Από τις αρχές Μάιου, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας ζητούσε επανειλημμένα το Δήμο Βόλου, αλλά και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ενημέρωση για την ποιότητα των νερών του Παγασητικού κόλπου, αλλά δυστυχώς ουδείς ανταποκρίθηκε στο αίτημά του. Αναγκάστηκε, λοιπόν, να κάνει τις δικές του μετρήσεις προκειμένου να έχει εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής από τα μολυσμένα νερά της λίμνης Κάρλα, που εκβάλλονταν στον Παγασητικό κόλπο, χωρίς καμία επεξεργασία.
Τα παραπάνω αποκαλύπτει στο topontiki.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας (ΙΣΜ) Χρήστος Βενέτης τονίζοντας ότι όλοι γνώριζαν το πρόβλημα που επρόκειτο να ξεσπάσει μέσα στους θερινούς μήνες με την ανομβρία που έχει χτυπήσει κόκκινο. Ωστόσο κανείς από τους αρμόδιους δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για να μην μετατραπεί ο Παγασητικός σε ένα απέραντο νεκροταφείο ψαριών, με συνέπεια να καταστραφεί το περιβάλλον αλλά και η επιχειρηματική ζωή της τοπικής κοινωνίας. Ενδεικτικό του μεγέθους της καταστροφής είναι ότι ακόμα και διεθνή μέσα όπως το Reuters και ο Gurdian να κάνουν εκτενή ρεπορτάζ με τις αποκρουστικές εικόνες των εκατοντάδων τόνων νεκρών ψαριών που έχουν καλύψει τη θάλασσα του Βόλου.
«Στις αρχές του Μάιου δεχτήκαμε βροχή ερωτημάτων από κάτοικους αλλά και συναδέλφους μας που ανησυχούσαν για τους κίνδυνους φλεγμονών, ουρολοιμώξεων, δερματικών παθήσεων και άλλων νόσων εξαιτίας της υποβαθμισμένης ποιότητας των νερών της θάλασσας. Παρόλο που ζητήσαμε επανειλημμένα τόσο από την Περιφέρεια όσο και από το Δήμο Βόλου να γίνονται ανά 15 μέρες μετρήσεις για την ποιότητα των νερών δυστυχώς δεν έγινε τίποτα», μας είπε ο πρόεδρος του ΙΣΜ και συνέχισε: «Μάλιστα τότε, στην εκπομπή Περισκόπιο της ΕΡΤ 3, ζήτησα από την Αντιπεριφερειάρχη Αννα Μαρία Παπαδημητρίου να γίνονται συνέχεις μετρήσεις για τα βαρέα μέταλλα και τα μικρόβια. Αργότερα σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Βόλου, ως ΙΣΜ ζητήσαμε και από το Δήμο να κάνει τις ανάλογες μετρήσεις. Όχι μόνο δεν εισακουστήκαμε αλλά λοιδορηθήκαμε και μας κατηγόρησαν ότι κάνουμε κακό στον τουρισμό».
Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας με δικά του έξοδα έκανε μετρήσεις στις περιοχές Άλικες και την παραλία Αναυρο αλλά και στη σήραγγα απορροής της λίμνης Κάρλας.
«Στις Άλικες και στην Αναυρο τα νερά ήταν καλά. Όμως στη σήραγγα απορροής της Κάρλας βρήκαμε υψηλό μικροβιακό φορτίο αλλά και βαρέα μέταλλα όπως νικέλιο, χρώμιο και μόλυβδο».
Ο ΙΣΜ πρότεινε ξανά να γίνονται μετρήσεις της ποιότητας των υδάτων του Παγασητικού, που αφορούν όλο το φάσμα της ρύπανσης και να δημοσιοποιούνται ανά 15 μέρες.
Επίσης προειδοποίησε ότι ο αγωγός απορροής υδάτων της λίμνης Κάρλας στον Παγασητικό κόλπο, δυνητικά θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα και ότι θα έπρεπε να παρακολουθείται στενά.
«Προτείναμε επίσης να γίνει ένα φιλτράρισμα, κυρίως για τα φερτά υλικά, με κροκάλες σε διάφορα σημεία του αγωγού, με ασήμαντο κόστος και σε ελάχιστο χρόνο. Το επεσήμανε ξανά πριν από 15 μέρες όταν είδαμε τα πρώτα νεκρά ψάρια να έρχονται από τη λίμνη Κάρλα», είπε στο topontiki.gr ο πρόεδρος του ΙΣΜ Χρήστος Βενέτης και συνέχισε: «Δυστυχώς ο ΙΣΜ λοιδορήθηκε για άλλη μια φορά και έγινε αποδέκτης απαράδεκτων σχολίων. Αφελώς, θεωρούσαν ότι το πρόβλημα λύθηκε με δύο μετρήσεις που έκαναν τόσο η Περιφέρεια όσο και ο Δήμος… και ο γάιδαρός τους ήταν δεμένος. Κρύψανε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Όσο για το Δήμο Βόλου. Ο Δήμαρχος βρίζει τους πάντες και έκανε μια βόλτα με καΐκι για να δείξει τα νεκρά ψάρια και να διαμαρτυρηθεί -όπως κάνει μονίμως χωρίς να αναλαμβάνει καμία ευθύνη- ενώ τον είχαμε προειδοποιήσει για τους κίνδυνους αυτούς».
Οι εικόνες αποκάλυψης στον Παγασητικό Κόλπο -σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΜ-, δυστυχώς επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους τους…