Έξι παρεμβάσεις σε συντάξεις και το ασφαλιστικό σύστημα φέρνει το υπουργείο Εργασίας το φθινόπωρο με το υπό κατάρτιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι οποίες και θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ.
Οι παρεμβάσεις θα αφορούν κυρίως το επικουρικό, την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων, τις συντάξεις χηρείας αλλά και τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.
Αρχικά αναμένεται να γίνει ευνοϊκότερος ο τρόπος παρακράτησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης, αφού πλέον θα αφορά συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Συγκεκριμένα θα καταργηθεί η εισφορά που προκύπτει από το πρώτο ευρώ και θα ενεργοποιείται μόνο για ποσά άνω των 1.400 ευρώ, που είναι σήμερα το κατώτατο όριο, ενώ θα υπάρξει αναμόρφωση στα κλιμάκια.
Την ίδια ώρα μεταβάλλεται και ο τρόπος υπολογισμού των ετήσιων συντάξεων ο οποίος από την 1/1/2025 θα γίνεται με βάσει τον δείκτη Μισθών της ΕΛΣΤΑΤ. Σε ό,τι αφορά τώρα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν από το 2027, οι αποφάσεις όμως θα ληφθούν στο τέλος του 2026.
Παράλληλα, θα υπάρξει δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών χρόνων για έκδοση επικουρικής σύνταξης με 15ετία. Όμως, η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών αναμένεται να μειωθεί σε σύγκριση με σήμερα.
Σε ότι αφορά τους δικαιούχους συντάξεων, χηρείας και γήρατος, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να εξετάζει δυο σενάρια, το ένα να επιλέγει ο δικαιούχος τη σύνταξη, που θα περικοπεί μετά την τριετία ή η περικοπή να αφορά μόνο στην εθνική σύνταξη και όχι στην αναλογική. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση οι εκτιμήσεις μιλούν για 32.000 νοικοκυριά, που θα κληθούν να επιστρέψουν συντάξεις, αν δεν αλλάξει κάτι, από το 2021 κι έπειτα.
Αναμένεται όμως και ειδική ρύθμιση για όσους συνταξιούχους επιθυμούν να εργάζονται… με το νέο καθεστώς δεν θα καλούνται να διακόπτουν την εργασία τους και μετά να επαναπροσλαμβανονται , όπως ισχύει σήμερα. Το ίδιο θα ισχύσει και στις αναπηρικές συντάξεις… Όσοι συνταξιούχοι με αναπηρία επιθυμούν να εργάζονται, δεν θα πρέπει για να λάβουν την αναπηρική τους σύνταξη να διακόψουν την εργασία τους και να επαναπροσληφθούν.