Η νόσος Πάρκινσον είναι μια νευρεκφυλιστική διαταραχή που προκαλεί σοβαρά προβλήματα κίνησης και νευρολογικές δυσλειτουργίες κυρίως λόγω της απώλειας των κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη στον εγκέφαλο.
Η ιατρική κοινότητα αγωνίζεται να βρει θεραπείες που θα αναχαιτίσουν ή θα προλαμβάνουν την ασθένεια, καθώς οι υπάρχουσες μέθοδοι επικεντρώνονται κυρίως στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα από την Καθηγήτρια Ακίκο Κοτζίμα-Γιουάσα του Πανεπιστημίου της Οσάκα φέρνει στο προσκήνιο μία νέα ελπίδα. Η μελέτη της επικεντρώνεται στο Ecklonia cava, ένα βρώσιμο θαλάσσιο καφέ φύκι των ωκεανών –βρίσκεται στον ωκεανό ανοιχτά της Ιαπωνίας και της Κορέας – που περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι τα αντιοξειδωτικά του Ecklonia cava ενδέχεται να έχουν τη δυνατότητα να προλαμβάνουν τη νόσο Πάρκινσον, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για την πρόληψη της ασθένειας.
Πώς συνδέεται το Ecklonia cava με την πρόληψη της νόσου Πάρκινσον
Η μελέτη χρησιμοποίησε ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί ώστε να νοσούν με Νόσο Πάρκινσον. Αυτά τα ποντίκια έλαβαν καθημερινά αντιοξειδωτικά από το Ecklonia cava για μια εβδομάδα και στη συνέχεια εκτέθηκαν σε μια χημική ουσία που προκαλεί παρόμοια προβλήματα με τη νευροεκφυλιστική νόσο. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: η κινητική λειτουργία των ποντικιών, η οποία είχε μειωθεί λόγω της χημικής ουσίας, βελτιώθηκε σημαντικά. Επίσης, παρατηρήθηκε βελτίωση στη λειτουργία του εντέρου αλλά και την κατάσταση του βλεννογόνου, του ιστού που καλύπτει το εσωτερικό του παχέος εντέρου.
Οι ερευνητές προχώρησαν σε κυτταρικά πειράματα για να κατανοήσουν πώς ακριβώς τα αντιοξειδωτικά του Ecklonia cava δρουν στον οργανισμό. Διαπιστώθηκε ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά ενεργοποιούν έναν ενδοκυτταρικό αισθητήρα ενέργειας που ονομάζεται AMPK. Η ενεργοποίηση του AMPK φαίνεται να περιορίζει την παραγωγή δραστικών μορφών οξυγόνου, οι οποίες είναι επιβλαβείς για τα νευρικά κύτταρα και σχετίζονται με την καταστροφή τους.
Ελπίδες για το μέλλον
Η ανακάλυψη αυτή προσφέρει νέες ελπίδες για την ανάπτυξη προληπτικών μεθόδων για τη νόσο Πάρκινσον. Αν επιβεβαιωθούν και επαληθευτούν περαιτέρω οι ευεργετικές επιδράσεις του Ecklonia cava σε ανθρώπους, τα αντιοξειδωτικά από το συγκεκριμένο φύκι θα μπορούσαν να γίνουν ένα πολύτιμο εργαλείο για την πρόληψη της νόσου.
Πηγή: ygeiamou
Photo By Pixabay