Η παράδοση του Τσελεμεντέ έχει γοητεύσει τώρα και τους Βρετανούς, κάνοντας τη Σίφνο ένα από τα νησιά που γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στη Βρετανία. Εκτενές αφιέρωμα της Express παρουσιάζει τη Σίφνο ως το πανέμορφο ελληνικό νησί που είναι τόσο όμορφο όσο η Ρόδος και η Κρήτη αλλά χωρίς τα μαζικά πλήθη τουριστών.
Παροτρύνει δε τους εκατομμύρια αναγνώστες της να επισκεφτούν φέτος το πιο «νόστιμο ελληνικό νησί», όπως το χαρακτηρίζει, σημειώνοντας ότι η Σίφνος διαθέτει πλούσια γαστρονομική παράδοση, ταυτίζεται με το «slow food» στην Ελλάδα και δεν έχει χάσει την αυθεντικότητά του.
Η Express επισημαίνει μάλιστα ότι η Σίφνος έχει τις περισσότερες εκκλησίες στο Αιγαίο και είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους επιθυμούν να περιηγηθούν σε γραφικά χωριά, να θαυμάσουν σαγηνευτικά φυσικά τοπία και να περπατήσουν σε οργανωμένα μονοπάτια.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το άρθρο στις επιδόσεις ρεκόρ για το περσινό καλοκαίρι και τις διακρίσεις σε λίστες διεθνών ΜΜΕ και αποκαλεί τη Σίφνο πολύτιμο πετράδι, «gem».
Η εφημερίδα φιλοξενεί και δηλώσεις του αντιδημάρχου Τουρισμού της Σίφνου Γιάννη Ραφελέτου, ο οποίος τονίζει πως «προβλέπεται μια δυναμική σεζόν με επισκέπτες από την Ελλάδα και πολλές αγορές του εξωτερικού. Είναι ενθαρρυντικό πως εξελίσσουμε ένα τουριστικό προϊόν με ιστορία, παράδοση, γαστρονομία, φυσικό κάλλος και εναλλακτικές δραστηριότητες που μπορεί κανείς να απολαύσει πριν και μετά την υψηλή σεζόν. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η αύξηση της ροής εκτός Ιουλίου και Αυγούστου με ταξιδιώτες που έχουν ειδικά ενδιαφέροντα».
Το νησί χάνει τον χαρακτήρα του
Δεν είναι όμως μόνο αυτή η πραγματικότητα, που περιγράφει η Express για τη Σίφνο.
Το νησί έχει γίνει πλέον ένας από του πιο ακριβούς προορισμούς, όχι μόνο στις Κυκλάδες, αλλά και σε όλο το Αιγαίο, όταν πριν ελάχιστα χρόνια διατηρούσε ακόμα ένα ανεκτό επίπεδο τιμών. Πανάκριβο και σε διαμονή και σε διατροφή.
Κινδυνεύει πια να χάσει και τον χαρακτήρα, που είχε ως νησί του Τσελεμεντέ με την παραδοσιακή κουζίνα και τις απαράμιλλης νοστιμιάς και φαντασίας συνταγές. Ο Πλατύς Γυαλός, η Απολλωνία και ο Αρτεμώνας έχουν γεμίσει με «γκουρμεδάδικα» εστιατόρια, τα οποία προτιμούν να πλασάρουν εξεζητημένα πιάτα, αντί για τα παραδοσιακά του νησιού, αποσκοπώντας στις πολύ υψηλές τιμές, που έτσι μπορούν να τις δικαιολογήσουν.
Ο υπερτουρισμός κάνει και αυτό το νησί, έστω κι αν δεν έχει αεροδρόμιο και δεν φτάνουν τσάρτερ, σχεδόν ανυπόφορο στην έξαρση της σεζόν: Το οδικό δίκτυο και τα πάργκινκ δεν είναι δυνατόν να αντέξουν τόσο κόσμο.
Εμφανίζονται ακόμα και προβλήματα λειψυδρίας, ενώ παρατηρείται και πλημμελής εφαρμογή κανόνων σε κάποιες περιπτώσεις για τους θορύβους και άλλες δραστηριότητες – προβλήματα που δεν τα είχε παλαιότερα το νησί.
Η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία έχει γίνει την τελευταία διετία ακόμα πιο δύσκολη, μετά την απόσυρση από τη γραμμή του Speed Runner 3 και φυσικά τα εισιτήρια με τα πιο γρήγορα τουλάχιστον, είναι πανάκριβα.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κάτοικοι του νησιού, ιδίως Γάλλοι, που έχουν αγοράσει εδώ και χρόνια σπίτια και διαμένουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν χτυπήσει εδώ και καιρό προειδοποιητικά καμπανάκια – ακόμα και με επιστολές – για το γεγονός ότι η Σίφνος θυσιάζει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα και την αισθητική της στο βωμό του υπερτουρισμού.