Τα ουκρανικά στρατεύματα για τρίτη ημέρα την Πέμπτη έδωσαν μάχες στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, καταλαμβάνοντας χωριά και μέρος μιας πόλης, σε αυτό που χαρακτηρίζεται η μεγαλύτερη διασυνοριακή εισβολή στρατού που υποστηρίζεται από τη Δύση από την εισβολή του Κρεμλίνου το 2022.
Αμερικανοί, Ουκρανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι αναγνώρισαν όλοι τη συνεχιζόμενη επίθεση, η οποία κατέπληξε τη Μόσχα και φαινόταν να περιλαμβάνει τη χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης που δόθηκαν στο Κίεβο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους εταίρους τους – μια εξέλιξη για την οποία δεν υπήρξε αντίρρηση από την κυβέρνηση Μπάιντεν παρά τους προηγούμενους περιορισμούς σε τέτοια χρήση αμερικανικών όπλων.
Η αιφνιδιαστική επίθεση στο Κουρσκ, περίπου 330 μίλια νότια της Μόσχας, φαίνεται έτσι σχεδιασμένη ώστε να φέρει τον πόλεμο σε ρωσικό έδαφος, καθώς οι περισσότεροι Ρώσοι δεν αισθάνονται κανένα άμεσο αντίκτυπο μιας σύγκρουσης που έχει καταστρέψει πολλές πόλεις και κωμοπόλεις της Ουκρανίας και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους. Μπορεί επίσης να αποσκοπεί στην εκτροπή των ρωσικών στρατευμάτων από άλλες τοποθεσίες κατά μήκος του μετώπου, όπου ο στρατός της Ουκρανίας έχανε σταθερά έδαφος τους τελευταίους μήνες. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το Κίεβο θα επιχειρήσει να κερδίσει έδαφος προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίσεης για οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με το Κρεμλίνο.
Ενώ οι προηγούμενες επιθέσεις στη Ρωσία καθοδηγούνταν από εθελοντικές μαχητικές ομάδες που αντιτίθενται στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά δεν συνδέονται επίσημα με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, αυτή η επίθεση περιελάμβανε αρκετές χιλιάδες στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από επίλεκτες ταξιαρχίες εφόδου εξοπλισμένες με οχήματα και τανκς των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Πέρασαν τα σύνορα την Τρίτη από το Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους και φιλοπολεμικούς στρατιωτικούς μπλόγκερ.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε την Πέμπτη ότι η επιχείρηση ενέχει μια αποδεκτή χρήση αμερικανικών όπλων για πλήγμα εντός της Ρωσίας.
Ένας σύμβουλος του προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος όπως και ορισμένοι άλλοι αξιωματούχοι μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει την επιχείρηση, επιβεβαίωσε την ουκρανική στρατιωτική δραστηριότητα εντός της Ρωσίας και είπε ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν περίπου 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δεν ήταν δυνατή η ανεξάρτητη επαλήθευση της αξίωσης.
Σε τρεις ημέρες, είπε ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, το ουκρανικό προσωπικό προχώρησε σε πόλεις χιλιάδων ανθρώπων, συνέλαβε εκατοντάδες αιχμαλώτους και κατέλαβε έναν σταθμό μέτρησης αερίου που χρησιμοποιεί η Ρωσία για συναλλαγές ενέργειας με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.
Αν και ο ακριβής στόχος της εισβολής της Ουκρανίας είναι ασαφής, εκτός από την πιθανή εκτροπή των ρωσικών στρατευμάτων από την ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ της Ουκρανίας, το Κίεβο θα μπορούσε να προσπαθήσει να αποκτήσει μόχλευση στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις, είπαν αναλυτές.
Μια εκτίμηση αναφέρει ότι οι Ουκρανοί προσπαθούν να διασπάσουν τις ρωσικές δυνάμεις που κινούνται στην περιοχή Χάρκοβο νοτιοανατολικά του Σούμι, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
«Η Ρωσία δεν έχει το ανθρώπινο δυναμικό για να στείλει ενισχύσεις… διατηρώντας την τρέχουσα στάση και τον αριθμό των δυνάμεών της, τόσο στην περιοχή του Χάρκοβο όσο και στα ανατολικά», είπε ο δεύτερος αξιωματούχος. «Πρέπει να τραβήξεις δυνάμεις από κάπου».
Η επίθεση στο Κουρσκ άσκησε νέα πίεση στον Πούτιν, καθώς οι Ρώσοι άμαχοι χρειάστηκε να εκκενωθούν υπό τον ίδιο τύπο επιθέσεων που έχουν υποστεί οι Ουκρανοί για περισσότερα από δύο χρόνια.
Γερμανία: “Νόμιμη” η αντεπίθεση της Ουκρανίας
«Νόμιμες στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» χαρακτήρισε τις ουκρανικές αντεπιθέσεις σε ρωσικό έδαφος ο εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Ρόντεριχ Κιζεβέτερ. Για «δικαιολογημένη» ενέργεια έκανε λόγο ο ειδικός σε θέματα Άμυνας για τους Φιλελευθέρους (FDP) Μάρκους Φάμπερ. O χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ ζητά ωστόσο μείωση της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει η Γερμανία στην Ουκρανία, καθώς, όπως λέει «φθάνουμε στα όριά μας».
«Η διαδικασία καλύπτεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Ρόντεριχ Κιζεβέτερ και πρόσθεσε ότι, αντίστοιχα, επιτρέπεται σε αυτόν που δέχεται την επίθεση να αμυνθεί, ακόμη και στο έδαφος του επιτιθέμενου. Μιλώντας στο Ραδιόφωνο Βερολίνου – Βρανδεμβούργου (RBB), ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «δεν γνωρίζουμε τους πραγματικούς στόχους» των Ουκρανών, υπέθεσε όμως ότι «έχει σχέση με την δέσμευση ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή». «Οι Ουκρανοί ενδεχομένως επιχείρησαν να ματαιώσουν ρωσικά σχέδια επίθεσης σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις όπως το Χάρκοβο ή το Σούμι, δήλωσε ο πολιτικός του CDU.
Δικαιολογημένες θεωρεί τις αντεπιθέσεις των Ουκρανών και ο Μάρκους Φάμπερ του FDP, ο οποίος, μιλώντς στις εφημερίδες του Ομίλου Funke, διευκρίνισε ότι «αυτό ισχύει ακόμη και αν χρησιμοποιηθούν όπλα που έχει προμηθεύσει η Γερμανία».
Ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ όμως ζήτησε τον περιορισμό της παρεχόμενης από την Γερμανία στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. «Δεν μπορούμε πλέον να δίνουμε στην Ουκρανία κεφάλαια για όπλα και αυτά τα όπλα να χρησιμοποιούνται χωρίς να επιτυγχάνεται κάτι. Πρέπει να υπάρχει αναλογικότητα. Υποστήριξη ναι, αλλά συνειδητοποιούμε ότι φτάνουμε στα όριά μας», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός στο Δίκτυο RND, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Βερολίνο θα πρέπει να σταματήσει να στηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους. «Από την αρχή, μίλησα ξεκάθαρα κατά των παραδόσεων όπλων και υποστήριξα διπλωματικές πρωτοβουλίες. Έχω πολύ ξεκάθαρη άποψη για αυτό εδώ και δύο χρόνια και δυστυχώς πρέπει να πω ότι (η άποψή μου) έχει επιβεβαιωθεί από πολλές πλευρές», πρόσθεσε ο κ. Κρέτσμαν και επανέλαβε την εκτίμησή του ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει στο πεδίο της μάχης, αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Στο στρατόπεδο του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) η απόφαση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς να δεχθεί την εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς σε γερμανικό έδαφος προκαλεί εσωτερική αντιπαράθεση, κυρίως διότι ελήφθη χωρίς προηγούμενη διαβούλευση. «Δεν βρισκόμαστε στο Βατικανό. Αντίθετα, εμείς στο SPD συζητάμε τέτοια ζητήματα πολέμου και ειρήνης. Ο Όλαφ Σολτς δεν είναι ο Πάπας και οι αποφάσεις του δεν είναι αλάνθαστες», δήλωσε ο Ραλφ Στέγκνερ, εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας του SPD και, απαντώντας εμμέσως στο επιχείρημα της κυβέρνησης περί κάλυψης του αμυντικού κενού έναντι της Ρωσίας, τόνισε ότι «το πρόβλημα δεν είναι ότι έχουμε έλλειψη όπλων, αλλά ότι δεν μιλάμε με τους Ρώσους» και ανέφερε ότι ο καγκελάριος βλέπει το ζήτημα θεμελιωδώς διαφορετικά. «Η απόφαση μπορεί να εξεταστεί από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Παραμένει όμως η ίδια», είπε χαρακτηριστικά.