Κλίμα διχασμού και εικόνα διάλυσης και ξεχαρβαλώματος εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αιφνιδιαστική «καρατόμηση» Φάμελλου και την αντικατάστασή του από το Νίκο Παππά με εισήγηση Κασσελάκη κατά την χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ. Εισήγηση, η οποία πέρασε με οριακή πλειοψηφία 17 υπέρ έναντι 12 κατά και 4 «παρών» επί των παρόντων βουλευτών, δηλαδή τους 33 από τους 35.
Η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ βαθαίνει ενώ το κόμμα καταγράφει δημοσκοπική βουτιά, «οι πολίτες τού γυρνούν την πλάτη» όπως σημείωσε και ο Σωκράτης Φάμελλος στην τοποθέτησή του. Στην πρώτη δημοσκόπηση μετά το καλοκαίρι, από την εταιρεία Interview, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται 5ο κόμμα με πρόθεση ψήφου στο 8,3% (από 14, 9% στις πρόσφατες ευρωεκλογές).
Παππάς νέος πρόεδρος ΚΟ «με αντάλλαγμα» την στήριξη Κασσελάκη στην ΚΕ
Μετά την αμφισβήτηση από τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος πιθανολογείται ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής στην Κεντρική Επιτροπή (7-8 Σεπτεμβρίου) ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε μια κίνηση με την οποία θεώρησε ότι θα «καθαρίσει το παιχνίδι» εν όψει της επικείμενης συνεδρίασης του κομματικού οργάνου. Κι αυτό διότι με την κίνηση αυτή εξασφάλισε καταρχάς την στήριξη του Νίκου Παππά και της ομάδας του στην Κεντρική Επιτροπή.
Μόνο που φαίνεται να προκάλεσε μεγαλύτερη ζημιά από αυτή που πήγε να αντιμετωπίσει. Αντί να κλείνει μέτωπα, ανοίγει νέα, προκαλώντας μεγαλύτερη αστάθεια κάτω απ’ τα πόδια του και περισσότερους κλυδωνισμούς.
Με την εισήγησή του για τις αλλαγές στο προεδρείο της Κ.Ο. και την ψηφοφορία στο κλείσιμο, προκάλεσε τραύματα σε ένα όργανο θεσμικό που λειτουργούσε εύρυθμα και οδήγησε σε έκρυθμη κατάσταση τη συνεδρίαση, με βουλευτές να μιλούν για εισήγηση διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ (Νοτοπούλου) και «πολιτικό λάθος» (πχ Φάμελλος και Γεροβασίλη). Κυρίως κατέγραψε μείωση των κοινοβουλευτικών ερεισμάτων του, έστρεψε ακόμη περισσότερους εναντίον του και απομάκρυνε άλλους, εντείνοντας την εικόνα αμφισβήτησής του.
Οριακή νομιμοποίηση
Είναι με ερωτηματικό πώς θα πάει στην Κεντρική Επιτροπή με την μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα απέναντί του – πολλά δε μάλλον αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγηθεί σε νέες εσωκομματικές κάλπες. Είναι επίσης με ερωτηματικό πώς θα προχωρήσει ο Νίκος Παππάς ως νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τέτοια οριακή νομιμοποίηση.
Σημειώνεται ότι στο σχόλιό τους μετά την πεντάωρη συνεδρίαση οι 87 τόνιζαν ότι ο Στέφανος κασσελάκης είναι πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία στην Κ.Ο.» υπογραμμίζοντας ότι έχει «17 στους 35 βουλευτές». Η ψηφοφορία έγινε επί των παρόντων (33 βουλευτές) όμως οι 87 προφανώς στους 12+4 (12 κατά και 4 «παρών») προσθέτουν την Πόπη Τσαπανίδου, (η οποία έχοντας χθες ξεκαθαρίσει ότι αποδέχεται την έδρα Ηλιόπουλου, αναμένεται να ορκιστεί την Παρασκευή και δεν παραβρέθηκε στη συνεδρίαση) και τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν ήταν παρών.
Σχολιάζοντας αυτή την πρώτη αντίδραση των 87 ο Στέφανος Κασσελάκης πέταξε εκ νέου το γάντι στους 87, καλώντας τους να τον αμφισβητήσουν ευθέως και επισήμως, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι αν τον προκαλέσουν σε εσωκομματικές κάλπες θα χάσουν: «Ο Πρόεδρος έχει τεράστια πλειοψηφία στην βάση. Μόνο αυτή η πλειοψηφία μετρά. Αν επιθυμεί η ομάδα των 87 – ή όσων είναι τέλος πάντων – ας τον προκαλέσουν στην ΚΕ».
Οι απώλειες από το «στρατόπεδο» της ηγεσίας
Σε ό,τι αφορά τους συσχετισμούς, από τους 4 που είπαν «παρών», οι Γιώργος Καραμέρος, Χάρης Μαμουλάκης και Γιώργος Παπαηλιού και κάποιοι από όσους ψήφισαν «όχι» όπως ο Συμεών Κεδίκογλου και ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος συνιστούν καθαρές απώλειες Κασσελάκη.
Ειδικότερα, οι 17 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της εισήγησης Κασσελάκη είναι: Έλενα Ακρίτα, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Καλλιόπη Βέττα, Βαγγέλης Αποστολάκης, Γιώργος Γαβρήλος, Ρένα Δούρου, Ράνια Θρασκιά, Νίνα Κασιμάτη, Βασίλης Κόκκαλης, Κυριακή Μάλαμα, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Νίκος Παππάς, Πέτρος Παππάς, Γιώτα Πούλου, Γιάννης Σαρακιώτης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραλλία Χρηστίδου.
Οι 12 βουλευτές που ψήφισαν κατά: Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Γιαννούλης, Διονύσης Καλαματιανός, Συμεών Κεδίκογλου, Μαρίνα Κοντοτόλη, Αθηνά Λινού, Κώστας Μπάρκας, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος Ψυχογιός.
Οι 4 που ψήφισαν «παρών»: Γιώργος Καραμέρος, Χάρης Μαμουλάκης, Μίλτος Ζαμπάρας, Γιώργος Παπαηλιού.
Μετρά εχθρούς και αντιπάλους
Πλέον ο Στέφανος Κασσελάκης έχει απέναντί του τον Παύλο Πολάκη, τον Σωκράτη Φάμελλο και τους 87, ενώ πληθαίνουν και οι ενδιάμεσοι, που δεν θέλουν να ταυτιστούν καμιά ομάδα όμως απομακρύνονται από τον Κασσελάκη.
Ειδικότερα, ο Στέφανος Κασσελάκης μετρά στους αντιπάλους του και τον μέχρι πρότινος πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτη Φάμελλο, το όνομα του οποίου έχει εμφανιστεί τις προηγούμενες μέρες μεταξύ αυτών που ακούγονται ως πιθανές υποψηφιότητες στο ενδεχόμενο εσωκομματικών εκλογών για πρόεδρο.
Το αντάρτικο Φάμελλου εν μέσω σεναρίων
Με το χθεσινό του «αντάρτικο», την άρνησή του να παραιτηθεί και το αίτημά του να ασκηθεί πρόταση μομφής στο πρόσωπό του, πριν γίνει ψηφοφορία επί της εισήγησης του προέδρου, πιθανόν έβαλε υποθήκη για ένα τέτοιο μελλοντικό σενάριο, διεκδίκησης της ηγεσίας. Ήδη από τις 24 Ιουλίου, είχε δει το φως της δημοσιότητας το σενάριο αντικατάστασής του, όμως ενώ την επομένη όλοι περίμεναν να τρέξουν οι εξελίξεις τελικώς μεσολάβησε το επεισόδιο με τον Παύλο Πολάκη και την διαγραφή του.
Στην χθεσινή τοποθέτησή του ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι η πρόταση του προέδρου «πέρα από αιφνιδιαστική και αναίτια κυρίως είναι επιζήμια για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», και πως «αντί για ενότητα – και χωρίς καμιά αιτιολογία (…) μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια», και «τροφοδοτεί και ένα νέο κύκλο τοξικότητας».
Δεν άφησε αμφιβολίες για το πώς εκλαμβάνει την κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη, ως «εχθρική» δηλαδή: «Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Ούτε μπορούμε να λύσουμε προβλήματα δημιουργώντας εσωτερικούς εχθρούς». Η εισήγηση αυτή, είπε, κάνει τα πράγματα χειρότερα και αποτελεί «πολιτικό λάθος».
Σε ό,τι αφορά τον εαυτό του και την στάση του σημείωσε πως «οφείλω να προστατέψω την ενότητα και την ενιαία έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όπως κάνω εδώ και ένα χρόνο. Επιδίωξα τη σύνθεση, προσπάθησα να βρω λύσεις ακόμα και με συμβιβασμούς σε λάθη και ελλείμματα, δουλέψαμε ένα χρόνο όλοι μαζί, ακόμα και πάνω από τις δυνάμεις μας, αλλά δεν μπορώ να σιωπήσω σε ένα τόσο μεγάλο πολιτικό λάθος».
Μένει να φανεί, αν πλέον οι 87 θα ανοίξουν περισσότερο τα χαρτιά τους προχωρώντας και σε ευθεία αμφισβήτηση την οποία μέχρι στιγμής αποφεύγουν ελλείψει ηγετικού προσώπου.
Η Όλγα Γεροβασίλη, που ατύπως έχει ηγετικό ρόλο στους 87, και παραλίγο να βρεθεί αντιμέτωπη σε εσωκομματική κάλπη με τον Κασσελάκη, στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, χαρακτήρισε την κίνησή του «λάθος» αλλά και «ξεκαθάρισμα» (« η πρόταση δεν γίνεται για να πάμε μπροστά, γίνεται άλλο ένα ξεκαθάρισμα») και τον κατηγόρησε για κατασκευή εχθρών με στόχευση τον Αλέξη Τσίπρα. Στήριξε δε τον Σωκράτη Φάμελλο λέγοντας ότι «υπηρέτησε το ρόλο του και κράτησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή και σε πολύ δύσκολες στιγμές με πολλή μεγάλη επάρκεια και αξιοπιστία και αυτό είναι κοινός τόπος σε όλη την κοινωνία».
Διαβάστε επίσης
Ο Κασσελάκης απαντά στους 87: Έχω μαζί μου τη βάση, ελάτε στην Κεντρική Επιτροπή να με προκαλέσετε