Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι εικόνες των τελευταίων ημερών με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό, και κυρίως στο λιμάνι του Βόλου.
Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος πραγματοποίησε αυτοψία στο Βελεστίνο όπου γίνεται η υγειονομική ταφή των ψαριών μίλησε στο OPEN.
«Ο Ιανός και ο Ντάνιελ αποτελούν την τεκμηρίωση της κλιματικής κρίσης. Υπάρχει πολύ μεγάλος προβληματισμός, πως επέδρασσε το γεωπεριβάλλον στο βιοπεριβάλλον στην θανάτωση των ψαριών. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που υπάρχουν συνολικά στην περιοχή, στον αέρα, στο νερό, στο έδαφος, στο υπέδαφος είναι θέματα που τα απιτιμούμε. Δεν είναι εύκολο να βγάλουμε συμπεράσματα. Είναι ένα πολύ σύνθετο σύστημα, το οποίο συγκροτεί μια συνθετότητα σε όλες τις κατηγορίες των επιπτώσεων και των καταστροφών», ανέφερε.
Ο κ. Λέκκας εξέφρασε τις επιφυλάξεις μάλιστα τις επιφυλάξεις του για τον χώρο που επιλέχθηκε να γίνει η υγειονομική ταφή, επισημαίνοντας πως για να εγκριθεί μία τοποθεσία και να θεωρηθεί κατάλληλη πρέπει να τηρούνται 32 όροι και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αμφίβολο κατά πόσο αυτό συμβαίνει.
Χαρακτήρισε δε την καύση «το άριστο μέτρο» για τέτοιες περιπτώσεις, σημειώνοντας πως σε επείγουσες διαδικασίες σαν τη συγκεκριμένη γίνονται και λάθη.