Ακούγοντας τις διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα ιδρύματα του ΕΣΥ στα Δωδεκάνησα, όπου την περασμένη εβδομάδα έκανε περιοδεία ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κάποιος θα μπορούσε να τις αντιπαραβάλλει με τη δήλωση του – τότε υφυπουργού – Άκη Σκέρτσου, ο οποίος εν μέσω της πανδημίας της COVID-19 και απαντώντας στα αιτήματα της αντιπολίτευσης για περισσότερες ΜΕΘ, είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας».
Η αλήθεια είναι ότι το ΕΣΥ μόνο… πολυτελές δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί: ο Ά. Γεωργιάδης, ενόψει Δεκαπενταύγουστου, ανακοίνωσε ότι σήμερα μετακινείται στο Κέντρο Υγείας Τήνου ένας παθολόγος από το ΚΥ Πειραιώς (μέχρι τέλος Αυγούστου), αλλά και γενική ιατρός από το ΚΥ Ίου για μία εβδομάδα, καθώς, όπως είχε καταγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ, «το Κέντρο Υγείας αυτή τη στιγμή διαθέτει από ειδικευμένους γιατρούς μόνο μία παιδίατρο, έναν ορθοπεδικό από μετακίνηση, μία μικροβιολόγο και έναν οδοντίατρο. Δεν υπάρχει γενικός γιατρός, δεν υπάρχει παθολόγος, δεν υπάρχει καρδιολόγος, δεν υπάρχει ακτινοδιαγνώστης, δεν υπάρχει τίποτα. Υπάρχουν μόνο αγροτικοί ιατροί που βγάζουν εφημερίες».
Απαντώντας στην ΠΟΕΔΗΝ, ο υπουργός Υγείας ουσιαστικά επιβεβαίωσε την κατάσταση που επικρατεί στο ΚΥ Τήνου, ενός νησιού που κυριολεκτικά «βουλιάζει» από κόσμο αυτές τις μέρες. Ταυτόχρονα, με τις μετακινήσεις γιατρών από άλλες μονάδες σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που παρουσιάζουν μεγάλα κενά, η ηγεσία του υπουργείου μοιάζει να αποδέχεται ότι για την ώρα θα πορευτεί με… μπαλώματα και στη συνέχεια… βλέπουμε. Στο πλαίσιο αυτό, η δήλωση του Ά. Γεωργιάδη, ότι «πανελλαδικά έχουμε περισσότερο εργαζόμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από πέρυσι και η εικόνα διάλυσης του ΕΣΥ που συστηματικά καλλιεργείται από την Αντιπολίτευση και μερίδα των ΜΜΕ είναι απολύτως ψευδής. Προβλήματα υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα, αλλά εργαζόμαστε σκληρά και κάθε χρόνο θα πηγαίνουμε καλύτερα» ακούγεται μάλλον… αδύναμη.
Αντιθέτως, πολύ πιο ισχυρές ακούστηκαν οι διαμαρτυρίες των γιατρών και των νοσηλευτών σε Ρόδο και Κω, οι οποίοι αναφέρθηκαν με σαφή και συνοπτικό τρόπο στα τεράστια κενά που υπάρχουν στο ΕΣΥ σε δύο από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του ανατολικού Αιγαίου. Πριν από μερικές ημέρες η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας είχε κατηγορήσει το υπουργείο Υγείας για «μπαλώματα» στην κάλυψη των κενών στο ΕΣΥ διαμαρτυρόμενη για τα «εντέλλεσθε» σε 10 παθολόγους από τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να μη μείνει χωρίς εφημερίες ο παθολογικός τομέας του Νοσοκομείου Κιλκίς.
Προβληματισμοί από Παγώνη, Πατούλη και Εξαδάκτυλο
Επίσης, στελέχη του ιατρικού κόσμου, όπως η Ματίνα Παγώνη, ο Γιώργος Πατούλης ή ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος – στελέχη με πολύ στενές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα και όχι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ – έχουν εκφράσει προβληματισμούς για την κατάσταση του ΕΣΥ και τους τρόπους βελτίωσής της που προσπαθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι οι άγονοι διαγωνισμοί για πλήρωση θέσεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού είναι αποτέλεσμα της έλλειψης κινήτρων και των χαμηλών απολαβών, ώστε να πάνε σε παραμεθόριες ή νησιωτικές περιοχές, όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες, ιδίως κατά την τουριστική περίοδο.
Και μέσα σε όλα, η διοικήτρια του νοσοκομείου Καλαμάτας, επικαλούμενη αυξημένες ανάγκες, αρχικά έδωσε εντολή και στη συνέχεια την ανακάλεσε, να μην δοθεί καμία άδεια στο προσωπικό, πέραν όσων είχαν εγκριθεί μέχρι 7/8/24, κίνηση που προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις του προσωπικού του νοσοκομείου, αλλά και της ΟΕΝΓΕ, η οποία απαίτησε «από την διοίκηση του νοσοκομείου, την διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ανακαλέσουν ΑΜΕΣΩΣ, ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ αυτή την απόφαση», επισημαίνοντας ότι «με κατάκοπους γιατρούς δεν εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου την οποία απορρυθμίζει η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ».
Αν στα παραπάνω προστεθεί και η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι το ΕΣΥ αποτελεί κεντρική πολιτική του για την τρέχουσα θητεία της κυβέρνησης, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και ότι το ζήτημα της υγείας θα αποτελέσει κεντρικό πεδίο σύγκρουσης από το φθινόπωρο και μετά.