Μια πανεύκολη συνταγή για σπιτική μαρμελάδα σύκο που θα απογειώσει τις γλυκές δημιουργίες σας (όπως τσιζκέικ, πίτες και μπισκότα) αλλά θα ταιριάξει υπέροχα και με αλμυρά σερβιρίσματα όπως μπρουσκέτες ή παξιμαδάκια με λευκά μαλακά τυριά, γραβιέρες και ξηρούς καρπούς.
Αποτελεί μια υγιεινή επιλογή για το πρωινό και μια τέλεια ιδέα για ένα δώρο που θα προσφέρετε σε φίλους ή οικοδεσπότες.
Υλικά για τη Συνταγή
400 γραμμάρια μαύρα σύκα φρέσκα, ώριμα
90 γραμμάρια ζάχαρη καστανή
60 γραμμάρια μέλι
1 γενναία πρέζα κανέλα
Χυμό από ½ λεμόνι
100 ml νερό
Εκτέλεση
1.Αρχικά πλύντε καλά τα σύκα εξωτερικά, αφαιρέστε το σκληρό κοτσανάκι και κόψτε τα στα τέσσερα. Ελέγξτε για τυχόν ζουζούνια.
2. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα βάλτε όλα τα υλικά, δηλαδή τα σύκα, τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα και τον χυμό λεμονιού.
3. Βράστε τα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 40 λεπτά, ρίχνοντας κατά διαστήματα λίγο νεράκι.
4. Μόλις δέσει η μαρμελάδα και είναι έτοιμη, αποσύρετε από τη φωτιά και πολτοποιήστε την με ένα ραβδομπλέντερ ή βαζοντάς την σε ένα μούλτι.
5. Αδειάστε την όσο είναι ζεστή σε αποστειρωμένα βάζα και διατηρήστε την στο ψυγείο.
Συμβουλή
Η συνταγή βγάζει 200 ml μαρμελάδας, οπότε αυξήστε ανάλογα για περισσότερη ποσότητα.