης και δραστηριότητας. Πέρυσι, μια κοινή έρευνα από τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς της Σουηδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας και της Φινλανδίας διαπίστωσε ότι η Ρωσία διαθέτει στόλο κατασκοπευτικών πλοίων που επιχειρούν στα βόρεια ευρωπαϊκά ύδατα για πιθανή δολιοφθορά τόσο σε υποθαλάσσια καλώδια όσο και σε αιολικά πάρκα.
Χρησιμοποιώντας την ανάλυση δεδομένων, υποκλαπείσες ραδιοεπικοινωνίες και πηγές πληροφοριών, οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς παρακολούθησαν για αρκετά χρόνια περίπου πενήντα πλοία που δρούσαν στην περιοχή, χρησιμοποιώντας υποβρύχια επιτήρησης για να χαρτογραφήσουν τοποθεσίες για πιθανές επιθέσεις.
Η απειλητική δραστηριότητα της Ρωσίας πτοείται από τον συνεχιζόμενο πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Η ρωσική ηγεσία αποδίδει μεγάλη αξία στην GUGI, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο CNN, η οποία συνεχίζει να χρηματοδοτεί τη μονάδα ακόμη και ενώ διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία.
Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο CNN ότι οι ΗΠΑ θα θεωρούσαν οποιαδήποτε τέτοια δολιοφθορά υποθαλάσσιων υποδομών ως σημαντική κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας εκτός Ουκρανίας.
«Οποιεσδήποτε δραστηριότητες που καταστρέφουν την υποδομή του βυθού της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των υποθαλάσσιων καλωδίων, ειδικά σε περιόδους αυξημένης έντασης, κινδυνεύουν να παρεξηγηθούν και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακούσια κλιμάκωση», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN. «Οι ΗΠΑ θα ανησυχούσαν ιδιαίτερα για ζημιές στην κρίσιμη υποθαλάσσια υποδομή μας ή των συμμάχων μας».